Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dukrą nužudžiusiai motinai – išskirtinė bausmė: malonės galės prašyti tik po 50 metų

Lenkijoje – išskirtinio dėmesio sulaukusio teismo proceso pabaiga. Trimetę dukrą nužudžiusiai moteriai Poznanės teismas skyrė kalėti iki gyvos galvos su sąlyga, kad malonės ji galės prašyti tik po 50 metų. Šis nuosprendis vadinamas griežčiausiu nuo tada, kai šalyje panaikinta mirties bausmė. 2021 m. gegužę įvykdyta vaikžudystė sukrėtė milijonus.
Mergaitė
Mergaitė / 123RF.com nuotr.

Bausmė išskirtinė

Poznanės teismas nuteisė Magdaleną C. už itin žiaurų savo trimetės dukros nužudymą kalėjimu iki gyvos galvos – tokios žinios apskriejo visą Lenkijos žiniasklaidą kovo 29-ąją.

Šis nusikaltimas įvykdytas prieš beveik dvejus metus – 2021 m. gegužę.

Kaip rašo wyborcza.pl, „kiekviena vaikžudystė nusipelno ypatingo pasmerkimo, nes tai padaręs žmogus yra stipresnis, o auka negali gintis, tačiau šis nusikaltimas nuo pat pradžių šokiravo savo išskirtiniu žiaurumu“.

Ir tą esą patvirtino teismas, skirdamas motinai kalėjimo iki gyvos galvos bausmę su sąlyga, kad prašyti lygtinio paleidimo ji galės tik po 50 metų.

Tvn24.pl teigimu, kaltinamasis aktas teismą pasiekė 2021 m. gruodį. Moteris buvo kaltinama itin žiauriu nužudymu. Procesas Poznanės teisme prasidėjo pernai kovo 16 dieną, jis vyko už uždarų durų.

Portalas rašo, kad trečiadienį teismas paskelbė nuosprendį, o teisėjas Michalas Ziemniewskis skelbdamas jį teigė, kad Magdalena C. kaltinta ypač žiauriu savo trimetės dukros nužudymu, o nusikaltimo motyvai esą nusipelno išskirtinio pasmerkimo. Anot teisėjo, moters veiksmai buvo „apgalvoti, iš anksto suplanuoti ir jiems buvo pasiruošta bei jie buvo ištempti laike“.

Smaugė ir badė peiliu

Kadangi procesas vyko už uždarų durų, nuosprendžio detalės taip pat neviešinamos. Nuosprendis nėra įsiteisėjęs, abi pusės jį dar gali skųsti. Kaip teigė nuteistosios advokatas, tai greičiausia ir bus padaryta.

Paliko mergaitę suvyniotą antklodėje ir paskambino pažįstamam. Pasakė, kad nužudė dukrą. Vyras iškvietė policiją.

Wyborcza.pl pateikia nužudymo chronologiją taip: „Anot tyrėjų, su kuriais kalbėjomės, Magdalena C. žaidė su trimete dukra vonioje, kalbėjosi su ja ir stengėsi nukreipti jos dėmesį. Tada smogė pirmą smūgį – įsmeigė į mergaitės kūnelį 15 cm virtuvinį peilį.

Mergaitė išgyveno, tad motina suvyniojo ją į antklodę ir pernešė į kambarį. Paguldė į lovą ir pradėjo smaugti. Mergaitė vis dar buvo gyva, tad motina dar dukart smeigė peiliu. Tada paliko mergaitę suvyniotą antklodėje ir paskambino pažįstamam. Pasakė, kad nužudė dukrą. Vyras iškvietė policiją.“

Sunkios būklės mergaitė pateko į ligoninę ir mirė operacijos metu. Anot gydytojų, peiliu padaryta gili žaizda širdyje, tad vaiko gyvybės išgelbėti nepavyko, nors operuota vos jai patekus į ligoninę.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Lenkijos policija
Arno Strumilos / 15min nuotr./Lenkijos policija

Tvn24.pl teigimu, dėl nusikaltimo iš karto buvo suimta mergaitės motina, tuo metu 26-erių Magdalena C. Moteris buvo blaivi.

„Moteris teigė, kad pripažįsta tai padariusi, bet nepripažįsta, kad yra kalta, – Poznanės prokuratūros atstovą citavo Tvn24.pl. – Ji teigė, kad norėjo nusižudyti, bet nenorėjo palikti vaiko vieno, tad pirmiausia nužudė jį. O tada jau nepajėgė pati pasitraukti iš gyvenimo.“

Moteris teigė, kad pripažįsta tai padariusi, bet nepripažįsta, kad yra kalta.

Klausimų liko

Tačiau Lenkijos žiniasklaidoje dėl šios bylos keliamas ne vienas klausimas. Wyborcza.pl teigimu, galima numanyti, jog smūgių buvo daugiau nei trys, nes esą teisėjas pasakė, kad kaltinamoji „ne mažiau kaip tris kartus smogė peiliu“. Tai ir teisėjo žodžiai, kad buvo veikiama turint tikslą nužudyti, o nusikaltimo motyvai nusipelno išskirtinio pasmerkimo, iš esmės ir yra viskas, kas oficialiai žinoma apie bylą.

„Trimetės mergaitės nužudymas (mirė operacinėje) sukrėtė visuomenę, tačiau teismas šiuo atveju aukščiau visuomenės teisės žinoti iškėlė teisiamosios apsaugą. Jos gynėjas ir prokuratūra kartu reikalavo uždaro proceso. Tikino, kad reikia saugoti „svarbius kaltinamosios privačius interesus“, – rašoma straipsnyje.

Ir po teismo nuosprendžio informacijos pateikta tik apie bausmę, kuri Lenkijos teismuose tokia griežta skiriama itin retai. Kaip pavyzdį wyborcza.pl pateikia 2013 m. Jelenia Guroje priimtą sprendimą už dviejų žmonių nužudymą bausmę iki gyvos galvos skirti vyrui. Tačiau aukštesnės instancijos teismas bausmę sušvelnino ir nuteistasis galės prašyti malonės ne po 50 metų, o po 40-ies.

123RF.com nuotr./Suimta moteris
123RF.com nuotr./Suimta moteris

„Iki gyvos galvos su sąlyga prašyti malonės ne anksčiau nei po 50 metų Lenkijos teismai iki šiol nėra nuteisę nė vienos moters, taip pat – nė už vieną vaikžudystę“, – teigia wyborcza.pl.

Laikraščio „Gazeta Wyborcza“ žurnalisto Piotro Zytnickio teigimu, norint suvokti, kodėl toks nuosprendis priimtas, tenka remtis tik neoficialiais duomenimis. Jo žiniomis, sulaikyta Magdalena C. prisipažino nužudžiusi dukrą ir su detalėmis nusikaltimą papasakojo. Ji esą tai padarė be emocijų – prokuroras apklausos protokole tik kartą pažymėjo, kad moteris pravirko.

Iki gyvos galvos su sąlyga prašyti malonės ne anksčiau nei po 50 metų. Lenkijos teismai iki šiol nėra nuteisę nė vienos moters, taip pat – nė už vieną vaikžudystę.

Priežastys neaiškios

Kaip teigiama, Magdalenos C. tėvai išsiskyrė, kai ji buvo aštuonerių. Vėliau žalojosi, patyrė smurtą artimoje aplinkoje, ją mušė vyras, su kuriuo ji palaikė santykius.

Sulaikyta moteris sakė norėjusi nusižudyti, nes neturėjusi darbo ir pinigų, o dukrą nužudė, nes nenorėjusi jos palikti be motinos.

„Tik ar galima ja tikėti? Dukrą subadė peiliu, o pati, panašu, ketino nusinuodyti nuoviru iš kukmedžio. Anot ekspertų, su kuriais kalbėjomės, net jeigu tokį nuovirą išgertų, mirtinai neapsinuodytų juo, nes kukmedžio spygliuose toksinų yra per mažai.

Abejonių kyla ir daugiau. Jeigu būtų suplanavusį nužudyti vaiką ir nusižudyti pati, motina stengtųsi apsaugoti dukrą nuo kančių. Šiuo atveju tyrėjai mums sakė: apie šią mirtį galima pasakyti daug, bet tikrai ne tai, kad tai buvo humaniška ir norėta apsaugoti nuo kančių.

Nusikaltimo aprašymas kelia vis dėlto klausimą, ar motina pakaltinama. Čia žinome atsakymą – tyrėjai nusprendė, kad ji pakaltinama“, – rašoma straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne