Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos tyrėjų taikiklyje – dideles sumas grynųjų deklaravę valstybės pareigūnai

Ukrainos valdžia priversta reaguoti į visuomenės pasipiktinimą tuo, kokius turtus elektroninėse deklaracijose surašė šalies politikai ir valstybės pareigūnai. Generalinis prokuroras Jurijus Lucenka paskelbė, kad tyrėjai analizuos visas deklaracijas, kuriose rašoma apie didesnį nei 100 tūkst. dolerių grynaisiais turtą. Kaltiesiems grės iki 15 metų kalėjimo, skelbia „Reuters“.
Jurijus Lucenka
Jurijus Lucenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ukraina Korupcija

Apie būsimus tyrimus J.Lucenka pranešė po to, kai dešimtys tūkstančių Ukrainos valstybės pareigūnų pateikė elektronines deklaracijas, kurias nagrinėti gali visi norintieji. Dokumentuose – prabangūs laikrodžiai, brangenybės ir, žinoma, didžiulės sumos grynųjų.

Eilutės apie šimtus tūkstančių, net milijonus dolerių ar eurų grynaisiais pribloškė korupcijos išvargintus ukrainiečius, kurie per mėnesį vidutiniškai uždirba apie 200 dolerių.

„Elektroninės deklaracijos nėra proceso pabaiga. Tai – tik pradžia“, – patikino J.Lucenka, kuris atkreipė dėmesį, kad daugiau nei pusė Aukščiausiosios Rados deputatų deklaravo turintys po daugiau nei 100 tūkst. dolerių grynaisiais.

Kovai su korupcijos svarbios naujovės reikalavo ES ir Ukrainą finansiškai remiantis Tarptautinis valiutos fondas. Užsienio ekspertai sutaria, kad dabar svarbu patikrinti, ar informacija deklaracijose teisinga.

J.Lucenkos žmona, kuri yra Aukščiausiosios Rados deputatė, deklaravo turinti 280 tūkst. svarų sterlingų ir 50 tūkst. eurų grynaisiais.

„Dabar prasideda svarbi stadija – deklaracijų tikrinimo. Tyrėjai turi veikti visiškai nepriklausomai nuo bet kokio politinio kišimosi“, – teigė ES delegacijos Ukainoje atstovas Thomas Frellesenas.

Anot J.Lucenkos, prokurorai taip pat skirs ypatingą dėmesį tiems valstybės pareigūnams, kurie deklaracijoje pranešė gavę dovanų už 10 tūkst. dolerių ir daugiau. Taip pat – tiems, kurie daugiau nei 100 tūkst. dolerių laiko bankuose.

Įdomu, kad tyrėjų taikiklyje gali atsidurti ir paties J.Lucenkos šeima. Jo žmona, kuri yra Aukščiausiosios Rados deputatė, deklaravo turinti 280 tūkst. svarų sterlingų ir 50 tūkst. eurų grynaisiais, be to, didelę sumą grivinų.

Elektroninių deklaracijų sistemos tikslas – nebeleisti biurokratams korupciniais būdais kaupti nelegalių turtų.

Tuo metu Ukrainoje pasipiktinimas neslopsta. Šalies policijos vadovė Chatia Dekanoidzė žodžio kišenėje ilgai neieškojo: „Jei atvirai, jei policija turėtų bent 5 proc. lėšų, kurios buvo deklaruotos, visus apvilktume naujomis uniformomis ir dirbtume moderniuose pastatuose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas