Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Urve įstrigusių Tailando berniukų gelbėjimo drama: dėl deguonies trūkumo gali ištikti koma

Tailande tęsiasi dvylikos 11–16 metų amžiaus vaikų ir jų 25 metų futbolo trenerio gelbėjimo operacija. Berniukų futbolo komanda prieš porą savaičių įstrigo Tam Luango urve, kurį nusprendė aplankyti po treniruotės, tačiau jiems esant viduje urvas buvo užtvindytas. Po 9 dienų gelbėtojams pavyko rasti nelaimėlius. Iš pradžių manyta, kad jie bus saugūs, kol pavyks juos iš ten ištraukti, tačiau pasirodė, kad urve senka deguonis, praneša CNN.
Urve įstrigę berniukai – geros nuotaikos
Urve įstrigę berniukai – geros nuotaikos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Koma Futbolas Urvas

Spėjimai, kad vaikai bus saugūs, nepasitvirtino

Tai vienas ilgiausių ir klaidžiausių urvų Tailande, į kurį draudžiama eiti liūčių sezono metu. Būtent dėl stiprios liūties ir atsitiko nelaimė. Taip pat lietingi orai trukdo gelbėtojams patekti į urvą ir išgelbėti jame įstrigusius žmones.

Pranešama apie naują problemą, kuri kelia nerimą: deguonies kiekis urve nukrito iki pavojingo 15 proc. lygio. Šiuo metu nesiimama spręsti, kiek laiko įmanoma išgyventi, esant tokiam deguonies lygiui.

Pasak JAV Darbo departamento Darbo saugos ir sveikatos skyriaus administracijos, minimalus deguonies poreikis, kad žmogus galėtų normaliai kvėpuoti ir funkcionuoti, yra 19,5–23,5 proc.

„Iš pradžių mes manėme, kad jauni berniukai bus saugūs urvo viduje gana ilgą laiką, tačiau aplinkybės pasikeitė“, – sakė Tailando karinio jūrų laivyno viršininkas Aphakornas Yoo-kongkaewas, pridurdamas, kad šiuo metu prioritetinė gelbėtojų užduotis – padidinti deguonies patekimą į urvą.

Kai deguonies lygis nukrenta iki tokios ribos, kai jo nebeužtenka kvėpavimui, organizme prasideda pokyčiai ir atsiranda rimta hipoksijos rizika.

Dr. Normanas H.Edelmanas, Amerikos plaučių asociacijos vyresnysis mokslinis patarėjas, sakė, kad berniukų išgyvenimo galimybės „priklauso nuo ventiliacijos galimybių ir kokio dydžio yra erdvė urve“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Urve įstrigę vaikai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Urve įstrigę vaikai

Kadangi futbolo komanda urve įstrigusi jau keliolika dienų, mokslininkas spėja, kad ventiliacija urve visgi yra, tačiau tikslios informacijos apie esamą padėtį nėra.

Kas vyksta organizme, kai trūksta deguonies

„Pirmasis signalas, rodantis, kad organizmui trūksta deguonies, yra tai, kad norisi kvėpuoti dažniau. Šis reiškinys analogiškas lipimui į kalnus, kai, tarkime, nuo 10 tūkst. pėdų pakylame į 12 tūkst. pėdų aukštį, kuriame deguonies slėgis būna mažesnis.

Galite jaustis šiek tiek lengvabūdiškai, apsvaigę. Gali būti sunku miegoti, galbūt kamuoja galvos skausmai. Kita problema, su kuria gali susidurti berniukai, yra anglies dvideginio koncentracijos didėjimas. Tai dujos, kurias mes iškvepiame“, – aiškino N.H.Edelmanas.

Pasak jo, padidėjusi anglies dvideginio koncentracija taip pat savo ruožtu skatina dažniau kvėpuoti, dėl šios priežasties berniukai gali pradėti silpti.

„Jie gali būti apsvaigę, sutrikę, tačiau šie procesai vyksta lėtai, todėl greičiausiai jie sugebės prisitaikyti prie aplinkybių, kaip po truputį prisitaikoma prie deguonies trūkumo lipant į kalnus, žinoma, jeigu deguonies lygis nebus per mažas išgyvenamumui“, – teigė mokslininkas.

Kai deguonies lygis nukrenta iki kritinės ribos, žmogų ištinka koma, o tokioje būsenoje ilgai jau nebeįmanoma išgyventi.

Jei ore yra tik 6-10 proc. deguonies, tai sukelia pykinimą, vėmimą, mieguistumą, tam tikrai atvejais sąmonės aptemimą. Kai deguonies lygis yra mažesnis nei 6 proc., kūnas patiria trumpalaikius traukulius, galiausiai kvėpavimas visai nutrūksta ir žmogus miršta. Tiesa, kiekvienas organizmas į deguonies trūkumą reaguoja skirtingai, tačiau kaip į tokius pokyčius reaguoja vaikai, nėra tirta.

Vis dėlto mokslininko pastabos suteikia vilties. „Esant deguonies trūkumui išgyventi galima gana ilgai“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas