Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 15 /10:10

Uzbekistane rengiamasi referendumui, kuris sustiprintų prezidento galias

Balandžio pabaigoje Uzbekistane vyksiančiame konstituciniame referendume bus siūloma, be kita ko, leisti Vidurio Azijos šalies autokratiniam prezidentui Shavkatui Mirziyoyevui kandidatuoti dar vienai kadencijai, trečiadienį pranešė pareigūnai.
Uzbekistano prezidentas Shavkatas Mirziyoyevas
Uzbekistano prezidentas Shavkatas Mirziyoyevas / „AFP“/„Scanpix“

Balandžio 30 dieną daugiausiai gyventojų – apie 35 mln. – turinčioje regiono šalyje bus balsuojama dėl siūlomos naujos konstitucijos, pagal kurią būtų pakeista du trečdaliai pagrindinio įstatymo.

2016-aisiais į valdžią atėjęs autokratas Sh.Mirziyoyevas 2021-ųjų spalį buvo perrinktas penkeriems metams, surinkęs daugiau kaip 80 proc. balsų per rinkimus, kuriuose, pasak tarptautinių stebėtojų, nebuvo realios konkurencijos.

Konstitucijos pataisa leistų 65-erių politikui kandidatuoti ir 2026-aisiais, tad sėkmės atveju jis galėtų likti valdžioje iki 2033 ar net 2040 metų.

Remiantis pasiūlymo projektu, prezidento kadencija būtų pratęsta iki septynerių metų, o kandidatai „turėtų teisę kandidatuoti nepriklausomai nuo to, kiek jau yra ėję kadencijų iš eilės“.

Pasiūlyme, kurį beveik vienbalsiai patvirtino abeji parlamento rūmai, taip pat planuojama paversti Uzbekistaną „socialine valstybe“, kurioje „žmogus, jo gyvenimas, jo laisvė, jo garbė ir jo orumas yra aukščiausios vertybės“.

Pakeitimų, kuriais planuota sumažinti sausringosios Karakalpakijos respublikos – vieno skurdžiausių Uzbekistano regionų – autonomiją, buvo atsisakyta.

2022-ųjų liepą Karakalpakijoje kilo demonstracijos, kuriomis siekta pasmerkti pasiūlymo projektą. Per jas, oficialiais duomenimis, žuvo 21 žmogus, buvo nutrauktas interneto ryšys ir paskelbta nepaprastoji padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas