Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užduotį užimti Kijevą gavusio Rusijos karių būrio vyrai namo grįžta karstuose

Afganistane ir Čečėnijoje kariavęs Rusijos gvardijos Kemerovo srities Specialiojo greitojo reagavimo būrio SOBR) vadas pulkininkas Konstantinas Ogijus žuvo Ukrainoje. Drauge su juo galvas padėjo ir į Ukrainą įsiveržusio jo būrio kariai. Pasak šaltinių, Kuzbase laukiama lėktuvo su žuvusiųjų kūnais.
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai interneto portalui taiga.info pranešė du teisėsaugos institucijoms artimi šaltiniai. „Pateko į pasalą. Koloną **** [sušaudė]. Vaikinai iš Krasnojarsko ir Novokuznecko“, – sakė vienas taiga.info pašnekovų.

K.Ogijaus šaukinys buvo „Abatas“. Taip pat tarp žuvusiųjų šaltinis įvardijo šaukinius „Murzinas“ ir „Šlegelis“ turėjusius Rusijos karius. „Mūsiškių žuvo 42 žmonės, du SOBR skyriai. Dar nežinia, kiek mūsų omonininkų“, – sakė jis.

Taiga.info nuotr./Konstantinas Ogijus
Taiga.info nuotr./Konstantinas Ogijus

Taiga.info pašnekovo teigimu, specialiosios paskirties būrys į Ukrainą įsiveržė iš Baltarusijos teritorijos. Vasario 25 d. Rusijos gynybos ministerija pranešė apie Hostomelio oro uosto, esančio į vakarus nuo Kijevo, netoli sienos su Baltarusija, užėmimą.

„Conflict Intelligence Team“ (CIT) ekspertai, kurių specializacija yra karinių konfliktų nušvietimas, anksčiau išanalizavo vaizdo įrašus iš Kijevo prieigų, paskelbtą į nelaisvę paimtų Rusijos karių apklausų vaizdo medžiagą ir padarė išvadą, kad Rusijos OMON ir SOBR pareigūnai bandė įsiveržti į miestą.

CIT ekspertai nustatė vaizdo įrašo geografinę vietą. Paaiškėjo, kad kolona judėjo kryptimi nuo Hostomelio oro uosto ir Irpinio miesto į Kijevą.

Kitame vaizdo įraše matyti apdegusi KAMAZ sunkvežimių kolona ir apdegę kūnai. CIT ekspertai nustatė, kad vaizdo įrašas buvo filmuotas ant tilto per Irpinio upę. Šia kryptimi ir judėjo minėta kolona.

Netoli Kijevo užfiksuotas Rusijos karių sunkvežimis
Netoli Kijevo užfiksuotas Rusijos karių sunkvežimis

„Moscow Times“ žurnalistai patvirtino belaisvio, prisistačiusio Rusijos gvardijos OMON karininku Jevgenijumi Plotnikovu iš Novokuznecko Kemerovo srityje, tapatybę. Leidinys rašo, kad vasario 3 dieną 80 žmonių iš Novokuznecko OMON būrio buvo išsiųsti į Kemerovą, o iš ten kartu su vietos OMON visi skrido į Smolenską ir paskui į Gomelį Baltarusijoje.

„Vasario 24 dieną jie mums pranešė, kad užkariausime Ukrainą. Veržėmės kartu su Baltarusijos kariais. Pirmiausia įėjo Rusijos Federacijos kariuomenė. Kitą rytą OMON ir SOBR nuvyko į išvalytą sektorių, kur pamatėme baltarusių karius. Užduotis buvo užimti Kijevą. Mums davė Šv. Georgijaus juosteles, liepė jas prisisiūti“, – pasakojo jis.

Kitas belaisvis, kuris, anot jo, tarnauja Kemerovo SOBR, patvirtino J.Plotnikovo parodymus. Jis pasakoja, kad jų kolona buvo atakuota ir sudeginta, kai jie užvažiavo ant tilto – to pasekmes matome vaizdo įraše su minėta apdegusia įranga.

CIT ekspertai stebisi tokiu Rusijos karių bandymu veržtis į Kijevą. Anot jų, OMON ir SOBR yra daug labiau tinkami vykdyti okupuotų teritorijų valymo nei žvalgybos ir diversines funkcijas.

Kitas šaltinis iš Kuzbaso saugumo pajėgų teigia, kad kalbama apie dešimtis žuvusiųjų. Lėktuvas su jais buvo laukiamas vasario 28 d.

Iš Rusijos gvardijos, kuriai yra pavaldžios OMON ir SOBR, ir Rusijos gynybos ministerijos oficialių komentarų apie šią situaciją nebuvo. Rusijos gvardijos skyriaus Kemerovo srityje spaudos tarnyba kelis neatsiliepė į taiga.info skambučius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne