Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje paramą renkantis Ukrainos karo veteranas: mes nepasiduosime ir nesustosime

„Noriu paprašyti lietuvių suprasti, kad mes nepasiduosime, nekapituliuosime, nesustosime. Netgi jei Rusija puls mus branduoliniu ginklu, mes vis tiek ir toliau ją naikinsime. Taip, Ukraina net to jau nebijo“, – sako Ukrainos karo veteranas Oleksa Sokilas, su rusų okupantais stoti kovojęs dar 2014 metais.

Jis kartu su ukrainiečių bendruomene Lietuvoje dabar renka maisto produktus, drabužius ir medikamentus į Ukrainą.

2016 metais jis buvo sužeistas. 2017 metais atvyko gydytis Druskininkuose. Dabar sako kariauti nelabai galintis, tačiau bandantis padėti kitaip.

O.Sokilas: neleiskite prabilti tiems, kas kviečia karą į jūsų namus.

Matydamas kaip Rusijos kariuomenė bombarduoja ukrainiečių namus, mokyklas, bažnyčias, jis ragino lietuvius suklusti, kad toks pats scenarijus nepasikartotų Lietuvoje.

„Labai norėčiau paprašyti pamiršti tokius žodžius kaip „tarptautinis skandalas“. Norėčiau paprašyti lietuvių nekreipti dėmesio į tai, ką kas ir kada pasakys. Būkite laisvi ir nepriklausomi. Nebijokite priešą vadinti priešu.

VIDEO: Jaudinantis pokalbis su Ukrainos karo veteranu: pagalvokite apie savo vaikus, ar jie norėtų turėti tai, ką turime mes?

Nebijokite smogti į veidą kaimynui, kuris čia kviečia atvykti Rusiją. Nebijokite nubausti tą, kuris sako, kad Putinas yra geras. Neleiskite prabilti tiems, kas kviečia karą į jūsų namus. Būkite savimi. Būkite lietuviais, ištikimais savo istorijai, dabarčiai.

Pagalvokite apie savo vaikus, anūkus. Ar jie norėtų turėti tai, ką dabar turime mes? Negindami savo valios ir nepriklausomybės, gausite karą. Todėl labai prašau, nepaisant nieko, ginkite savo garbę visais įmanomais būdais“, – 15min sakė O.Sokilas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oleksa Sokilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Oleksa Sokilas

Jis pabrėžė neraginantis dabar imtis smurto, bet kvietė išlikti budrius.

„Neleiskite separatizmo, rašizmo šaknims įaugti į jūsų žemę. Tai labai svarbu, nes mes dabar bandome išrauti tai, kas pas mus išaugo. Dabar kaunamės su blogiu, kuris pas mus atėjo pamatęs, kad bandome jį išrauti.

Taip pat noriu paprašyti lietuvių suprasti, kad mes nepasiduosime, nekapituliuosime, nesustosime. Kalbu ne tik už save, o už visus, kuriuos pažįstu ir gerbiu. Duodu 100 procentų, kad mes nesustosime. Net jei pamatysite tai žiniasklaidoje, netikėkite.

Netgi jei Rusija puls mus branduoliniu ginklu, mes vis tiek ir toliau ją naikinsime. Taip, Ukraina net to jau nebijo. Suprantame, kad gali būti kelios Hirošimos, tačiau prisimename, kad ukrainiečiai kaip feniksas pakyla iš pelenų. Todėl šlovė Ukrainai, šlovė Lietuvai ir mes nugalėsime“, – kalbėjo karo veteranas.

„Rusija sumokės už viską“

Lankydamasis Vilniuje O.Sokilas sakė, kad Ukrainoje šiuo metu reikalinga viskas, tačiau svarbiausia užduotis dabar yra gelbėti sužeistuosius.

„Jei negelbėsime mūsų sužeistųjų, turėsime nesuvokiamą skaičių žuvusiųjų. Todėl pirmiausia reikalinga ginkluotė – sunkioji, moderni. Tačiau blaiviai vertinu savo galimybes ir suprantu, kad negaliu tuo pasirūpinti. Tai – ne mano sritis. Todėl susitelkiau ties apsauginėmis priemonėmis.

O.Sokilas: niekada už tai neatleisime ir niekada nepaduosime rankos dabartiniam priešui, kurį nugalėsime.

Pirmiausia, apsaugos priemonėmis kariams – neperšaunamomis liemenėmis, šalmais, vaistinėlėmis. Šiuo metu Ukrainai reikalingi štai tokie dalykai – tai gali išgelbėti kariui gyvybę. Mums labai trūksta turniketų. Kai manęs klausia kiek, atsakau – visų. Nes pas mus sukilo visa Ukraina. Šiuo metu karas Ukrainoje vyksta bet kurioje vietoje. Jų šiandien reikia gal net daugiau, nei milijono, o gal net dviejų“, – vardino O.Sokilas.

Jis įsitikinęs – niekas neatims iš ukrainiečių pergalės.

„Išgirdau labai man brangius žodžius, kuriuos noriu įsiminti. Ukraina pereina nuo gynybos prie kontrpuolimo. Tai realu ir taip bus. Mes nesustosime ten, kur mūsų priešas mano, kad turėtume sustoti. Pasiimsime Donbasą ir Krymą.

Norime to ir tuo gyvename. Priešas sumokės už viską – už sugriautus vaikų pastatus, už mūsų moteris, kurios slepiasi rūsiuose, už sušaudytus medikus, už sugriautus tiltus ir namus, už šimtus tūkstančių vaikų rūsiuose. Niekada už tai neatleisime ir niekada nepaduosime rankos dabartiniam priešui, kurį nugalėsime“, – įsitikinęs Ukrainos karo veteranas.

Didžiulis noras susitelkti

Organizuoti pagalbos rinkimą Ukrainos namuose Vilniuje ėmėsi čia gyvenantis ukrainietis Petro Pyrohovas. Jis Lietuvoje gyvena jau ne vienerius metus. Karinės patirties vyras neturi, todėl nusprendė prisidėti prie Ukrainos kovos kitaip.

„Renkame vaistus, apsaugas kariams. Siunčiame autobusiuku į Ukrainą. Važiuodami atgal paimame vaikus, moteris, kurie nori laikinai išvykti iš šalies“, – 15min sakė P.Pyrohovas.

VIDEO: Iš Charkovo kilęs Petro renka humanitarinę pagalbą Ukrainai: artimieji slėptuvėje, problema, kad nėra ką valgyti

Pasak jo, žmonės į Ukrainiečių namus traukia būriais. Tuo galėjo įsitikinti ir 15min žurnalistai, atvykę į pagalbos surinkimo punktą. Daugybė dėžių ir nuolat varstomos durys, pro kurias ateina norintys padėti Ukrainos žmonėms.

„Gavome informacijos iš kolegų, ko labiausiai trūksta Ukrainoje. Galvojame ne tik apie šiandieną, bet ir rytojų, ir tai, kas bus po savaitės, dviejų. Mums atsiunčia sąrašą, ko visada reikia labiausiai“, – apie pagalbos rinkimą pasakojo P.Pyrohovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Petro Pyrohovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ Petro Pyrohovas

Vyras kilęs iš Charkivo, kuris jau eilę dienų yra stipriai apšaudomas. Apie Rusijos invazijos pradžią jis sužinojo vos jai prasidėjus. Sakė tą naktį nemiegojęs ir prieš atsiguldamas į lovą nusprendė dar pažiūrėti socialinius tinklus. Ten jis pamatė daugybę pranešimų apie apšaudymus skirtinguose miestuose.

„Pajutau didžiulį norą susitelkti. Turbūt niekada gyvenime nejaučiau tokio energijos antplūdžio. Panikos nebuvo. Sulaukiau daug skambučių su klausimu „ką darome“. Žinojome, kad reikia kažką daryti. Taip ėmėme rinkti pagalbą“, – teigė P.Pyrohovas.

Jo tėvai – Kyjive, tačiau sutuoktinės šeima yra Charkive. P.Pyrohovas pasakojo, kad jie nuo pat invazijos priversti yra slėptis rūsiuose, be elektros, šildymo. Vyras teigė – Rusijos kariuomenė kariauja ne prieš karius, o prieš infrastruktūrą ir paprastus žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito