Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos graikų apeigų katalikai pereina prie Grigaliaus kalendoriaus, svarsto ir ortodoksai

Ukrainos graikų apeigų katalikų Vyskupų sinodas šio mėnesio pradžioje vykusioje sesijoje nusprendė pereiti prie naujo kalendoriaus – nuo rugsėjo pastovios šventės (tos, kurios kasmet vyksta tą pačią mėnesio dieną, pavyzdžiui, Kalėdos) bus švenčiamos pagal Grigaliaus, o ne pagal Julijaus kalendorių, kaip buvo anksčiau. Tokį žingsnį svarsto ir Ukrainos ortodoksų bažnyčia.
Sviatoslavas Ševčiukas, Ukrainos graikų katalikų bažnyčios vadovas
Sviatoslavas Ševčiukas, Ukrainos graikų katalikų bažnyčios vadovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atsižvelgiant į gausius tikinčiųjų prašymus ir surengus išankstines konsultacijas su mūsų Bažnyčios dvasininkais ir vienuoliais dėl neatidėliotinos būtinybės reformuoti Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčios liturginį kalendorių, taip pat atsižvelgiant į pastoracinius patarimus, [buvo nuspręsta], kad Ukrainos graikų apeigų katalikai nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. pereis prie naujojo stiliaus (Indikto pradžios) 2023 metų nustatytų švenčių, išlaikant dabartines Velykas“, – rašoma Sinodo nutarime.

Pagal naują kalendorių Kalėdos būtų švenčiamos gruodžio 25 d., o ne sausio 7 d., Kyjivui siekiant nutraukti kultūrinius ryšius su Rusija.

Kartu pažymima, kad parapijoms ar atskiroms bendruomenėms, kurios nesijaučia pasiruošusios tokiam žingsniui, yra galimybė tęsti liturginį gyvenimą pagal Julijaus kalendorių iki 2025 m.

Gruodžio mėnesį Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus ir Ukrainos graikų apeigų katalikų vadovas tėvas Sviatoslavas Ševčiukas susitarė sudaryti darbo grupę bažnytinio kalendoriaus reformos klausimui nagrinėti.

Tokį žingsnį svarsto ir Ukrainos ortodoksų bažnyčia, kuri gegužę sušauks vyskupų tarybą, kurioje bus svarstoma bendro kalendoriaus reforma.

Pasak Bila Cerkvės metropolito Jevstratijaus Zorjos, Ukrainos ortodoksų bažnyčios Išorinių bažnytinių santykių departamento vadovo pavaduotojo, „yra visi argumentai ir pagrindai priimti teigiamą sprendimą, kartu užtikrinant, kad to pageidaujančios bendruomenės galėtų išsaugoti ankstesnę kalendorinę tradiciją“.

Pasak metropolito, panašios reformos praeityje kėlė problemų, kai jos buvo įgyvendinamos „akimirksniu“, „iš viršaus“, nepasirengus ir nesuteikus alternatyvos tiems, kurie nepasirengę priimti naujovių.

„Iki šiol mūsų Bažnyčia elgėsi priešingai: laipsniškai, apgalvodama visus argumentus, pateikdama alternatyvą. Esu įsitikinęs, kad tai geriausias būdas“, – sakė J.Zorja.

Be to, metropolitas priminė, kad bendruomenės jau dabar gali savarankiškai nuspręsti dėl perėjimo prie naujojo kalendoriaus pagal atitinkamą procedūrą.

Ukrainos graikų apeigų katalikų žingsnį pasveikino kultūros ministras Oleksandras Tkačenka, kuris apie tai paskelbė socialinėje žiniasklaidoje:

„Šis sprendimas atitinka mūsų laikmečio reikalavimus ir visuomenės nuomonę“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento