Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:57

Ekspertai išjuokė Maskvos pastangas ginti Krymo tiltą: „Ukraina smogs skaudžiausiu momentu“

2022 m. spalio 8-ąją Ukrainos pajėgos pirmą kartą atakavo Kerčės tiltą. Pasak Saugumo tarnybos vadovo (SBU) Vasylio Maliuko, tam buvo panaudoti savadarbiai sprogstamieji įtaisai ir heksogeno mišinys, kurio trotilo ekvivalentas – 21 t. Rusijai prireikė aštuonių mėnesių, kad atstatytų tiltą po šio išpuolio. Tai nebuvo paskutinis smūgis ir Rusija su baime laukia, kada bus kitas.
Krymo tiltas per sprogimą 2022 m. spalio 8 d.
Krymo tiltas per sprogimą 2022 m. spalio 8 d. / „AP“/„Scanpix“

Rusijos karinių ekspertų teigimu, Kerčės tiltą iš oro dengia geriausios ir moderniausios oro gynybos sistemos. Ant tilto pastebėta parodomoji priešlėktuvinė raketų ir pabūklų sistema „Pancyr S-1M“. Ukrainos karinė žvalgyba anksčiau pranešė, kad Kryme dislokuota ir naujausia priešlėktuvinių raketų sistema S-500 „Prometėjas“.

Tačiau Laisvės radijas atkreipė dėmesį, kad priešlėktuvinės gynybos sistema „Pancyr-S1“ nuo 2022 m. rudens dislokuota ir Feodosijos naftos bazėje netoli uosto, tačiau ji nepadėjo atremti Ukrainos bepiločių orlaivių atakos pirmadienio naktį. Gaisras vis dar tęsiasi, o iš vietovės evakuota daugiau kaip tūkstantis gyventojų.

„Šie [gynybiniai] kompleksai iš tiesų egzistuoja tik parodai. Juos bandyta eksportuoti į Artimųjų Rytų šalis, kurios vis dar palaiko ryšius su Rusija. O karo veiksmai, pavyzdžiui, Libijoje, prieš visišką invaziją į Ukrainą 2020-2021 m., atskleidė, kad rusiškos sistemos „Pancyr S-1“ yra, švelniai tariant, neefektyvios, ir jos ten pirmą kartą buvo sunaikintos dideliais kiekiais“, – Laisvės radijo žurnalistams teigė karybos ekspertas Oleksandras Kovalenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas