Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Ukrainos laboratorijų, kurias finansavo amerikiečiai ir kuriose tariamai buvo kuriamas biologinis ginklas, tema nepaliauja jaudinti internautų. Bent keli socialinių tinklų vartotojai ir tinklalapiai neseniai su piktdžiuga kaip naujieną pranešė, jog Vašingtonas pripažino, kad biolaboratorijų būta ir kad joms tikrai buvo skiriama parama. Tačiau faktas, kad JAV taip bendradarbiauja su Kyjivu, viešas jau seniai, o biologinis ginklas laboratorijose nekuriamas.
Laboratorija Indijoje
Laboratorija / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Melą platina ir pats V.Putinas

Nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą internete sklandė daugybė gandų apie tariamas amerikiečių laboratorijas pastarojoje šalyje. Ten esą buvo kuriamas biologinis ginklas, šią informaciją aktyviausiai platino prokremliški socialinių tinklų vartotojai, tinklaraštininkai ir tinklalapiai, o ypač – prezidentas Vladimiras Putinas.

Jis aiškino, kad biologinis ginklas yra nepriimtinas, ir tuo, be kitų priežasčių, bandė pateisinti invaziją. Šią retoriką greitai perėmė ir Vakarų šalių radikalai.

Dalyvavimu biologinio ginklo programoje buvo apkaltintas net Vokietijos tyrimų institutas.

Nuo birželio vidurio socialinių tinklų vartotojai suskato skelbti įvairiomis kalbomis (čia, čia, čia), kad Pentagonas „pripažino“, jog Ukrainoje veikė 46 vadinamosios biolaboratorijos.

„Vakar paskelbtame pareiškime Pentagonas pripažino, kad Ukrainoje yra 46 biolaboratorijos, esančios projekto, skirto išlaisvinti pasaulį nuo „masinio naikinimo ginklų, dalis“, – aiškino vienas „Facebook“ vartotojas.

Į šį chorą įsiliejo ir Vokietijos tinklalapis „Anti-Spiegel“ – paskelbė rašinį pavadinimu „Pentagonas prisipažino finansavęs 46 biologines laboratorijas Ukrainoje“. Ankstesni pranešimai apie „JAV biologinio ginklo programas“ esą buvę neteisingi, bet dabar Vašingtonui teko tai pripažinti.

Tokia žinia būtų skandalinga, jei būtų išties nauja ar patvirtinanti vykdomą biologinių ginklų programą. Priešingai nei skelbiama socialiniuose tinkluose ir interneto puslapiuose, Gynybos departamentas nieko nepripažino ir neatskleidė.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena

„Anti-Spiegel“ spekuliuojama apie Pentagono birželio 9 d. paskelbtą informacinį lapelį, kuriame atsakoma į kai kuriuos klausimus apie laboratorijų finansavimą. „Jei visa tai nekenksminga ir skirta geram tikslui, kam tas slaptumas?“ – retoriškai klausė tinklalapis.

Šis nurodo skelbiantis neiškraipytą tiesą, priešingai nei žiniasklaida, daug Rusijos žiniasklaidos pranešimų vertimų ir koreguojantis „visiškai neteisingą Rusijos įvaizdį“ – tinklalapio įkūrėjas Thomas Röperis daugiau nei du dešimtmečius gyvena Rusijoje, todėl esą mato, kas iš tiesų joje vyksta.

Finansuoja nuo 2005 m.

Netiesa, kad JAV aktyviai neigė „finansavusi net 46 biologines laboratorijas Ukrainoje“.

Jau prieš porą metų JAV ambasada Ukrainoje kaltinimus pavadino dezinformacija. Nuo 2005 m. buvo bendradarbiaujama su Kyjivu, siekiant užtikrinti, kad, be kita ko, būtų kuo anksčiau nustatomi ligų protrūkiai ir apie juos pranešama.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena

„Gynybos departamento Biologinės grėsmės mažinimo programa bendradarbiauja su Ukrainos vyriausybe, siekdama konsoliduoti ir apsaugoti grėsmę keliančius patogenus bei toksinus Ukrainos vyriausybės objektuose, kartu sudarydama sąlygas taikiems moksliniams tyrimams ir vakcinų kūrimui“, – buvo teigiama ambasados pranešime.

Šiemet kovą, praėjus porai savaičių nuo karo pradžios, laboratorijos buvo paminėtos Gynybos departamento spaudos konferencijoje. Vienas iš Pentagono atstovų nurodė, kad JAV vyriausybė „nuo 2005 m. Ukrainoje investavo apie 200 mln. dolerių ir parėmė 46 laboratorijas, sveikatos priežiūros įstaigas bei diagnostikos centrus".

Ekrano nuotr. iš defense.gov/Pentagonas jau anksčiau skelbė saugumui Ukrainos laboratorijose užtikrinti skyręs 200 mln. dolerių
Ekrano nuotr. iš defense.gov/Pentagonas jau anksčiau skelbė saugumui Ukrainos laboratorijose užtikrinti skyręs 200 mln. dolerių

Pati programa nėra nauja, o Gynybos departamentas reguliariai skelbia informaciją apie ją.

Birželio buvo paviešintas minėtas naujas informacinis biuletenis, kuriame daugiausia dėmesio skiriama programos pastangoms sumažinti buvusios Sovietų Sąjungos šalyse – Ukraina yra viena iš jų – likusių masinio naikinimo ginklų keliamą grėsmę.

Būtent šiuo informaciniu lapeliu imta dalytis kaip įrodymu, kad Pentagonas pagaliau pripažino 46 biolaboratorijų egzistavimą Ukrainoje, nors didžiuma paskelbtos informacijos buvo vieša ir anksčiau.

Vašingtonas ir Kyjivas pradėjo bendradarbiauti šioje srityje dar 2005 m. Kaip anuomet skelbė „Washington Post“, buvo siekiama padėti Ukrainos vyriausybei pagerinti tyrimų laboratorijų, kuriuose buvo laikomi pavojingi patogenai, saugumą.

Projektas „Biologinės grėsmės mažinimo programa“ apėmė, be kita ko, laboratorijų modernizavimą ne tik Ukrainoje, bet ir kitose šalyse partnerėse, bendradarbiavimo biologinių tyrimų srityje palengvinimą.

Jis buvo skirtas Ukrainos laboratorijoms. JAV teikė paramą šiai šaliai, bet laboratorijos priklauso ir jas valdo Ukrainos vyriausybė. Be to, kaip buvo pažymėta, šalis neturi „branduolinio, cheminio ar biologinio ginklo programos“.

Kitos tarptautinės organizacijos, pavyzdžiui, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija, taip pat bendradarbiauja su Ukraina, siekdamos užtikrinti saugų patogenų tvarkymą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV paskelbtas informacinis lapelis su sena informacija apie paramą Ukrainos laboratorijoms socialiniuose tinkluose tapo didele naujiena

Vašingtone veikiančio Ginklų kontrolės ir neplatinimo centro vyresnysis mokslinis bendradarbis Johnas Gilbertas paaiškino, kad minėti 46 objektai Ukrainoje yra medicinos tyrimų laboratorijos ir diagnostikos objektai, kuriuos valdo Sveikatos apsaugos ir Žemės ūkio ministerijos, atsakingos už žmonių ir gyvūnų sveikatą.

„Nė vienas iš šių 46 objektų, įskaitant du 2014 m. Rusijos pajėgų užgrobtame Kryme, niekada nebuvo skirtas ar naudojamas biologinio ginklo bandymams ar gamybai“, – patikino ekspertas.

Patarė laboratorijas sunaikinti

Terminus „biolaboratorijos“ ir „biologinių ginklų laboratorijos“ melagienų platintojai vartoja pakaitomis, tačiau yra esminių skirtumų tarp jų.

Jungtinių Tautų (JT) teigimu, biologiniai ginklai priklauso masinio naikinimo ginklams. Jie platina ligas sukeliančius organizmus arba nuodus, kurie kenkia žmonėms, gyvūnams ar augalams arba juos netgi žudo. Biologiniai ginklai gali būti karinių strategijų dalis, naudojami politinėms žmogžudystėms, taip pat – siekiant sukelti maisto trūkumą ar ekologines katastrofas.

Biologinių tyrimų laboratorijose tiriami patogenai, bakterijos ar virusai. Jas sugriovus karo metu, gali kilti pavojus žmonėms. Tai – viena iš priežasčių, kodėl Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau kovo viduryje patarė Ukrainai sunaikinti visuomenės sveikatos laboratorijose laikomus patogenus. Laboratorijas sugriovus per išpuolius, anot PSO, ligos sukėlėjai galėtų išplisti netyčia.

Ekrano nuotr. iš globalbiolabs.org/Aukščiausio - ketvirto - saugumo lygio laboratorijos Europoje, Ukrainoje tokių nėra
Ekrano nuotr. iš globalbiolabs.org/Aukščiausio - ketvirto - saugumo lygio laboratorijos Europoje, Ukrainoje tokių nėra

Laboratorijos yra keturių saugumo lygių pagal tai, su kurios rizikos grupės patogenais dirbama. Pasaulyje yra tik kelios aukščiausio – ketvirto – saugos lygio laboratorijos, tiriančios, pavyzdžiui, Ebolos ar Marburgo virusus. Ukrainoje, dabartiniais duomenimis, tokių nėra, tačiau esama, kaip ir daugelyje šalių, trečią saugos lygį atitinkančių laboratorijų, kuriose tiriami SARS-CoV-2, geltonojo drugio, ŽI ir kai kurie kiti virusai.

Patogenų tyrimai yra įprasta praktika visame pasaulyje, jie atliekama daugelyje universitetų ir mokslinių tyrimų centrų, bet jie nesusiję su biologinių ginklų kūrimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius