Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 27

Ukrainiečių optimizmas gali baigtis kartu su karu: svarbiausia, kad valdžia negrįžtų prie senų įpročių

Ukrainiečiai iš esmės optimistiškai vertina ilgai lauktą kontrpuolimą ir karo eigą. Teigiamas viltis atspindi prasidėjusios diskusijos apie lūkesčius dėl šalies raidos pasibaigus karui. Tačiau kyla pavojus, kad ukrainiečių valdžia nesugebės ryžtingai parodyti, jog jos elgesys pasikeitė.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis / „AFP“/„Scanpix“

„Svarbiausia, kad po karo negrįžtume prie senosios politikos“, – taip daugelio ukrainiečių viltis glaustai įvardija patyręs Kyjivo politologas Volodymyras Fesenka.

Estų leidinys „Postimees“ cituoja verslininko Valerijaus Pekaro, kuris dalyvavo Ukrainos reformose po 2014 m. orumo revoliucijos pergalės. Šiame straipsnyje išdėstomas nerimas ir pesimizmas dėl Ukrainos gebėjimo įgyvendinti pokario reformas. Jame sakoma, kad jei Ukraina laimės karą, ji ir toliau vystysis taip, kaip vystėsi prieš karą.

O to ukrainiečiai labai baiminasi.

„Tikimasi, kad mes nevykdysime reformų, bet mums vis tiek duos pinigų, nes [sąjungininkams] bus gėda, kad jie mums skolingi. Ši viltis nepagrįsta, – rašė V.Pekaras. – Pinigai ateina ten, kur yra ekonominė laisvė ir teisinė valstybė.“

Kadangi Ukraina vis dar nesugebėjo užbaigti itin svarbios teismų reformos, apie teisinę valstybę, anot jo, negali būti nė kalbos.

„Labai realus scenarijus, kad po pergalės valdžia nieko nedarys“, – sako politologas J.Fesenka, turėdamas omenyje reformas, kurios po karo Ukrainoje gali neįvykti. Ar ukrainiečių baimės pagrįstos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas