Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ukrainos karinės žvalgybos vadas žada rusams daugiau staigmenų Juodojoje jūroje

Kai 2022 m. vasarį Rusija pradėjo neišprovokuotą plataus masto invaziją, Ukraina beveik neturėjo karinio jūrų laivyno. Vienintelė jos fregata „Hetman Sahaidačny“ buvo specialiai nuskandinta, kad Rusijos pajėgos jos neužgrobtų.
Degantis Krymo tiltas
Degantis Krymo tiltas / Kadras iš vaizdo įrašo

Nuo karo pradžios praėjo daugiau nei dveji metai. Nors Ukraina sunkiai atlaiko Rusijos kariuomenės puolimą sausumoje, bet laimėjo karą Juodojoje jūroje ir pralaužė Rusijos grūdų blokadą, rašo žurnalas „The Economist“.

Moderniame kare Ukrainos sėkmė dažnai priklauso nuo sparčių technologinių naujovių. Nors visi kiti pasaulio kariniai laivynai kliaujasi laivais su įgula, Ukraina sukūrė savo jūros dronų laivyną. Jie atlieka svarbų vaidmenį kovoje dėl Juodosios jūros.

Prieš karą Ukrainoje ambicingiausias projektas buvo „Sea Hunter“ – 40 m ilgio laivas, kurį Jungtinių Valstijų karinis jūrų laivynas kūrė nuo 2016 m. Tačiau Ukrainos karinis jūrų laivynas skiriasi nuo JAV karinio jūrų laivyno.

Ukraina sugebėjo sukūrti nedidelius, pigius jūrų dronus, kuriuos galima greitai ir lengvai pastatyti į padėtį ir kurie naudojami puolimui, o ne pajėgų palaikymui.

VIDEO: Ukrainos karinė žvalgyba pademonstravo, kaip paskandino rusų desantinį laivą

Karinių jūrų pajėgų analitikas H.I.Suttonas, remdamasis rastais vaizdo įrašais ir nuotraukomis, užfiksavo 11 dronų tipų, įskaitant jūrinį droną „Magura V5“, tačiau jų gali būti ir daugiau.

Šie dronai buvo nukreipti į Rusijos patrulinius ir transporto laivus, karo laivus ir net apgadino Kerčės tiltą, jungiantį okupuotą Krymą su Rusija.

Pavieniai dronai paprastai nedaro didelės žalos, tačiau keli smūgiai gali paskandinti laivą. „The Economist“ skaičiavimais, jūrų bepiločiai dronai suniokojo apie dešimt Rusijos laivų, tarp jų ir „Cezar Kunikov“.

Gegužės mėnesį Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas teigė, kad dronai „Magura V5“ Rusijos laivynui padarė 500 mln. JAV dolerių žalą. Anot jo, šių dronų tobulinimo procesas tęsiasi.

Apie kitą jūrinį droną „Sea Baby“, kuris tarnauja Ukrainos saugumo tarnyboje, taip pat ne retai pasigirsta naujienose. Ne taip seniai paaiškėjo, kad juose įrengtos sistemos „Grad“.

„Scanpix“/AP nuotr./Kyrylo Budanovas
„Scanpix“/AP nuotr./Kyrylo Budanovas

Nors paskutiniais mėnesiais Ukrainai tampa ypač sudėtinga sustabdyti Rusijos pajėgų puolimą, Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas nacionalinio teletilto eteryje pareiškė, kad leidimas smūgiuoti Rusijos teritorijai vakarietiškais ginklais pakeis padėtį mūšio lauke.

„Jie jau dabar visa tai jaučia. Kaip sakoma, per vėlu gerti boržomį“, – pareiškė K.Budanovas.

Soc. tinklų nuotr./Ukrainos jūrinis dronas „Magura V5“
Soc. tinklų nuotr./Ukrainos jūrinis dronas „Magura V5“

Ukrainos karinės žvalgybos vadas taip pat pažymėjo, kad pareiškimai apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino „raudonąsias linijas“ yra reklaminis triukas.

„Ar jos apskritai egzistuoja? Ne, jos neegzistuoja. Jei jos egzistuoja, tai kur jos yra? Per daugelį metų jie tiek kartų sakė, kad tikrai jos peržengtos. Manau, kad visa tai – reklaminis triukas“, – kalbėjo jis.

K.Budanovas taip pat pridūrė, kad ukrainiečių dronai „rusams turi ir daugiau staigmenų“ Juodojoje jūroje.

„Privatūs kūrėjai, dirbantys kitose šalyse, gali pateikti užuominą, kokie tie netikėtumai gali būti. Keturios Turkijos gynybos bendrovės sukūrė povandeninę kamikadzę – amerikietišką bepilotį droną, kuris gali nepastebėtas priartėti prie taikinių ir išnirti, kad galėtų surengti greitą ataką“, – rašoma straipsnyje.

Pažymėtina, kad nors mažų bepiločių orlaivių sėkmė sausumoje Ukrainoje paskatino kitas ginkluotąsias pajėgas daugiau investuoti į savo bepiločių sistemų kūrimo programas, Tačiau Rusija taip pat pradėjo naudoti tokius dronus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius