Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uraganas „Milton“ susilpnėjo iki 4 kategorijos ir artėja prie Floridos pakrantės 

Uraganas „Milton“ antradienį susilpnėjo iki ketvirtos kategorijos audros ir artėja prie vakarinės Floridos pakrantės.
Octavio Jones / REUTERS
Octavio Jones / REUTERS

Prognozuojama, kad „Milton“, kuris sausumą pasieks trečiadienį, antrą kartą per kelias savaites gali smogti toms pačioms teritorijoms kaip ir audra „Helene“.

Vienas po kito siaučiantys uraganai sukėlė tikrą sumaištį prieš lapkričio pradžioje vyksiančius JAV prezidento rinkimus. Demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris (Kamala Haris) apkaltino savo varžovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir Floridos respublikonų gubernatorių Roną DeSantisą „politiniais žaidimais“ ir dezinformacijos skleidimu apie vyriausybės reakciją į uraganus. 

Prognozuojama, kad uraganas „Milton“ taip pat smogs daliai Meksikos Jukatano pusiasalio. Artėjant audrai plinta raginimai evakuotis ir perspėjimai apie pavojų vakarinėje Floridos pakrantėje.

JAV nacionalinio uraganų centro (NHC) duomenimis, didžiausias nuolatinis audros vėjo greitis siekia 69,4 metro per sekundę. Audra šiek tiek susilpnėjo, palyginti su ankstesne dienos dalimi, tačiau vis dar išlieka itin pavojinga. 

Praėjusio mėnesio pabaigoje nuo „Helene“ nukentėjusios bendruomenės suskubo šalinti nuolaužas, kurios gali kelti pavojų naujausiam uraganui artėjant prie Floridos. 

Gyventojai savo kiemuose kaupė po „Helene“ atsiradusias nuolaužas, kurios bus išvežtos. 

Dažnai su federaline valdžia nesutariantis R. DeSantisas sulaukė kritikos po to, kai transliuotojas NBC pranešė, kad jis ignoravo viceprezidentės skambučius, kai K. Harris norėjo aptarti „Helene“ Floridoje padarytą žalą.

Pirmadienį Baltieji rūmai pranešė, kad R. DeSantisas su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) aptarė pasirengimą „Milton“. 

K. Harris apkaltino respublikonų gubernatorių žaidžiant politinius žaidimus. 

„Tai yra politinis žaidimas, užuot atlikus darbą, dėl kurio davėte priesaiką, o būtent – statyti žmones į pirmą vietą“, – sakė ji žurnalistams, taip pat kritikuodama D. Trumpą kaip neatsakingą žmogų. 

D. Trumpas pasinaudojo visuomenės nusivylimu dėl vyriausybės reakcijos į „Helene“ padarinius ir pakurstė dezinformaciją teigdamas, esą federaliniai pinigai, skirti stichinių nelaimių padariniams likviduoti, buvo išleisti migrantams.

„Mano, kad bus labai blogai“

Floridos valdžios institucijos išleido įsakymus dėl privalomos evakuacijos kai kuriose vietovėse, įskaitant kai kurias Tampos – daugiau nei tris milijonus gyventojų turinčio didmiesčio, kuriam gali tiesiogiai smogti stichija, – dalis.

„Jei audra išsilaikys pagal dabartinę kryptį, tai bus didžiausia audra Tampos apylinkėse per pastaruosius 100 metų“, – pareiškė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Manoma, kad uragano atnešamų kritulių kiekis sieks iki 38 cm ir sukels stiprius staigius potvynius.

Centriniame Orlando mieste šimtai automobilių laukė eilėje, kad galėtų pasiimti smėlio maišus. 

„Galbūt evakuosimės aš ir mano augintiniai, galbūt vyksime į Džordžiją, – naujienų agentūrai AFP sakė 32-ejų Tony Carlsonas (Tonis Karlsonas). – Žmonės mano, kad bus labai blogai.“

29-erių Maria Torres (Marija Tores) sakė, kad jos šeima neketina išvykti, tačiau nusipirko generatorių, maisto ir vandens atsargų. 

JAV pietryčiuose gelbėjimo tarnybų darbuotojai vis dar stengiasi suteikti pagalbą žmonėms, nukentėjusiems nuo „Helene“. Šios audros metu keliose valstijose žuvo mažiausiai 230 žmonių.

Rugsėjo 26 dieną „Helene“ kaip ketvirtos kategorijos uraganas smogė Floridos pakrantei ir sukėlė didžiulius potvynius šiauriau esančiose valstijose, įskaitant Šiaurės Karoliną ir Tenesį.

Pirmadienį Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) administratorė Deanne Criswell (Din Krisvel) perspėjo, kad „šios audros atsineša daugiau vandens nei kada nors anksčiau, todėl, nors kyla vėjo pavojus, žmones žudo vanduo.“

Tyrėjai teigia, kad klimato kaita greičiausiai turi įtakos sparčiam uraganų stiprėjimui, nes šiltesniuose vandenynuose yra daugiau energijos, kuria uraganai gali maitintis.

„Helene“ buvo daugiausiai gyvybių nusinešusi stichinė nelaimė JAV žemyninėje dalyje nuo 2005 metais praūžusio uragano „Katrina“. Rugsėjo pabaigoje praūžusio uragano aukų skaičius vis dar auga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas