Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už nesuvokiamo masto aferą myriop nuteista verslininkė: pasisavintus trilijonus slėpė namų rūsyje

Teismas Hošimine už 11 metų trukusį vieno didžiausių Vietnamo bankų plėšimą mirties bausme nuteisė 67 metų amžiaus verslininkę Truong My Lan. Naudodamasi sukčiavimo schema, ji pasisavino per 300 trilijonų dongų (Vietnamo valiuta), kas yra 12,5 mlrd. JAV dolerių.
Nuteista Vietnamo verslininkė Truong My Lan
Nuteista Vietnamo verslininkė Truong My Lan / „Scanpix“/AP nuotr.

Britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų rusų kalba interneto svetainė skelbia, kad didelės kompanijos „Van Thinh Phat“ vadovė Truong My Lan – viena iš nedaugelio moterų, Vietname už finansinius nusikaltimus nuteistų mirties bausme.

Sukčiavimo mastai taip pat neregėti.

Viena turtingiausių šalies verslininkių Truong My Lan buvo pripažinta kalta gavusi 304 trilijonus dongų (apie 12,5 mlrd. JAV dolerių) paskolų iš „Saigon Commercial Bank“ (SCB).

Tačiau bendra jos veiksmų žala vertinama 27 mlrd. JAV dolerių.

Teismo nuosprendis įpareigoja grąžinti būtent tokią sumą, nors prokuratūra mano, kad tai vargu ar įmanoma.

Kaltės nepripažino

Pasak BBC naujienų rusų kalba interneto svetainės straipsnio, manoma, kad teismas Truong My Lan mirties bausme nuteisė būtent siekdamas padaryti spaudimą ir priversti grąžinti bent dalį pavogto turto.

Truong My Lan kaltės nepripažino ir kaltino pavaldinius.

Vienas jos giminaitis naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad ji ketina apskųsti nuosprendį.

Shutterstock.com/Hošiminas
Shutterstock.com/Hošiminas

Vietnamo žiniasklaida išsamiai aprašė procesą.

Anot vietos spaudos, duoti parodymus buvo iškviesta 2700 asmenų, byloje dalyvavo 10 valstybės kaltintojų ir apie 200 advokatų.

Kaltinamoji medžiaga telpa į 104 dėžes, kurių bendras svoris – 6 tonos.

Kartu su Truong My Lan buvo teisiami ir nuosprendžio laukia dar 85 žmonės.

Grynieji dėžėse

BBC naujienų rusų kalba interneto svetainė pasakoja, kad, pasak kaltinimo, Truong Mi Lan, turtingo Honkongo verslininko žmona, pasinaudojo suklastotomis paskolų paraiškomis, kad gautų pinigus iš SCB, kur jai faktiškai priklausė 90 proc. akcijų.

Policija teigia, kad šios aferos aukomis tapo visi SCB obligacijų turėtojai, kurie nuo Truong Mi Lan arešto negalėjo atsiimti savo pinigų ir negavo palūkanų. Iš viso nukentėjo apie 42 tūkst. žmonių.

T.Pakalniškio nuotr./Hošiminas
T.Pakalniškio nuotr./Hošiminas

Bylos nagrinėjimo metu prokurorai nurodė, kad areštavo daugiau nei tūkstantį jai priklausančių nekilnojamojo turto objektų.

Valdžia taip pat nurodė, kad 5,2 mln. JAV dolerių kyšis, kurį Truong Mi Lan ir SCB darbuotojai davė šalies valdininkams, kad nuslėptų pažeidimus ir prastą banko finansinę būklę, buvo didžiausias Vietnamo istorijoje.

Kaip rašo BBC, buvusi Vietnamo valstybinio banko Tikrinimo grupės vadovė Do Thi Nhanh, kuriai buvo pasiūlytas kyšis, teismo proceso metu sakė, kad dėžėse esančius pinigus jai atidavė buvęs SCB vadovas.

Supratusi, kad jose yra pinigų, Do Thi Nhanh dėžių atsisakė, tačiau SCB vadovas atsisakė jas priimti atgal.

Artūro Nikogosian nuotr./Vietnamas
Artūro Nikogosian nuotr./Vietnamas

Kovo 5 dieną prasidėjęs ir anksčiau laiko pasibaigęs teismo procesas tapo kovos su kyšininkavimu, kurį Vietnamo Komunistų partijos generalinis sekretorius Nguyenas Phu Trongas jau daug metų žada įveikti, o apčiuopiamų rezultatų – nedaug, kampanijos dalimi.

2022 metais dėl daugybės suėmimų didelių Vietnamo įmonių akcijų vertė sumažėjo 40 mlrd. JAV dolerių. Tai sumažino investuotojų pasitikėjimą sparčiai augančia ekonomika.

Kas tokia Truong My Lan?

BBC naujienų rusų kalba interneto svetainėje publikuojame straipsnyje sakoma, kad Truong My Lan kilusi iš kinų ir vietnamiečių šeimos, gyvenančios Hošimine.

Šis miestas, kuriame yra didelė etninių kinų bendruomenė, jau seniai – nuo tada, kai vadinosi Saigonu ir buvo Pietų Vietnamo sostinė, tapo šalies ekonomikos lokomotyvu.

Wikipedia.org nuotr./Šiuolaikinis Hošimino miestas (buvęs Saigonas)
Wikipedia.org nuotr./Šiuolaikinis Hošimino miestas (buvęs Saigonas)

Truong My Lan pradėjo nuo prekybos turguje, kur su mama pardavinėjo kosmetiką.

Komunistų partijai 1986 metais pradėjus ekonomines reformas, ji pradėjo pirkti žemę ir nekilnojamąjį turtą. 1990-aisiais jai priklausė keli viešbučiai ir restoranai.

BBC interneto svetainėje pasakojama, kad, nors Vietnamas daugiausia žinomas dėl sparčiai augančio gamybos sektoriaus, dauguma turtingų vietnamiečių turtus susikrovė iš statybų ir spekuliacijų nekilnojamuoju turtu.

Visa žemė šalyje oficialiai priklauso valstybei. Priėjimo prie jos gavimas dažnai priklauso nuo asmeninių santykių su valdininkais.

Augant ekonomikai, augo ir korupcija.

123rf.com nuotr./Eismas Vietname
123rf.com nuotr./Eismas Vietname

Iki 2011 metų Truong My Lan tapo gerai žinoma Hošimino figūra ir jai buvo leista į didesnį subjektą – SCB – sujungti tris nedidelius bankus, stokojusius pinigų.

Vietnamo įstatymai draudžia asmeniui turėti daugiau nei 5 proc. bet kurio banko akcijų, nurodo BBC.

Tačiau kaltintojai tvirtina, kad per šimtus fiktyvių kompanijų ir įgaliotinių Truong My Lan faktiškai kontroliavo daugiau nei 90 proc. SCB akcijų.

Ji buvo apkaltinta piktnaudžiavimu valdžia, nes banko vadovais skyrė savo žmones, kurie patvirtino šimtus paskolų jos valdomam fiktyvių įmonių tinklui.

Pasak kaltinimo, Truong My Lan paskolos sudarė 93 proc. visų banko paskolų.

„Grūdos“ nuotr./Vietnamas
„Grūdos“ nuotr./Vietnamas

Prokurorų teigimu, per trejus metus, pradedant nuo 2019 metų vasario mėnesio, ji nurodė savo vairuotojui paimti iš banko 108 trilijonus dongų (daugiau nei 4 mlrd. JAV dolerių) grynųjų ir laikyti rūsyje.

Net ir didžiausiomis kupiūromis pinigai turėjo sverti apie dvi tonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas