Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už didžiulių protestų Jungtinėje Karalystėje – klaidingos nuotraukos, pavardės ir politiniai įsitikinimai

Po kruvino išpuolio prieš vaikus Jungtinės Karalystės šiaurėje prasidėjo smurtiniai protestai, per kuriuos buvo suimti daugiau nei 100 žmonių. Juos pakurstė tragedija Sautporte, kai paauglys nužudė tris mergaites. Kaip nurodo policija ir žiniasklaida, viena pagrindinių išpuolius pakursčiusių priežasčių buvo dezinformacija, kurios paskatinti riaušių dalyviai išėjo į gatves.
Riaušės Sautporte po išpuolio vaikų būrelyje
Riaušės Sautporte po išpuolio vaikų būrelyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Žuvo trys mergaitės

Liepos 29 d. Didžiąją Britaniją sukrėtė vienų žiauriausių žudynių per pastaruosius metus atgarsiai. Kaip praneša vietos ir tarptautinė žiniasklaida, šokių pamokos metu peiliu apsiginklavęs jaunuolis mirtinai subadė tris mergaites nuo 6 iki 9 metų amžiaus. Dar bent 9 žmonės buvo sužaloti.

„AFP“/„Scanpix“/Išpuolis Sautporte Anglijoje
„AFP“/„Scanpix“/Išpuolis Sautporte Anglijoje

Kaip nurodė policijos atstovai, šešių sužeistų vaikų ir dviejų suaugusiųjų būklė buvo kritinė.

Šis išpuolis sukėlė didžiulius protestus, kai socialinėje medijoje buvo išplatinta neteisinga informacija, kad įtariamasis buvo radikalus islamistas imigrantas. Kraštutiniai dešinieji pasinaudojo dezinformacijos banga ir ją dar labiau paskleidė, kad įkvėptų prieš musulmonus ir imigrantus nukreiptus protestus.

Protestuotojai sukėlė seniai matytas riaušes ir pridarė daug žalos. Tamvorto mieste jie nuniokojo viešbučius, kurie anksčiau buvo kritikuoti dėl pabėgėlių apgyvendinimo, gatvėse mėtė sviedinius, daužė langus ir sukėlė gaisrus, sužeisdami policijos pareigūną.

Roterhame protestuotojai mėtė medines lentas, prieš pareigūnus panaudojo gesintuvus, padeginėjo šalia viešbučio esančius daiktus ir daužė langus, siekdami patekti į pastatą.

„Zuma press“/„Scanpix“/Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris
„Zuma press“/„Scanpix“/Naujasis Jungtinės Karalystės premjeras Keiras Starmeris

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Keiras Starmeris pasmerkė smurtinius protestus, kurių metu buvo suimti mažiausiai 147 žmonės.

Kaip pažymi BBC, prie riaušių prisidėjo daug įvairių veiksnių. Tikėtina, kad įtakos turėjo ir politinės retorikos, rasizmo bei platesnio masto pyktis dėl imigracijos, vyriausybės ir policijos darbo skaidrumo.

Vis gi tai, kad kai kurie protestų dalyviai taikėsi į Sautporto mečetę, rodo, jog juos galėjo paveikti nepagrįsti kaltinimai internete. Policijos atstovai irgi nurodė, jog prie smurto prisidėjo dezinformacija.

Tai, jog įtariamasis esąs musulmonas, toli gražu nebuvo vienintelė melaginga informacija, kuri pasklido internete. Portalas 15min apžvelgia daugiausiai dėmesio susilaukusias melagingas naujienas, susijusias su šiuo išpuoliu ir pasiekusias net Lietuvą.

Paskelbė klaidingą nuotrauką

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje dalijosi tariamai už Sautporto mieste įvykdytą išpuolį atsakingo vaikino nuotrauka.

„Jungtinėje Karalystėje afrikietis peiliu mirtinai subadė tris mergaites.

Keisčiausia yra tai, kad sulaikyto afrikiečio pavardė yra neskelbiama, nes jis yra nepilnametis, tik 17 metų amžiaus.

Visi atvykę laukiniai padarai tampa nepilnamečiais nepakaltinamais, nors pagal nuotrauką šis padaras atrodo jau virš 30 metų amžiaus“, – neapykantą liejo vyras.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Įraše matyti ir afroamerikiečio nuotrauka. Vyras matomas policijos pareigūnų priremtas prie tarnybinio automobilio. Šia nuotrauka pasinaudojo ir kiti internautai, teigdami, kad joje matomas asmuo, nužudęs tris mažas mergaites.

Tačiau matomas vyras nėra kaltas dėl mergaičių mirčių. Joje yra dar 2023 m. Airijoje sulaikytas vyras, Dublinio oro uoste peiliu subadęs kitą vyrą.

Vaizdo įrašu, kuriame matomos sulaikymo akimirkos, dalijosi įvykio liudininkai. Šio klipo „Facebook“ paskelbimo data sutampa ir su vietos žiniasklaidos straipsniais, kuriuose užpuolikas įvardijamas kaip 51-erių vyras vardu Kasonga Mbuyi.

Garda Checkoints Dublin/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Garda Checkoints Dublin/Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Kad nuotraukoje matomas Dubline suimtas asmuo, naujienų Agentūrai „Reuters“ patvirtino ir Airijos nacionalinės policijos ir saugumo tarnybos atstovė. Jos teigimu, vyras iki dabar yra suimtas.

Internete galima rasti ir policijos pareiškimą apie oro uoste vykusį išpuolį.

Kitas išpuolis Prancūzijoje

Nemažai dėmesio socialinėje erdvėje sulaukė ir kita nuotrauka, kurioje neva matomas užpuolikas, rankoje laikantis daiktą, primenantį peilį.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Tačiau ši nuotrauka yra stopkadras iš vaizdo įrašo, kuriame užfiksuotas vyras, peiliu sužeidęs keturis mažamečius vaikus ir du pensininkus Prancūzijos kalnų miestelyje Ansi.

Internete galima rasti žiniasklaidos pranešimų, kurie iliustruoti to paties vyro nuotrauka.

Ekrano nuotrauka iš naujienų portalo „La Depeche“
Ekrano nuotrauka iš naujienų portalo „La Depeche“

2023 m. birželio 8 d. Ansi ežero pakrantėje vyras peiliu užpuolė kelis žmones, tarp kurių buvo ir vaikų. Pasak pranešimo, įtariamasis yra 32 metų Abdalmasihas H., pabėgėlis iš Sirijos, gyvenantis Švedijoje.

Jis buvo nuteistas už pasikėsinimą nužudyti, o vėliau perkeltas į psichiatrijos ligoninę, kur yra laikomas iki teismo.

Atskleidė įtariamojo gimimo vietą

Internete pasirodė ir nemažai kaltinimų, neva įtariamasis buvo prieglobsčio ieškotojas musulmonas arba siras vardu Ali Al-Shakati ir kad jis į Didžiąją Britaniją atplaukė laivu 2023 m. Tai buvo pagrindinė melagiena, kuri apskriejo internetą ir sukėlė riaušių dalyvių pasipiktinimą.

archive.is/Archyvuota ekrano kopija iš „Channel3 Now“ tinklalapio
archive.is/Archyvuota ekrano kopija iš „Channel3 Now“ tinklalapio

Tikėtina, jog šie neteisingi kaltinimai kilo iš naujienų puslapio „Channel3 Now”, kurio paskyroje „X“ nurodoma, jog tai – JAV naujienų svetainė. Jų „Facebook“ puslapis nėra aktyvus, o ir pačioje „X“ paskyroje jie turi vos 3,3 tūkst. sekėjų. Po kurio laiko ir šis pranešimas buvo pataisytas, Ali Al-Shakati vardo jame nebeliko.

Po kelių dienų „Channel3 Now“ atsiprašė už paskelbtą neteisingą informaciją.

Oficialiame vyriausiosios konsteblės Serenos Kennedy pareiškime išpuolio dieną nurodyta, kad dėl pasikėsinimo buvo suimtas 17-metis vaikinas iš Bankso Lankašyro grafystėje. Jis gimė Kardifo mieste – Velso sostinėje. Paauglio tėvai kilę iš Ruandos.

Liepos 30 d. policijos išplatintame pranešime teigiama, kad internete paskelbtas įtariamojo vardas dėl incidento Sautporte yra neteisingas ir paragino žmones nespekuliuoti incidento detalėmis, kol vyksta tyrimas.

„Šiuo metu incidentas nelaikomas susijusiu su terorizmu ir dėl jo daugiau niekas neieškomas“, – teigiama pareiškime.

Kas žinoma apie užpuoliką?

Rugpjūčio 1 d. teisme pasirodė 17-metis vaikinas, kuris buvo apkaltintas trijų mergaičių žmogžudyste, dešimčia pasikėsinimų nužudyti.

Kaip nurodė BBC, tiesiogiai transliavę teismo posėdį, įtariamojo vardas – Axelis Muganwa Rudakubana.

Po posėdžio pasirodė ir pirmieji eskizai, kuriuose matomas megztiniu veidą prisidengęs jaunuolis.

Ekrano nuotrauka iš BBC portalo/Teismo eskizas
Ekrano nuotrauka iš BBC portalo/Teismo eskizas

Vėliau žiniasklaidos priemonės dalijosi įtariamojo vaikystės nuotraukomis, kuriose matomas tamsiaodis vaikas. Pažymima, kad įtariamasis gimė 2006 m. Kardifo mieste, o 2013 m. persikėlė į Sautporto rajoną.

Kaip pranešė BBC, prokuratūros teigimu, įtariamajam yra diagnozuotas autizmo spektro sutrikimas, jis kurį laiką nenorėjo išeiti iš namų ir bendrauti su šeima.

Bylos nagrinėjimo metu Liverpulio karališkajame teisme paauglys pasirodė užsidengęs veidą pilku megztiniu ir nepatvirtino savo pavardės, neištardamas nei žodžio. Teisėjas nenustatė apribojimų paskelbti A.Rudakubanos tapatybės, kuri anksčiau buvo nuslėpta, nes įtariamasis jau nebėra pilnametis. Tai buvo nuspręsta vardan viešo intereso.

Šiuo metu jis yra sulaikytas iki kito posėdžio, kuris įvyks spalio mėn.

15min verdiktas: melas. Internete pasirodžiusi melaginga informacija apie tai, jog įtariamasis yra vardu Ali Al-Shakati, yra neteisinga. Taip pat klaidinančios buvo ir dvi nuotraukos, kuriose neva matomas užpuolikas. Tikrasis įtariamasis yra septyniolikmetis Axelis Muganwa Rudakubana, kuris gimė Jungtinėje Karalystėje. Jo tapatybė iš pradžių buvo neskelbiama, nes asmuo yra nepilnametis, tačiau teismas leido atskleisti jo tapatybę vardan viešo intereso.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas