Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina vykdys tyrimą dėl nutekintų Joe Bideno ir Petro Porošenkos pokalbių

Ukrainos teisėsauga pradės tyrimą dėl nutekintų tuometinio JAV viceprezidento Joe Bideno ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pokalbių, paskelbė dabartinis šalies vadovas Volodymyras Zelenskis.
Joe Bidenas ir Petro Porošenka
Joe Bidenas ir Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak V.Zelenskio, pokalbių turinys gali būti „suvokiamas, laikomas išdavyste“.

P.Porošenka atšovė, kad V.Zelenskio administracija gali būti susijusi su pokalbių nutekinimu ir turėtų būti tiriama.

Įrašus, kuriuose, panašu, smarkiai redaguoti J.Bideno ir P.Porošenkos pokalbiai, kai jiedu ėjo pareigas, paviešino asmeninis dabartinio JAV prezidento Donaldo Trumpo advokatas Rudy Giuliani.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Pokalbiai neatskleidžia daug informacijos, o jų kilmė – miglota. D.Trumpo sąjungininkai siekia, kad šie pokalbiai būtų kruopščiai išnagrinėti, tarp D.Trumpo rėmėjų sklando teorija apie J.Bideno ryšius su Ukraina prieš 2020-ųjų rinkimus, rašo „The Guardian“.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Obamagate“: D.Trumpas kaltina savo pirmtaką, bet neįvardija jo nusikaltimų

P.Porošenka trečiadienį pavadino garso įrašus „suklastotais“, J.Bideno atstovas spauda laikraščiui „The Washington Post“ sakė, kad įrašai – „smarkiai redaguoti“ ir nieko ypatingo neatskleidė.

R.Giulianiui artimas ukrainiečių politikas ir verslininkas Andrijus Derkačas sakė gavęs įrašus iš tyrimų žurnalistų. Jo oponentai atkreipė dėmesį į A.Derkačo ryšius su Rusija. A.Derkačas – buvęs parlamentaras nuo prorusiškos Viktoro Janukovyčiaus „Regionų partijos“.

VIDEO: JAV diplomato smūgis: D.Trumpas iš Ukrainos reikalavo paslaugos už paslaugą

Redaguotuose pokalbiuose J.Bidenas, panašu, sieja 1 mlrd. dolerių vertės pagalbą Ukrainai už tai, kad P.Porošenka atleistų buvusį generalinį prokurorą Viktorą Šokiną, laikomą korumpuotu. Kitame pokalbyje jie kalba apie galimą Jurijaus Lucenkos paskyrimą jo įpėdiniu, rašo „The Guardian“.

D.Trumpas ir jo sąjungininkai anksčiau teigė, kad J.Bidenas siekė V.Šokino atleidimo tam, jog būtų užbaigtas tyrimas dėl kompanijos „Burisma“, kurioje dirbo J.Bideno sūnus Hunteris Bidenas.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min paaiškina: kuo toks svarbus skandalas JAV dėl D.Trumpo, J.Bideno ir Ukrainos?

D.Trumpo raginimai, kad V.Zelenskis pradėtų tyrimą dėl šios kompanijos, nulėmė D.Trumpo apkaltą. Tiesa, galiausiai jis bus išteisintas.

Tiesa, J.Bidenas anksčiau viešai pareiškė spaudęs P.Porošenką atleisti V.Šokiną ir esą davė tam šešių valandų ultimatumą.

„Jei prokuroras nebus atleistas, negausite pinigų. Kalės vaikas, jis buvo atleistas“, – J.Bidenas kalbėjo vienoje konferencijoje 2018 metais.

P.Porošenka trečiadienį sakė, kad „penktoji Kremliaus kolona pradėjo pilno masto specialią operaciją prieš Ukrainą“. Pasak jo, stengiantis įtraukti Ukrainą į JAV rinkimų kovą, jie bando susilpninti dvipartinę JAV paramą Ukrainai.

Trečiadienį P.Porošenkos advokatas Ilja Novikovas sakė, kad įrašuose nėra jokio pagrindo kaltinimams išdavyste.

„Tokios derybos su tokiu pačiu turinio vyko pastaruosius kelis metus, paskutiniai metai prie prezidento Zelenskio nėra išimtis“, – I.Novikovą cituoja „The Guardian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas