Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 17 /15:12

Ukrainos pajėgos atakavo Berdiansko ir Luhansko aerodromus: „vienas rimčiausių smūgių“

Antradienį ryte Ukrainos strateginės komunikacijos centras „StratCom“ paskelbė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sudavė kelis smūgius Rusijos aerodromams laikinai okupuotame Luhanske ir Berdianske, Zaporižios srityje. Kol kas išpuolio detalės nėra paviešintos, tačiau prokremliški Rusijos kariniai tinklaraštininkai skelbia, kad tai buvo „vienas rimčiausių išpuolių nuo specialiosios karinės operacijos“ pradžios.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „Reuters“/„Scanpix“

Pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos sudavė tikslius smūgius sraigtasparniams ir aerodromų įrangai. Anksčiau vietos gyventojai socialiniuose tinkluose pranešė apie sprogimus Berdianske ir šaudmenų detonaciją netoli vietos aerodromo.

Iš pradžių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodė, kad per smūgius buvo sunaikinti du Rusijos sraigtasparniai, šaudmenų sandėlis ir rusų artilerijos sistema.

„Rusijos pajėgų aerodromų nugalėjimas yra svarbus Ukrainai, nes juose bazuojasi sraigtasparniai, kurie veikia netoli fronto linijos ir prieštankinėmis valdomomis raketomis gali smogti Ukrainos pajėgų karinei technikai“, Ukrainos „Laisvės radijo“ tarnybos eteryje sakė Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas.

„Kas, kaip ir kuo buvo smogta, neturiu galimybės pasakyti. Galų gale tokios technikos, kaip priešo naudojami sraigtasparniai – Ka-52, Mi-24, – sunaikinimas mums, be abejo, yra naudingas. <...> Priešas stengiasi sraigtasparnius laikyti arčiau mūšio linijos, kaip buvo Čornobajivkoje. Deja, okupantai turi modernesnę sraigtasparnių įrangą, modernesnę ginkluotę. Yra prieštankinių valdomų raketų, kurių panaudojimo nuotolis didelis. Sraigtasparniai nuolat veikia 10 kilometrų atstumu nuo fronto linijos“, – aiškino jis.

Vėliau Ukrainos ginkluotosios pajėgos atskleidė dar didesnius Rusijos pajėgų nuostolius. Jų teigimu, operacijos „Dragonfly“ tikslas yra sunaikinti Berdiansko ir Luhansko aerodromus.

Teigiama, kad buvo sunaikinti devyni įvairių modifikacijų sraigtasparniai, aerodromuose buvusi specialioji įranga, priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginys, šaudmenų sandėlis, apgadinti aerodromų kilimo ir tūpimo takai.

Pranešta, kad amunicijos sandėlis Berdianske susprogdintas prieš 4 val. ryto., o Luhanske detonacijos truko iki 11 val. ryto.

Po įvykdytų sprogimų rusų gyvosios jėgos nuostoliai siekia dešimtis žuvusiųjų ir sužeistųjų. Kūnai vis dar traukiami iš griuvėsių.

Išgirdęs apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmę prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kreipimesi į tautą dėkojo kiekvienai Ukrainos brigadai.

„Esu dėkingas tiems, kurie efektyviai naikina okupantų logistiką ir bazes mūsų žemėje. Yra rezultatų. Esu dėkingas kai kuriems mūsų partneriams – tai veiksmingas ginklas, kaip ir sutarėme“, – sakė V.Zelenskis.

Zelenskis
Zelenskis

Jis pabrėžė, kad puolamųjų veiksmų sėkmė yra pagrindinė Ukrainos naujiena.

„Kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę Ukrainai reikia tokių rezultatų. Kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę mums reikia išlaikyti iniciatyvą. Esu dėkingas visiems, kurie tai daro – kiekvienas nueitas kilometras, kiekviena įveikta okupanto gynybinė linija – visa tai svarbu. Mūsų rezultatų pastovumas reiškia pasaulio paramos Ukrainai pastovumą“, – pabrėžė šalies vadovas.

Įvardijo taikinius

Luhansko srities karinės administracijos vadovas Artiomas Lysohoras atskleidė galingų smūgių į Rusijos karinius objektus detales.

Susirašinėjimo platformoje „Telegram“ vadas įvardijo, kurie Rusijos pajėgų karinės infrastruktūros obbjektai Luhanske patyrė galingus sprogimus.

„Priešo įranga buvo dislokuota Luhansko aviacijos remonto gamykloje ir buvusios Luhansko aukštosios karo lakūnų mokyklos oro uoste“, – rašė jis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Rusijos oro pajėgų sraigtasparnis Ка-52
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Rusijos oro pajėgų sraigtasparnis Ка-52

A.Lysohoro teigimu, sraigtasparnius Mi-24, Mi-28 ir Ka-52 rusai aktyviai naudoja Luhansko srityje apšaudydami gyvenvietes prie kontaktinės linijos.

„Sovietiniais laikais vietos orlaivių remonto gamykla viena pirmųjų įvaldė variklių remonto ir modernizavimo technologiją. Nuo šių metų pavasario okupantai ir jų vietiniai pakalikai giriasi savo sėkme šioje srityje“, – pridūrė karinės administracijos vadovas.

Jis pasakojo, kad rugsėjo pabaigoje propagandinė žiniasklaida gyrėsi, kad gamykloje gamyba padidėjo 20 proc. Savo reikmėms jie netgi pertvarkė gamyklos teritorijoje esantį aviacijos įrangos muziejų.

„Tai liudija naujausios palydovinės nuotraukos. Galbūt jie norėjo pasislėpti tarp eksponatų!“ – šmaikštavo A.Lysohoras.

„Natūralu, kad regiono gyventojai galėjo pamatyti ir išgirsti fejerverkus, skirtus pagerbti aukštus Luhansko okupantų darbo pasiekimus“, – pridūrė jis.

Kartosis tol, kol tęsis karas

Tuo tarpu prokremliški Rusijos tinklaraštininkai nurodė, kad aerodromo puolimas buvo masinis. „Telegram“ kanale „Du majorai“ teigiama, kad į aerodromą galėjo pataikyti mažiausiai 40 raketų.

„Nebuvo atsižvelgta į neigiamą mūsų aerodromų įrengimo ir gynybos patirtį“, – pabrėžė vienas iš autorių.

Pasak kitų „Telegram“ kanalų, kurių informaciją patvirtino ir „WarGonzo“, puolimui buvo panaudotos amerikiečių ATACMS raketos, kurių Ukraina dar galimai neturi.

Aerodromas patyrė „tam tikrų nuostolių“, rašė karinis tinklaraštininkas Borisas Rožinas.

„Telegram“ kanalas „Fighterbomber“, kuriam vadovauja buvęs karo lakūnas, pranešė apie „vieną iš rimčiausių smūgių per visą SVO laikotarpį“. Pasak jo, patirta įrangos ir personalo nuostolių.

„Beprasmiška rašyti apie tai, kad „turėtume padaryti išvadas, kad tokie dalykai nepasikartotų“. Tai pasikartos tol, kol bus karas“, – pridūrė kanalo administratorius.

Pažymėtina, kad pastaruoju metu laikinai okupuotame Luhanske vis dažniau girdimi sprogimai. Rugsėjo 25 d. prie Luhansko taip pat buvo garsūs sprogimai, o internete pasirodė pranešimų apie smūgį Junisto radiotechnikos ir elektronikos gamyklai.

Sprogimai dažnai girdimi ir Berdianske, Zaporižios srityje, daugiausia aerodromo rajone, kurį nuo pat plataus masto invazijos pradžios rusai naudoja savo daliniams telkti ir sraigtasparniams bazuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas