Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba atskleidė, kokius asmenis turėjo skraidinti nukritęs rusų lėktuvas

Trečiadienį Belgorodo srityje sudužusiame rusų lėktuve turėjo skristi svarbūs Rusijos pareigūnai, tačiau paskutinę minutę Federalinė saugumo tarnyba (FSB) uždraudė jiems lipti į orlaivį, Laisvosios Europos radijui sakė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

„Lėktuve iš tiesų turėjo būti keli svarbūs asmenys iš agresorės valstybės karinės ir politinės atstovybės. Jų pavardės žinomos ir bus atskleistos, o medžiaga bus pateikta vykdant tarptautinį tyrimą. Tačiau paskutinę akimirką FSB iš tikrųjų liepė jiems nesėsti į lėktuvą ir naudotis kitomis transporto priemonėmis. Ši informacija buvo patikslinta jau po įvykusio incidento“, – sakė jis.

Pasak žvalgybos atstovo, Rusijos gelbėtojams nebuvo leista apžiūrėti katastrofos vietos.

VIDEO: Tiriama aviakatastrofos vieta Belgorodo srityje nukritus rusų kariniam lėktuvui

Į vietos morgą pristatyti tik penki kūnai

„Į įvykio vietą atvykę Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovai buvo išvaryti FSB ir kariuomenės atstovų, ir jiems pagal protokolą nebuvo leista apžiūrėti įvykio vietos ir lokalizuoti nuolaužų“, – pažymėjo A.Jusovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad vaizdo įraše iš avarijos vietos nematyti žmonių kūnų liekanų, o į vietos morgą Belgorode dieną prieš tai buvo pristatyti tik penki kūnai.

„Iš žvalgybos pranešimų žinome, kad vakar į Belgorodo morgą buvo pristatyti tik penki kūnai. Iš tikrųjų šis skaičius atitinka Il-76 – to paties orlaivio, kuris priklausė Rusijos oro ir kosmoso pajėgoms, – įgulos narių skaičių“, – aiškino A.Jusovas.

Anksčiau ketvirtadienį Ukrainos karinės žvalgybos taip pat pareiškė, kad lėktuve galėjo būti ne tik žmonių, bet ir raketų.

Ukrainos žvalgyba papasakojo apie neįvykusį apsikeitimą belaisviais

V.Zelenskio soc. tinklo X paskyra/Ukraina iš Rusijos nelaisvės anksčiau susigrąžino daugiau kaip 200 karių ir civilių
V.Zelenskio soc. tinklo X paskyra/Ukraina iš Rusijos nelaisvės anksčiau susigrąžino daugiau kaip 200 karių ir civilių

Ukrainos karinė žvalgyba pateikė išsamią informaciją apie apsikeitimą belaisviais su Rusija, kuris buvo numatytas trečiadienį, tačiau neįvyko, kaip teigia agresorė, dėl lėktuvo Il-76 katastrofos Rusijos Belgorodo srityje.

Ukrainos gynybos žvalgybos ir koordinacinio centro atstovas Andrijus Jusovas pažymėjo, kad už belaisvių perdavimą mainams atsako juos laikanti šalis. Ukraina savo ruožtu ėmėsi visų priemonių, kad sausio 24-ąją mainai įvyktų.

Civilinis transportas su Rusijos kaliniais buvo vietoje, Sumų kryptimi, nurodė žvalgybos atstovas.

Tvirtinama, kad viskas buvo paruošta mainams: esą buvo pranešta atitinkamoms tarnyboms, o rajone užtikrintas ugnies nutraukimas. Sienos apsaugos tarnybos, saugumo ir gynybos pajėgos – viskas veikė tinkamai, atkreipė dėmesį A.Jusovas.

Paskutinį kartą, sausio 3 d., kai Ukraina grąžino 230 savo gynėjų, Rusija taip pat naudojosi oro transportu, kad perkeltų ukrainiečių kalinius. Tačiau tada Ukraina buvo iš anksto įspėta ir paprašyta užtikrinti ramybės režimą.

„Kalbant apie vakarykščius įvykius... Iš agresoriaus negavome jokios tokios informacijos nei žodžiu, nei raštu“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?