Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos desantininkai keršija rusams už egzekuciją

Ketvirtadienį Rusijos jūrų pėstininkai iš 155-osios jūrų pėstininkų brigados kontratakavo vakarinį Ukrainos kontroliuojamo rajono pakraštį Rusijos Kursko srityje. Žygiuodami link kelių kaimų, įskaitant Zeliony Šliachą, jūrų pėstininkai įveikė lengvai ginkluotų ukrainiečių bepiločių orlaivių operatorių grupę.
Ukrainiečių kariai
Ukrainiečių kariai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Užuot paėmę devynis operatorius į nelaisvę, kaip reikalauja tarptautinė teisė, rusai išrengė ukrainiečius, liepė jiems gultis veidu žemyn ant žemės, o tada šovė jiems į galvas ir, manoma, visus nužudė.

Tai buvo tik naujausia Rusijos karių vykdoma teroro kampanija, skelbia „Forbes“. Ukrainos valdžios institucijų duomenimis, per 31 mėnesį nuo tada, kai Rusija išplėtė karą su Ukraina, Rusijos pajėgos įvykdė egzekucijas daugiau kaip 100 pasidavusių ukrainiečių – daugiausiai šiais metais.

Visais laikais vienos konflikto pusės įvykdyta karo belaisvių egzekucija išprovokuodavo kitą pusę atsakyti tokiu pat žiaurumu. Todėl nenuostabu, kad praėjus kelioms dienoms po to, kai rusų jūrų pėstininkai nužudė ukrainiečių dronų operatorius, kai kurie agresyviausi Ukrainos daliniai – jos oro pajėgų šturmo brigados – sąmoningai medžiojo Rusijos 155-osios jūrų pėstininkų brigados narius ir keršijo, teigia „Forbes“.

Nuo praėjusios savaitės žiaurumo, kurio vaizdais buvo plačiai dalijamasi socialinėje žiniasklaidoje, Ukrainos 82-oji ir 95-oji oro desanto brigados, užėmusios pozicijas atitinkamai į pietryčius ir pietvakarius nuo 155-osios jūrų pėstininkų brigados pozicijų Kursko srityje, surengė pasalas rusų jūrų pėstininkams.

Jei ukrainiečių brigados paėmė belaisvių, įrodymų apie tai nėra. Tačiau yra įrodymų, kad jos nukovė bent kelis 155-osios jūrų pėstininkų brigados jūrų pėstininkus. „Toks pat likimas laukia ir kitų šios brigados karių“, – pareiškė Ukrainos oro pajėgų šturmo pajėgos.

Nupjautas galvas iškabino ant stulpų

Verta paminėti, kad Ukrainos kariai 155-osios jūrų pėstininkų brigados nekenčia labiau nei daugumos Rusijos dalinių. Teigiama, kad rugpjūčio mėn. rusų brigada nukirto galvas keturiems ukrainiečiams, o nupjautas galvas iškabino ant stulpų – toks elgesys paprastai siejamas su islamo teroristų grupuotėmis. Ukrainiečių kariai visur nekantriai laukia progos kautis su 155-ąja jūrų pėstininkų brigada.

Žinoma, pavieniai kruvino keršto atvejai nėra suderinta karinė strategija. Ukrainos desantininkai gali smogti smūgį nedidelėms rusų jūrų pėstininkų grupėms, bet tai nereiškia, kad jie nugalės visas rusų pajėgas, tvirtina „Forbes“.

Praėjus devynioms savaitėms po to, kai stiprios Ukrainos pajėgos įsiveržė į Kursko sritį ir greitai užėmė daugiau kaip 1000 kv. km Rusijos teritorijos, Rusijos brigados ir pulkai, įskaitant 155-ąją jūrų pėstininkų brigadą, kontratakuoja – ir pamažu mažina ukrainiečių prasiveržimą, ypač vakariniame jo pakraštyje.

„Rusijos pajėgos geolokalizuotos iki pat Zeliony Šliacho, kur jos galbūt atkovojo kai kuriuos rugpjūčio mėn. prarastus įtvirtinimus, – pranešė „Blackbird Group“ analitikas Emilis Kastehelmi. – Atrodo, kad stabilizuoti padėtį yra sudėtinga. Ukraina prarado maždaug trečdalį to, ką rugsėjo pradžioje kontroliavo Kurske.“

Vietovė aplink Zeliony Šliachą yra lygi ir daugiausia be medžių – tai sąlygos, kurios paprastai būtų palankios gynėjui apkasuose. Tačiau dėl vietovės reljefo ukrainiečiams buvo sunku paruošti gerus įtvirtinimus. „Teritorijos dydis leidžia ją efektyviau stebėti rusų bepiločiais orlaiviais, o bet kokios inžinerinės įrangos sunaikinimas greičiausiai yra rusų prioritetas“, – aiškino E.Kastehelmi.

Taigi vakariniame Kursko srities pakraštyje esantys ukrainiečių kariai, įskaitant jau nužudytus dronų operatorius, yra pažeidžiami puolančių Rusijos pajėgų sektoriuose, kuriuose rusams pavyko sutelkti didesnę ugnies galią.

„Kol 155-oji jūrų pėstininkų brigada kaunasi palankioje vietovėje, ji gali ir toliau žengti į priekį – ir gali užimti daugiau ukrainiečių pozicijų. Tačiau nesitikėkite, kad ukrainiečiai pasiduos, net jei jų skaičius ir ginkluotė yra mažesni. Kadangi rusų brigada garsėja žiauriu elgesiu su belaisviais, visi ukrainiečių kariai, kuriuos brigada užpuls, greičiausiai kovos iki mirties“, – apibendrina „Forbes“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito