Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos žiniasklaida atskleidžia naujų detalių apie kreiserio „Moskva“ paskandinimą: padėjo pati gamta

„Ukrainska Pravda“ atskleidė daugiau detalių apie tai, kaip Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pavyko aptikti ir paskandinti Rusijos laivyno flagmaną „Moskva“. Kaip teigia leidinys, į jį buvo paleistos dvi raketos „Neptun“.
„Moskva“ prieš nuskendimą
„Moskva“ prieš nuskendimą / Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical

Balandžio 13 d. Rusijos raketinis kreiseris „Moskva“ stovėjo Juodojoje jūroje maždaug 120 km nuo kranto. Rusijos invazijos metu Ukrainos turimas paprastas radaras negalėjo parodyti taikinių tokiu atstumu. Rusai tai žinojo, todėl jautėsi gana saugiai.

Tačiau balandžio 13 d., apie 16.00 val., „Neptun“ komplekso operatorius gavo labai netikėtų duomenų – įprastas radaras parodė didelį taikinį apie 120 km nuo kranto. Tokio dydžio objektas šiame Juodosios jūros sektoriuje galėtų būti tik kreiseris „Moskva“.

VIDEO: Užfiksuotas skęstantis Rusijos kreiseris „Moskva“ – 186 metrų ilgio laivas nuskendo po sprogimo ir gaisro

Ukrainos raketų inžinieriai teigia, kad „pati gamta jiems padėjo pamatyti priešo taikinį“.

„Dėl to, kad virš jūros buvo tankūs debesys, nuo jų radaro signalas atsispindėjo į vandens paviršių, o iš vandens atgal į debesis – taip radaras netikėtai pasiekė kreiserį „Moskva“.

Rusai buvo taip įsitikinę, kad Ukrainos pajėgoms „Moskva“ laivas nėra pasiekiamas, kad, anot leidinio pašnekovų“, greičiausiai net neaktyvavo oro gynybos sistemų. Nors net aktyvuota oro gynyba beveik nemato Ukrainos sparnuotosios raketos, nes ji skrenda virš vandens.

Vakarų žiniasklaida paskelbė savo versijas apie kreiserio „Maskva“ paskandinimą. Vieni rašė, kad Ukrainos taikinio koordinates esą patvirtino NATO Europos centras, kiti – kad Ukrainos prašymui įvykdyti buvo panaudotas amerikiečių žvalgybinis lėktuvas P-8 Poseidon, kuris pateikė tikslias koordinates.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą

Tačiau „Ukrainska Pravda“ pašnekovai kariniuose sluoksniuose teigia, kad patys ukrainiečiai sugeba išspręsti tokias neįtikėtino sudėtingumo užduotis, o Rusijos 120 metrų laivas buvo nuolat matomas ir fiksuojamas palydovų pagalba. Leidinio pašnekovai teigė, kad problema buvo ne surasti kreiserį, o jį pasiekti.

Tačiau balandžio 13 dieną Rusijos kreiseris netikėtai pateko į zoną, kurią pasiekia Ukrainos raketos. Kai tik tai buvo užfiksuota, iš karto paleistos dvi raketos „Neptun“.

„Ukrainska Pravda“ taip pat sugebėjo gauti šio istorinio raketos paleidimo nuotrauką.

„Ukrainska Pravda“ nuotr./„Neptun“ raketos paleidimas
„Ukrainska Pravda“ nuotr./„Neptun“ raketos paleidimas

Leidinio pašnekovų teigimu, įdomiausias operacijos etapas prasidėjo vos raketoms įskridus į jūrą. „Neptun“ atstumą iki tikslo turėjo įveikti maždaug per 6 minutes.

Tačiau niekas nežinojo, ar pataikė, nes „Bayraktar“ operatoriai atsisakė pakilti patikrinti raketos paleidimo rezultatą: virš debesų nieko nebūtų matę, o po debesimis – būtų neabejotinai numušti.

Kad „Neptun“ pataikė į taikinį, buvo suprasta, kai „Moskva“ staiga pajudėjo ir bandė pasislėpti. Ir dar dėl to, kad į Rusijos laivyno flagmano pusę vienu metu iš skirtingų pusių pradėjo judėti keturi laivai. Tačiau kaip tik tada jūroje prasidėjo netikėta audra ir bet kokios gelbėjimo operacijos tapo labai sunkios.

Kreiseris Moskva
Kreiseris Moskva

Kai Ukrainos kariškiai sužinojo, kad iš Krymo kreiserio „Moskva“ link išvyko vilkikas, jiems tapo akivaizdu, kad padėtis kreiseryje yra kritinė.

Balandžio 14 dieną Ukrainos žiniasklaida pirmoji pranešė, kad Rusijos laivyno flagmano nebėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas