Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainoje rastų dantų paslaptis: kodėl rasti kankinimų kameroje ir kaip ten pateko?

Dėžė su aukso spalvos dantų karūnėlėmis, rasta išlaisvintame Ukrainos kaime ir sulaukusi tarptautinės žiniasklaidos dėmesio bei papiktinusi socialinių tinklų vartotojus, slepia ne tokią šiurpią istoriją, kokią papasakojo vietos policija. Pranešimai, esą dantys buvo išlupti kankinamiems žmonėms, pasirodė esantys melagingi, – Rusijos kariai juos tiesiog pavogė iš vietos stomatologo.
Charkivo srityje rasta kankinimo kamera, joje – dėžė pilna auksinių dantų
Charkivo srityje rasta kankinimo kamera, joje – dėžė pilna auksinių dantų / S.Bolvinovo nuotr.

Rado kankinimų įrankių

Ukrainos policija antradienį paskelbė aptikusi kankinimų kamerą anksčiau Rusijos okupuotame Piskų-Radkivskio kaime Charkivo srities rytuose.

Apie kraupų radinį bene pirmasis tos dienos vakarą pranešė Nacionalinio saugumo tarnybos Charkivo srities tyrimų skyriaus vadovas Serhijus Bolvinovas.

„Tyrėjai Piskuose-Radkivskyje rado baisią kankinimų kamerą“, – rašė jis savo paskyroje „Facebook“.

Išlaisvinus regioną policijon plaukia pareiškimai apie kolaborantus, Rusijos kariuomenės nusikaltimus, vietos gyventojų parodymai. Minėto kaimo gyventojai policijai pranešė, kad vieno namo rūsyje buvo laikomi belaisviai – vietos žmonės, antiteroristinių pajėgų ir ginkluotųjų pajėgų kariai.

„Iš ten kaimynai nuolat girdėjo riksmus, – tvirtino S.Bolvinovas. – Policija tikrai žino apie kankinimus palaidojus gyvą ir naudojant dujokaukę su rūkstančiu skuduru.“

Kankinimų kameroje taip pat buvo rasta virvių ir laidų, vieno iš kalintų vyrų apklausos stenograma, vibratorius ir dėžė su išrautais dantimis.

Pareigūnas paviešino kelias nuotraukas: jose matyti nemaža plastikinė dėžė su daugiausia aukso spalvos dantų karūnėlėmis, vibratorius, apdaužytas telefonas ir turbūt jo kroviklis, dujokaukė ir kažkoks drabužis.

Taip pat pridėjo 40 sek. trukmės vaizdo įrašą, kuriame įamžinta kankinimų kamera ir minėti rasti įkalčiai.

Dujokaukės ir dantų karūnėlių nuotraukomis savo paskyroje „Twitter“ tą patį vakarą pasidalijo Ukrainos Gynybos ministerija. Šis įrašas sulaukė kur kas daugiau dėmesio nei S.Bolvinovo.

Nuotraukas palydėjo trumpas komentaras ir retorinis klausimas: „Kankinimų kamera Piskuose-Radkivskyje. 2 nuotraukos.

Dujokaukė, uždėta ant galvos aukai, kuri buvo uždengta rūkstančiu skuduru ir palaidota gyva. Ir dėžė su auksinėmis dantų karūnėlėmis. Mini Aušvicas. Kiek dar mes rasime okupuotoje Ukrainoje?“

Išrauna ir po 8 dantis per dieną

Cituotuose įrašuose buvo paminėti tik kankinimai dūmais ir laidojant gyvus žmones. Nuo išsamesnių paaiškinimų, kam galėjo būti naudojami kiti daiktai, kieno dantų karūnėlės subertos į dėžę, įrašų autoriai susilaikė.

Tiesa, iš aptakių komentarų ir konteksto buvo galima suprasti, kad dantų karūnėlės buvo išluptos kankinamiems žmonėms.

Informacija apie šį radinį ėmė plisti ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir Ukrainos bei kitų šalių žiniasklaidoje. Apie plastiko dėžę, pilną kankintų žmonių dantų karūnėlių, pranešė tokie žinomi dienraščiai, kaip Jungtinės Karalystės „The Times“ ir „Independent“, JAV „New York Post“.

Socialiniuose tinkluose buvo dalijamasi koliažu, kuriame radinys Ukrainos kaime sugretintas su dantų, 1945 m. aptiktų išlaisvinus Buchenvaldo koncentracijos stovyklą Vokietijoje, vaizdu.

Netrukus paaiškėjo, kad tai nėra tiesa. Vokietijos dienraščio „Bild“ žurnalistas Paulas Ronzheimeris, apsilankęs neseniai išlaisvintame Piskų-Radkivskio kaime, susitiko su žmonėmis, kurie patvirtino buvę kankinami Rusijos karių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėžė su dantų karūnėlėmis priminė 1945 m. radinį nacių koncentracijos stovykloje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Dėžė su dantų karūnėlėmis priminė 1945 m. radinį nacių koncentracijos stovykloje

Bet kartu sužinojo, jog karūnėlės, kuriose net galima įžvelgti dantų liekanų, anksčiau priklausė ne okupantų kankintiems ar nužudytiems žmonėms, o vietos odontologo pacientams.

„Šie dantys panašūs į mano kolekcijos dantis, kurie čia buvo pagrobti, – „Bild“ citavo tik Sergejumi įvardytą mediką, kuriam parodė Gynybos ministerijos paskelbtą dėžės nuotrauką. – Aš čia esu vienintelis odontologas. Tad, jei jie buvo rasti čia, reiškia, jie turi būti mano.“

60-metis gydytojas spėjo, jog rusai pavogė dantis su karūnėlėmis manydami, kad jos pagamintos iš tikro aukso, ir norėdami taip pagąsdinti ukrainiečius. Iš tiesų karūnėlės pagamintos iš nerūdijančio plieno.“

Paklaustas, ar karūnėlės galėjo būti mirusių žmonių, pašnekovas patikino: „Dieve mano, ne! Jie – žmonių, kuriuos gydžiau visus šiuos metus. Išėmiau tuos dantis, nes jie buvo blogi.“

Sergejus pasakojo per 33 darbo metus pašalinęs dešimtis tūkstančių dantų, o buvusieji dėžėje – tik nedidelė jų dalis. „Kartais per dieną ištraukiu nuo penkių iki aštuonių dantų“, – atviravo medikas ir parodė į plastikinį indą subertas dar porą saujų tokių pačių dantų karūnėlių.

Paaiškėjus šiai informacijai, Ukrainos pareigūnai paskelbė dėl to atliksiantys tyrimą.

Pranešimas, esą okupantai kankinamiems žmonėms rovė dantis, ir žinia, esą šie dantys greičiausiai tebuvo kaimo dantisto pacientų, tapo proga prorusiškai žiniasklaidai pasipiktinti, esą Ukraina platina melagienas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus