Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už „įtartinų“ išpuolių prieš tanklaivius gali stovėti JAV, mano Iranas

Irano parlamento pirmininkas sekmadienį davė suprasti, jog už „įtartinų“ išpuolių prieš tanklaivius Omano įlankoje gali stovėti Vašingtonas, siekiantis didinti spaudimą Teheranui, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.
Tanklaivis Omano įlankoje
Tanklaivis Omano įlankoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įtartini veiksmai prieš tanklaivius..., regis, papildo Iranui paskelbtas ekonomines sankcijas, ypač atsižvelgiant į tai, kad [JAV] jomis nepasiekė jokių rezultatų“, – pareiškė parlamentarams Ali Larijani.

Kad pagrįstų šį savo teiginį, jis paminėjo „per Antrąjį pasaulinį karą“ buvusį precedentą, „kai amerikiečiai netoli Japonijos smogė savo laivams, kad sukurtų pretekstą priešiškiems veiksmams“.

JAV į Antrąjį pasaulinį karą oficialiai įsitraukė po to, kai 1941 metų gruodžio 7-osios rytą Japonijos pajėgos netikėtai įvykdė ataką prieš amerikiečių karinio laivyno bazę Perl Harbore.

Ketvirtadienį Omano įlankoje buvo įvykdyti išpuoliai prieš japonams priklausantį tanklaivį „Kokuka Courageous“ ir norvegų tanklaivį „Front Altair“.

VIDEO: Omano įlankoje tebeplūduriuoja užpultas Norvegijos tanklaivis – ES ragina elgtis santūriai

Vašingtonas pareiškė, jog už šiuos išpuolius, kurie buvo įvykdyti tuo metu, kai Teherane viešėjo Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe, siekęs sumažinti įtampą Irano ir JAV santykiuose, yra atsakingas Teheranas.

Irano ir JAV priešprieša tęsiasi nuo tada, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metų gegužę pasitraukė iš 2015 metų Irano branduolinio susitarimo.

Nuo tada Vašingtonas vienašališkai grąžino sankcijas Teheranui ir pradėjo stiprinti savo karines pajėgas Persijos įlankoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas