Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina tvirtina jau praleidusi galimybę mūšio lauke panaudoti F-16 naikintuvus

Ukrainos ginkluotosios pajėgos negalės efektyviai panaudoti JAV naikintuvų F-16 kare su Rusija, nes padėtis mūšio lauke iš esmės pasikeitė, trečiadienį pranešė amerikiečių leidinys „Politico“, cituodamas aukšto rangos Ukrainos karininkus.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / „Zuma press“/„Scanpix“

„Kiekvienas ginklas turi savo laiką. F-16 naikintuvų reikėjo 2023 m., jie netinka 2024 m.“, – nurodė vienas iš leidinio šaltinių. Pasak jo, nuo pat plataus masto Rusijos invazijos pradžios Ukrainos pajėgos ne kartą laiku nesulaukė reikalingos karinės technikos, kas turėjo skaudžių pasekmių.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas

Pašnekovas priminė, kad buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Valerijus Zalužnas naujų ginklų naudojimą vadino „vieno šanso karu“.

„Tai sakydamas jis turėjo omenyje, kad ginklų sistemos labai greitai tampa nebetinkamos naudoti, nes rusai greitai jas neutralizuoja“, – paaiškino jis.

Kaip pavyzdį ukrainiečių karininkas pateikė Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos tiekiamas sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“ ir SCALP. Jos buvo sėkmingai naudojamos, tačiau neilgai.

„Rusai visada mokosi. Jie nesuteikia mums antro šanso. Ir jiems tai pavyksta“, – pažymėjo šaltinis.

Šiuo metu Ukrainos kariuomenei reikia ne F-16 naikintuvų, kuriuos Vakarų šalys turėtų pristatyti iki metų pabaigos, o daugiau įprastinės ginkluotės ir dronų.

„Mums reikia haubicų ir sviedinių, šimtų tūkstančių sviedinių ir raketų“, – „Politico“ nurodė vienas iš kariškių. Jo skaičiavimais, Ukrainos pajėgoms reikia 4 mln. sviedinių ir 2 mln. dronų, kad galėtų pasipriešinti Rusijos kariuomenei. Negana to, Ukrainos pusei stipriai tūksta gyvosios jėgos.

Ukrainos kariškiai baiminasi, kad per vasarą numatomą puolimą Rusijos kariai gali „prasiskverbti už fronto linijos ir kai kuriose vietovėse ją sunaikinti“.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos karinių oro pajėgų pilotas

„Dabar Ukrainai niekas negali padėti, nes nėra jokios rimtos technikos, galinčios atstoti Ukrainai tą didelę karių masę, kurią Rusija greičiausiai pasiųs į mus. Mes tokių technologijų neturime, o Vakarai jų taip pat neturi pakankamais kiekiais“, – kalbėjo kariškis.

Anksčiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis sakė, kad padėtis fronto linijoje yra sudėtinga. Tuo tarpu leidinio „The New York Times“ šaltiniai įvertino, kad geriausiu atveju Ukrainos kariuomenė „2024 m. panaudos gynybai, rekonstrukcijai ir bandymui kitais metais pradėti naują kontrpuolimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi