Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 04 /21:20

Ukrainiečiai pralaužė rusų gynybą Chersono srities šiaurėje: gresia naujas apsupimas

Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą. Ne tik Ukrainos šaltiniai, bet ir prorusiški „Telegram“ kanalai pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pralaužė Rusijos dalinių gynybą šiaurinėje Chersono srities dalyje, taip pat pasistūmėjo į priekį ir Charkivo srityje.
Ukrainos pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
Ukrainos pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą / Ukrainos kariuomenės nuotr.

Chersono srityje per sėkmingą kontrpuolimą pirmadienį buvo išlaisvinta strategiškai svarbi Dudčanų gyvenvietė, o antradienį Ukrainos pajėgoms pavyko atkovoti Davydivo Bridą. Jei padėtis nepasikeis, Rusijos kariai gali greitai prarasti viso dešiniojo Dniepro kranto, įskaitant Chersoną, kontrolę. „The Insider“ praneša, kad rusų kariai traukiasi, jie bandys sukurti gynybos liniją ties Beryslavu – Naująja Kachovka.

Be to, nuo Rusijos kariuomenės taip pat išlaisvinti Borovska Andrejevkos ir Bohuslavkos kaimai Charkivo srityje, pranešė Borovska kaimo tarybos telegramų kanalas.

„04.10.2022 – Bohuslavka sulaukė išvaduotojų!“, – rašoma jame.

Abu kaimai yra į šiaurę nuo Borovajos gyvenvietės, kuri buvo išvaduota spalio 3 d., pirmadienį.

Ukrainos gynybos ministerija patvirtino, kad jos kariai užėmė strategiškai svarbų Davydivo Brido kaimą Chersono srityje.

Oficiali gynybos ministerijos „Twitter“ paskyra paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip 35-osios jūrų pėstininkų brigados kariai kaime iškelia Ukrainos vėliavą.

„Ukrainos jūrų pėstininkai užtikrintai juda Juodosios jūros link“, – sakoma pranešime.

Ukrainos kariuomenės antradienio pranešime sakoma, kad rusų pajėgos Chersono srityje yra „demoralizuotos“ ir palieka savo pozicijas, o atsitraukdamos naikina šaudmenų sandėlius ir tiltus.

Ukrainos vidaus reikalų viceministras Jevhenas Jeninas antradienį sakė, kad ukrainiečių pajėgos Chersono srityje atkovojo 50 miestelių ir kaimų, bet nenurodė, kada tai buvo padaryta.

Antradienį socialinėje žiniasklaidoje pasirodė keletas vaizdo įrašų iš išlaisvintų Chersono srities gyvenviečių. Ukrainos gynėjai pranešė apie Davydivo Brido, Starosilios, Archanhelskės ir Didžiosios Oleksandrivkos deokupaciją, praneša pravda.ua.

35-osios atskirosios kontradmirolo Michailo Ostrogradskio jūrų pėstininkų brigados kariai pranešė, kad spalio 4 d. išlaisvino Davydivo Bridą.

„Šlovė Ukrainai! Šlovė jūrų pėstininkams! Šiandien, spalio 4 d., 35-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados pajėgos išlaisvino Davydivo Bridą nuo orkų (rusų – red.). Virš Davydivo Brido iškilmingai iškeliame geltoną ir mėlyną vėliavą“.

Tuo pat metu internete skelbiami vaizdo įrašai su ukrainiečių gynėjais iš kelių kitų Chersono srities gyvenviečių. Ypač iš Starosilios, Archanhelskės ir Didžiosios Oleksandrivkos, esančių netoli Davydivo Brido.

Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas tikriausiai užsiminė apie penkių gyvenviečių Chersono srityje išlaisvinimą.

Savo „Telegram“ paskyroje jis paskelbė įrašą su penkiais jaustukais, kuriuos sudarė penkių Ukrainos vėliavų, raketos ir arbūzo atvaizdai.

Ką reiškia Davydivo Brido praradimas?

Tokio svarbaus transporto mazgo, kaip Davydivo Bridas, praradimas vykstant Ukrainos kariuomenės puolimui dešiniajame Dniepro krante link Berislavo ir Naujosios Kachovkos smarkiai apsunkina visos Rusijos grupuotės padėtį Kryvyj Riho rajone, rašo BBC Rusijos tarnyba.

Bet kokiu atveju, esant dabartinei situacijai, Rusijos kariuomenei reikia galvoti, kur statyti naują gynybinę liniją, kad sulaikytų Ukrainos pajėgų veržimąsi į pietus. Priešingu atveju situacija gali susiklostyti pagal blogiausią scenarijų: jei ukrainiečiai pasiektų užtvanką netoli Naujosios Kachovkos, kyla grėsmė, kad visa rusų dešiniojo kranto grupuotė, įskaitant ir Chersono grupuotę, bus sutriuškinta.

Besiveržiantys ukrainiečių daliniai turi didžiulę manevravimo laisvę, todėl juos sulaikyti plikose stepėse labai sunku, o rusai neturi laiko įrengti naujų pozicijų.

Rusų pajėgų vadovybė turi rezervų kairiajame Dniepro krante, tačiau sunku pasakyti, ar išdrįs juos panaudoti, kai situacija kas valandą keičiasi.

Ukrainiečių sėkmę atskleidė Rusijos gynybos ministerijos žemėlapiai

Agents.media skelbia, kad spalio 4 d. Rusijos gynybos ministerija savo pranešime parodė kovinių veiksmų Ukrainoje žemėlapį, iš kurio matyti, kad Rusijos kariuomenė pasitraukė iš beveik visos Charkivo srities, kurią Maskva dar kontroliavo po didelio masto atsitraukimo rugsėjo pradžioje. Gynybos ministerija taip pat pripažino, kad į šiaurę nuo Chersono rusų pajėgos taip pat traukiasi ir praranda dideles teritorijas.

Pasak agents.media, dar pirmadienį parodytuose Gynybos ministerijos žemėlapiuose buvo nurodyta, kad beveik visą Charkivo srities teritoriją rytiniuose Oskilo ir Šiaurinio Doneco upių krantuose kontroliuoja Rusija. Remiantis antradienį paskelbtu žemėlapiu, Rusijos kariuomenė kontroliuoja tik nedidelę regiono dalį į šiaurės rytus nuo Dvurečnoje link Rusijos sienos.

Gynybos ministerijos žemėlapiuose užfiksuotas atsitraukimas šiaurinėje Chersono srities dalyje pasirodė esąs didesnis nei nepriklausomų stebėtojų ir prorusiškų karinių tinklaraštininkų žemėlapiuose. Dieną prieš tai žemėlapyje fronto linija buvo Davydivo Brido, Dobriankos ir Zolotaja Balkos gyvenviečių rajone. Antradienį Gynybos ministerija parodė, kad Rusijos kariuomenės kontroliuojama teritorija yra maždaug iki linijos tarp Davydivo Brido ir Dudčanų. Taigi fronto linija regione pasislinko į pietus maždaug 30 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas