Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina pasipiktino: JAV atsisako numušti Rusijos raketas virš Ukrainos, kaip tai daro Izraelyje

Ukraina piktinasi bekompromisine JAV parama Izraeliui ir vadina tai „dvigubais standartais“, nes JAV atsisako numušti Rusijos raketas ir dronus virš Ukrainos, kaip tai daro Artimuosiuose Rytuose, rašo leidinys „Politico“.
THAAD sistemos radaras
THAAD sistemos radaras / wikipedia.org nuotr.

Šią savaitę JAV dislokavo pažangią THAAD oro gynybos sistemą, kad apsaugotų Izraelį nuo Irano balistinių raketų. Tačiau Ukraina tokios pagalbos negauna, nors kasdien yra atakuojama Rusijos dronų, raketų ir bombų, rašoma straipsnyje.

Priežastis – Rusija turi branduolinių ginklų, todėl JAV baiminasi eskalacijos su Maskva.

„Sunkus atsakymas, kurio ukrainiečiai galbūt nenori girdėti, bet kuris, deja, yra teisingas, yra tas, kad mes galime rizikuoti numušti Irano raketas virš Izraelio, neprovokuodami tiesioginio karo su Teheranu, galinčio sukelti branduolinį karą. Daug didesnė rizika yra su Rusija“, – „Politico“ sakė vienas iš aukšto rango JAV Senato patarėjų, dirbantis Ukrainos politikos srityje.

Tai patvirtino du Joe Bideno administracijos pareigūnai. Baltieji rūmai baiminasi, kad JAV karių siuntimas į Ukrainą numušti Rusijos raketų gali išprovokuoti tiesioginį karinį susidūrimą tarp dviejų pirmaujančių pasaulio branduolinių galybių „su potencialiai apokaliptinėmis pasekmėmis“.

„Liūdna visa tai stebėti kaip Ukrainos piliečiui, kai tavo šalis ir piliečiai aukojami dėl to, kad Maskva išvengtų eskalacijos“, – sakė Ukrainos nacionalinio strateginių tyrimų instituto tyrėjas Mykola Bielieskovas.

Kyjivas nori, kad Lenkija ir Rumunija padėtų numušti Rusijos taikinius virš Vakarų Ukrainos. Ši galimybė svarstoma, tačiau šalys kol kas nepakeitė savo politikos, sakoma straipsnyje. Lenkija sako, kad nesiims veiksmų be pilnos viso NATO aljanso paramos.

Tuo pat metu du Ukrainos oro gynybos karininkai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, aiškina, kad valstybėms lengviau ginti dangų virš Izraelio, nes tai maža šalis, o Amerika gali naudoti laivuose esančias oro gynybos sistemas. Kita vertus, Ukraina yra didžiulė ir neprieinama Vakarų laivynams: jos sąjungininkams tektų dislokuoti oro gynybos sistemas prie vakarinės šalies sienos, iš kurios jie galėtų ginti tik netoliese esančią teritoriją.

„NATO narės prie Ukrainos oro erdvės gynybos privalėtų prisidėti kur kas daugiau, o rizika „kariauti“ dėl neaiškios naudos būtų didesnė. Išlaidos taip pat būtų didesnės, nes Rusijos atakų dažnumas yra daug didesnis nei Irano bandymai tiesiogiai smogti Izraeliui“, – sakė Londono karališkojo Jungtinio gynybos studijų instituto karinių mokslų direktorius Matthew Savill'is.

Vis dėlto Ukrainos nusivylimas didėja, nes J.Bideno administracija nedaro pakankamai, kad padėtų Kyjivui sustabdyti Rusijos atakas, rašo „Politico“. Tai apima lėtą ginklų tiekimą ir draudimą naudoti tolimojo nuotolio raketas smūgiams į Rusijos teritoriją.

Pasak leidinio, JAV pareigūnai žino apie augantį Kyjivo nepasitenkinimą. Jie sakė, kad rengia naujus ginklų tiekimus, kurie, kaip manoma, numalšins nepasitenkinimą.

Spalio 13 d. Pentagono vadovas Lloydas Austinas leido dislokuoti THAAD bateriją ir su ja susijusias JAV karines pajėgas, kad būtų sustiprinta Izraelio priešlėktuvinė gynyba po balandžio 13 d. ir spalio 1 d. Irano atakų.

Spalio 15 d. Pentagono vadovo pavaduotoja Sabrina Singh paaiškino, kad JAV nešaudys raketų virš Ukrainos, kaip tai darė virš Izraelio, nes „karai yra skirtingi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito