Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 24

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje: „Kitais metais tai bus visiškai kitokia šventė“

Ukrainos ambasadorius Petro Bešta pokalbio su 15min metu giliai atsidūsta, kai prabyla apie laisvę nuo baimių, susijusių su Rusija. „Po šio karo ukrainiečių tauta pagaliau atsikratys bet kokių jausmų, kompleksų ir baimių, susijusių su Rusijos imperija“, – tikisi jis.
Petro Bešta
Petro Bešta / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paklaustas apie tai, kaip Ukraina atrodys po penkerių metų, ambasadorius sustoja pagalvoti, nes lengviau kalbėti apie tai, kas bus po metų. „Po penkerių metų? Gerai. Na, bent jau kitais metais tai bus visiškai kitokia šventė. Karas baigsis. Tokia yra mūsų viltis ir planas“, – sako ambasadorius.

– Ukrainos nepriklausomybės diena šiemet nebus įprasta. Šią dieną sueina šeši mėnesiai nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Galvojau, kad tai baisus sutapimas, o kaip manote jūs? Ar tai sutapimas, kad Rusija pasirinko 24-ąją dieną įsiveržti į Ukrainą?

– Esu tikras, kad tai neturi jokio ryšio su Ukrainos nepriklausomybės diena, tačiau šie metai yra ypatingi. Nepriklausomybė yra pagrindinė kiekvieno ukrainiečio vertybė, ir šiemet mes turime už ją kovoti, kaip prieš tai šimtmečius kovojome už nepriklausomybę prieš tą pačią Rusijos imperiją.

Tačiau norėčiau pradėti nuo valstybingumo, ukrainiečių idėjos. Valstybingumui jau daugiau nei tūkstantis metų. Ir pirmoji didelė valstybė Kyjivo Rusia buvo labai stipri žaidėja Europoje. Taigi tai buvo labai stiprus ir potencialus valstybingumas. Joje buvo daug žmonių. Bet kai Rusija įkūrė savo valstybę, prasidėjo kovų už nepriklausomybę istorija, kuri tęsiasi iki šiol. Dabar yra dar vienas laikas, kai Ukraina turi mobilizuotis ir iškovoti mūsų valstybės laisvę ir nepriklausomybę.

– Sakote, kad Ukraina turi išsikovoti laisvę. O ar tikitės kitais metais švęsti nepriklausomybę nuo karo, kurį pradėjo Rusija?

– Kitais metais tai bus visiškai kitokia šventė. Karas baigsis. Tokia yra mūsų viltis ir planas. Esame tikri, kad kitų metų nepriklausomybė bus skirta naujajai Ukrainai, ateičiai, pozityviam mąstymui, kūrybiškumui ir mūsų vienybei.

– Ar galėtumėte teigti, kad Ukrainos nepriklausomybė yra tokia pat, kokia buvo 1991 m.?

– Nuėjome labai ilgą kelią. Tai įvyko prieš 31 metus. Tai buvo sovietų imperijos žlugimas ir daugybė žmonių, įskaitant lietuvius ir ukrainiečius, gavo dar vieną šansą sukurti nepriklausomą valstybę. Ir mes tai padarėme, nuėjome ilgą kelią.

Bet, deja, po 31 metų, po šio nepriklausomybės paskelbimo, turime kitą imperiją, Rusijos imperiją, kuri iš esmės yra ta pati imperija, kuri šimtmečius bandė mus sunaikinti. Tai yra šios sovietinės istorijos pabaiga, nes po Sovietų Sąjungos žlugimo Ukrainos žmonės matė mūsų ateitį kitaip nei Putinas ir jo režimas. Taigi kaip matome dabar, kitaip nei daugelis Rusijos žmonių, kurie negerbia mūsų nepriklausomybės. Jie mano, kad yra viena didelė tauta, rusų tauta, sovietų tauta. Taigi Ukraina šią diskusiją nutraukė prieš kelis dešimtmečius. Nėra jokios sovietinės liaudies.

Ukrainoje įvykdėme daug reformų. Mes sukūrėme savo atsparumą, sukūrėme savo nepriklausomybę. Ir iš tikrųjų šis karas yra galutinio kirčio ženklas, kai yra nutraukiamos visos iliuzijos apie sovietinio ir rusiško stiliaus žmonių egzistavimą Ukrainoje, kurie vis dar tiki tais mitais. Taigi nėra sovietinių žmonių, nėra vienos didelės rusiškos tautos, į kurios sudėtį patektų ir ukrainiečiai.

– Matau, kokią ateitį piešiate būsimai Ukrainai, ir, jei galėtumėte įsivaizduoti – kaip nepriklausoma Ukraina atrodys po penkerių metų?

– Po penkerių metų? Gerai, na, kaip jau sakiau, po metų mes laimėsime šį karą. Mes būsime užimti Ukrainos rekonstrukcija. Bet tai nebus tik dar viena rekonstrukcija. Tai bus trys dalykai viename. Tai bus atstatymas, tai bus reformos, europietiško stiliaus reformos, Europos Sąjungos reformos, viskas, ką turime padaryti, kad taptume Europos Sąjungos nariais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas