Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba: galėjo būti apgadinti du Rusijos „super naikintuvai“ Su-57

Preliminariais duomenimis, dėl atakos prieš Rusijos aerodromą Rusijos Federacija patyrė negrįžtamų nuostolių, pasidalijo Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas.
Rusijos naikintuvas Su-57
Rusijos naikintuvas Su-57 / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijoje, preliminariais duomenimis, galėjo būti pataikyta į du Rusijos „ultramodernius“ naikintuvus Su-57, rusai taip pat patyrė personalo aukų.

Šia informacija sekmadienį vakare per teletiltą pasidalijo Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas.

„Pirmiausia konstatuojame patį pralaimėjimo faktą. Vyriausioji žvalgybos valdyba oficialiai nekomentuoja sunaikinimo priemonių, oficialiai nekomentuoja, kokia tai buvo operacija ir kieno. Tačiau išvadas kiekvienas gali daryti pats. Informacija tikslinama, ir iš tiesų tai labai gera žinia Ukrainai. Tai pirmasis šio „itin modernaus“ lėktuvo, kurį Rusija pozicionuoja kaip penktos kartos orlaivį, tačiau daugelis pasaulyje tuo abejoja, kovinis pralaimėjimas“, – pažymėjo jis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas

A.Jusovas pabrėžė, kad ši žinia iš tiesų jau tapo svarbi ir reikšminga karo ekspertams, tarptautinei karinei bendruomenei, o Vikipedijos straipsnis buvo labai greitai atnaujintas, tačiau tai dar ne viskas.

„Yra duomenų, kurie ir toliau tikslinami, ir preliminari informacija, kad gali būti du nukentėję lėktuvai Su-57. Taip pat yra informacijos apie negrįžtamus nuostolius ir sužeistuosius tarp okupantų personalo“, – sakė Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas.

Jis pabrėžė, kad rusų lėktuvai Su-57, neįskridę į Ukrainos oro erdvę, yra surengę raketų atakas būtent prieš civilinius objektus ir taikią infrastruktūrą.

Gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba anksčiau sekmadienį pranešė, kad birželio 8 d. Rusijos Federacijos Astrachanės srityje, Achtubinsko aerodrome, esančiame už 589 km nuo fronto linijos, nukentėjo naikintuvas Su-57.

Kas žinoma apie „nesusekamą“ Rusijos naikintuvą Su-57?

Kaip pranešta anksčiau, tai – pirmoji ukrainiečių ataka prieš naujausios kartos Maskvos nesusekamą („stealth“) orlaivį.

Su-57 Rusijos karinių oro pajėgų pradėtas eksploatuoti 2020 metų gruodį. Jis buvo sukurtas pakeisti senstančius sovietinius naikintuvus, tokius kaip Su-27 ir MiG-29.

„2024-ųjų birželio 8-ąją Rusijos Astrachanės regione esančiame Achtubinsko aerodrome, už 589 kilometrų nuo kontakto linijos, buvo smogta agresorės valstybės daugiafunkciniam naikintuvui Su-57“, – nurodė Ukrainos karinė žvalgyba HUR.

„Smūgis Su-57 yra pirmas toks atvejis istorijoje“, – pridūrė agentūra.

Ji taip pat paskelbė palydovines nuotraukas prieš ir po smūgio, kuriose, jos teigimu, matyti gaisro padaryta žala ir nuolaužos aplink aerodrome stovintį Su-57.

Palydovo nuotr./Palydovo nuotraukos birželio 7 d. ir birželio 8 d.
Palydovo nuotr./Palydovo nuotraukos birželio 7 d. ir birželio 8 d.

Leidinio „Defense Express“ analitikai pažymėjo, kad 2024 m. pradžioje Rusijos oro ir kosmoso pajėgos turėjo tik iki 10 lėktuvų Su-57, todėl šie naikintuvai yra patys rečiausi Rusijos kariuomenės naikintuvai.

Kartu ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad Achtubinsko aerodromas yra Rusijos gynybos ministerijos 929-ojo bandymų centro bazė, todėl jie daro prielaidą, kad šiuo metu Su-57 gali dar nebūti visiškai eksploatuojami Rusijos oro ir kosmoso pajėgose ir kad šie orlaiviai vis dar gali būti naudojami „eksperimentinės kovinės tarnybos“ režimu.

Be to, labai abejotina šio orlaivio gamybos sparta. Rusijos Federacijos propagandistai 2022 m. teigė, kad jų karinis-pramoninis kompleksas gali pagaminti šešis šio tipo orlaivius, tačiau nuotraukoje jie galėjo parodyti tik du naikintuvo „šonus“.

IISS vertinimais, 2023 m. rusai sugebėjo pagaminti „kelis“ Su-57, o tai leidžia manyti, kad Rusijos oro ir kosmoso pajėgos gali turėti iki 10 tokių naikintuvų.

Pirmą kartą Su-57 rusai panaudojo kare prieš Ukrainą dar 2022 m. balandį, kai raketomis atakavo taikinius Kirovogrado srityje ir uosto infrastruktūrą Odesos regione.

Tuo pat metu Jungtinės Karalystės gynybos ministerija mano, kad rusai „Su-57“ pradėjo naudoti ne vėliau kaip 2022 m. birželio mėn. ir ne tik sparnuotosioms raketoms paleisti, bet, matyt, ir raketoms „oras-oras“ paleisti.

Ukraina dažnai atakuoja Rusijos teritorijoje esančius karinius ir energetikos objektus dronais, kartais už šimtų kilometrų nuo fronto linijos.

Kaip pranešė Rusijos gynybos ministerija, šeštadienį šalies oro gynyba virš Astrachanės regiono numušė tris bepiločius orlaivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito