Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos prokurorų dokumentai atskleidžia: rusų kariai prievartavo ir nėščias moteris, ir paaugles

Ukraina apkaltino du Rusijos karius ketverių metų mergaitės seksualiniu išnaudojimu ir grupiniu jos motinos išžaginimu grasinant ginklu jos tėvo akivaizdoje per okupaciją Brovarų rajone, Kyjivo srityje.
Rusų kariai Ukrainoje
Rusų kariai Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai pranešė agentūra „Reuters“, remdamasi Ukrainos prokuratūros medžiaga.

Remiantis prokuratūros medžiaga, šie incidentai buvo dalis seksualinių nusikaltimų, kuriuos 2022 m. kovo mėn. keturiuose namuose Brovarų rajone netoli Ukrainos sostinės įvykdė Rusijos kariai iš 15-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados.

Pasak teisėsaugos pareigūnų, per nesėkmingą Maskvos bandymą užimti Kyjivą po vasario 24 d. invazijos kariai po kelių dienų įžengė į Brovarus, plėšikavo ir naudojo seksualinę prievartą kaip apgalvotą taktiką gyventojams terorizuoti.

„Jie iš anksto išsirinko moteris, koordinavo savo veiksmus ir savo vaidmenis“, – sakė prokurorai, kurių 2022 m. dokumentai pagrįsti liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausomis.

Ukrainos prokuratūros nuotr./Seksualine prievarta įtariami rusų kariai
Ukrainos prokuratūros nuotr./Seksualine prievarta įtariami rusų kariai

Žiauri egzekucija

Prokuratūra teigia, kad daugiausia žiaurumų buvo įvykdyta kovo 13 d., kai kariai „apsvaigę nuo alkoholio įsiveržė į namo, kuriame gyveno jauna šeima, kiemą“.

Tėvas buvo mušamas metaliniu puodu, paskui pargriautas ant kelių, o jo žmona išprievartauta. Vienas iš kareivių, prieš pradėdamas prievartauti ketverių metų mergaitę, pasakė, kad „padarys iš jos moterį“, sakoma dokumentuose. Šeima išgyveno.

Prokuratūra teigė, kad tiria kitus nusikaltimus šioje vietovėje, įskaitant tuo pačiu laikotarpiu įvykdytas žmogžudystes.

Iš viso dėl išpuolio Brovaryje įtariami šeši užpuolikai. Pasak prokuratūros, išpuolį prieš mergaitę ir jos tėvus įvykdė du snaiperiai – 32 ir 28 metų amžiaus.

„Scanpix“/AP nuotr./Brovarų ligoninėje
„Scanpix“/AP nuotr./Brovarų ligoninėje

Prievartavo ir nėščias moteris, ir paaugles

Po įtariamo išpuolio prieš šią šeimą du kariai įsiveržė į gretimą namą, kur sumušė pagyvenusią porą ir išprievartavo 41 metų nėščią moterį bei 17 metų mergaitę, teigė prokuratūra.

Kitoje vietoje, kur gyveno kelios šeimos, kareiviai visus sugrūdo į virtuvę ir išprievartavo 15 metų mergaitę bei jos motiną.

Visos aukos liko gyvos, joms taikomas psichologinis ir medicininis gydymas, sakė prokuratūra.

Vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimo aukštų pareigūnų vaidmens vykdant išpuolius Brovaryje. Ši byla buvo prijungta prie kitų kaltinimų dėl Rusijos karių sistemingo seksualinio išnaudojimo.

Kalbant apie du snaiperius prievartautojus, prokurorai teigia, kad vyresnysis mirė, o jaunesnysis, vardu Jevgenijus Černoknyžnijus, grįžo į Rusiją.

Kai „Reuters“ paprašė prokuratūros nurodyti abiejų karių vardus ir pavardes, prokuratūra pateikė tik jaunesniojo vardą ir pavardę. Žurnalistams paskambinus internetinėse duomenų bazėse nurodytu jo numeriu, vyras, prisistatęs Černokyžnijaus broliu, pasakė, kad jis mirė.

„Jis yra miręs. Su juo niekaip negalite susisiekti“, – sakė vyras ir verkdamas pridūrė: „Tai viskas, ką galiu pasakyti“.

Agentūra „Reuters“ negalėjo nepriklausomai patvirtinti jo žodžių.

Rusijos gynybos ministerija neatsakė į prašymą pateikti komentarą. Rusijos 15-osios atskirosios motorizuotosios šaulių brigados telefono numeriai neveikė. Du Samaros garnizono, kuriam priklauso ši brigada, karininkai negalėjo nurodyti padalinio kontaktų, o vienas iš jų „Reuters“ sakė, kad jie įslaptinti.

Ukrainos generalinė prokuratūra teigia tirianti daugiau kaip 71 000 pranešimų apie karo nusikaltimus, įvykdytus viso karo metu.

Rusija tradiciškai neigia ir savo agresiją, ir savo kariuomenės žiaurumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai