Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
17:44 /20:08

Rado 6 mln. JAV dolerių grynais: korupcija įtariamos pareigūnės vyras pozavo su kalnu pinigų

Ukrainos tyrėjai penktadienį pranešė, kad per reidą valstybės pareigūnės, įtariamos padėjus vyrams išvengti mobilizacijos, namuose rado grynųjų pinigų, kurių bendra suma siekia beveik 6 mln. dolerių (5,5 mln. eurų).
Temos: 2 Korupcija Ukraina

Šis reidas buvo dalis tyrimo dėl neteisėtos schemos, pagal kurią šaukimo į kariuomenę išvengti norėję vyrai buvo registruojami kaip asmenys su negalia.

Ukrainai ieškant būdų kaip papildyti kariuomenės gretas trečius metus tęsiantis karui su Rusija, kai kurie nenorintys kariauti žmonės griebiasi kyšių, kad nebūtų išsiųsti į frontą.

Valstybinis tyrimų biuras (DBR) atliko kratą vakariniame Chmelnyckio regione esančios regioninės medicinos komisijos pareigūnės ir jos sūnaus, užimančio vadovaujamas pareigas Ukrainos valstybiniame pensijų fonde, namuose.

„Per kratas rasta beveik 6 mln. dolerių grynaisiais pinigais įvairiomis valiutomis“, – sakė DBR.

Šių pareigūnų namuose taip pat rasta dizainerių juvelyrinių dirbinių, teigiama pranešime.

Tyrėjai teigė, kad moters darbo vietoje jie rado dar „100 tūkst. JAV dolerių, taip pat daugybę suklastotų medicininių dokumentų, „kariuomenės vengėjų“ sąrašų su suklastotomis pavardėmis ir fiktyviomis diagnozėmis“.

Minimi pareigūnai buvo sulaikyti ketvirtadienį dėl įtarimų sukčiavimu, pinigų plovimu ir neteisėtu praturtėjimu, naujienų agentūrai AFP sakė DBR atstovas spaudai Olehas Slobodianas.

Už šiuos kaltinimus gresia iki 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

VIDEO: Rado 6 mln. JAV dolerių grynais: korupcija įtariamos pareigūnės vyras pozavo su kalnu pinigų

Pelningos schemos

Vaizdo įraše, kuris, kaip AFP sakė tyrėjai, buvo nufilmuotas per kratą, matyti ant lovos paskleista grynųjų pinigų krūva, o, kaip manoma, pareigūnės vyras guli ant lovos ir dėlioja banknotų krūveles.

Per kratą moteris bandė paslėpti dalį pinigų, išmesdama pro langą maišuose 500 tūkst. JAV dolerių (455 tūkst. eurų), sakė pareigūnai.

Tyrėjai teigė, kad šeimai priklauso 30 gyvenamųjų namų, viešbutis Ukrainoje, nekilnojamasis turtas Austrijoje, Ispanijoje ir Turkijoje, o banko sąskaitose ji turėjo beveik 2,3 mln. dolerių (2 mln. eurų).

Tuo metu Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) penktadienį pranešė, kad rytinėje Charkivo srityje sulaikė 13 žmonių dėl panašios schemos, pagal kurią šaukimo į kariuomenę vengiantys asmenys buvo pripažįstami asmenimis su negalia.

SBU teigė, kad šioje schemoje dalyvavo Charkivo miesto rajoninės medicinos komisijos vadovas ir „įvairių medicinos įstaigų vadovai“.

Per kratas tyrėjai rado daugiau kaip 500 tūkst. JAV dolerių grynaisiais pinigais, sakoma SBU pranešime.

Jame teigiama, kad kaltinamieji rengė fiktyvius klientų ligos istorijų ir gydymo stacionare dokumentus ir už tai imdavo nuo 2 iki 5 tūkst. JAV dolerių, priklausomai nuo reikalo skubos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas