Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina: Rusija naktį smogė Dunojaus uostų infrastruktūrai

Ukraina trečiadienį pranešė, kad Rusija smogė Ukrainos pietinio Odesos regiono uostų infrastruktūrai, taikydamasi į objektus, naudojamus grūdams eksportuoti po to, kai žlugo svarbus susitarimas, kuriuo buvo leista gabenti grūdus Juodąja jūra.

„Rugpjūčio 2-osios naktį Rusijos ginkluotosios pajėgos surengė drono ataką prieš Odesos [sritį], – sakoma Generalinės prokuratūros pareiškime. – Priešas atakavo Dunojaus uostų įrenginius ir pramoninę infrastruktūrą.“

Per išpuolį buvo apgadintas arba sunaikintas grūdų keltuvas, grūdų bokštai ir sandėliai, nurodė prokuratūra.

Izmajilo rajono prokuratūra pradėjo tyrimą, priduriama pareiškime.

Odesos regiono gubernatorius Olehas Kiperis teigė, kad, nors uosto patalpose kilo gaisras, pranešimų apie nukentėjusiuosius po smūgio negauta.

VIDEO: Rusijos bepiločiai atakavo Odesą – pažeista uosto infrastruktūra

Praėjusį mėnesį pasitraukusi iš grūdų sandorio, pagal kurį Kyjivas galėjo eksportuoti grūdus Juodąja jūra, Maskva ne kartą atakavo Odesą ir Odesos sritį.

Susitarimas leido iš Ukrainos uostų išvežti apie 33 mln. tonų grūdų ir sumažino nuogąstavimus dėl maisto trūkumo pažeidžiamose šalyse.

Kadangi Juodosios jūros kelias faktiškai užblokuotas, Izmajilo uostas dabar yra pagrindinis Ukrainos žemės ūkio produktų eksporto maršrutas per kaimyninę Rumuniją.

Prašo daugiau oro gynybos

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas, kurio šalis ribojasi su pietiniu Ukrainos pakraščiu prie Dunojaus, trečiadienį pareiškė, kad pasikartojantys Rusijos išpuoliai prieš Ukrainos Dunojaus infrastruktūrą yra nepriimtini.

Anksčiau buvęs nežinomas Izmajilo uostas kartu su Renio uostu, esančiu aukščiau upelio, tapo labai svarbūs pasauliniam maisto tiekimui.

Tačiau tranzito maršrutuose sunkiai sekasi pervežti visus atgabenamus grūdus, dėl to susidaro didžiulės spūstys, be to, jie tapo Rusijos smūgių taikiniu.

Kariuomenė pranešė, kad buvo atrėmusi iš Azovo jūros paleistus Irano gamybos dronus „Shahed-136“, kurie buvo nukreipti į Odesos regioną.

„Oro gynybos pajėgos dirbo be pertraukos beveik 3 valandas“, – platformoje „Telegram“ rašė pietų karinė vadovybė.

Praėjusią savaitę Kyjivas pareiškė, kad jam trūksta priemonių apsiginti nuo Rusijos, kuri, anot kariuomenės atstovės spaudai, blokuoja beveik visus Ukrainos uostus, smūgių grūdų infrastruktūrai.

„Rusai vėl bandė atakuoti civilius gyventojus, mūsų uostus, keltuvus“, – trečiadienį per „Telegram“ pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas ir pridūrė, kad Ukrainai reikia daugiau oro gynybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas