„Fantastika taps realybe“
Rašinys apie tariamus JAV ketinimus po poros metų atsisakyti tikros mėsos ir ją pakeisti augaliniais pakaitalais, pasirodė šiemet balandžio 1 d. Po kurio laiko, greičiausiai neatkreipus dėmesio į publikavimo datą bei įspėjimą netikėti, juo imta dalytis socialiniuose tinkluose.
„Jungtinės Valstijos uždraus tikrą mėsą“, – skelbė tinklalapyje „VerveTimes“, skyrelyje apie sveikatą, pasirodžiusios publikacijos antraštė.
Straipsnis pradedamas taip: „Kad „Didysis perkrovimas“ (angl. „The Great Reset“) sparčiai artėja, matyti iš neseno JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sprendimo uždrausti tikrą mėsą, o jei istorija yra rodiklis, panašų sprendimą gali priimti ir kitos šalys.“
Draudimas esą turėtų įsigalioti 2024 m. balandžio 1 d.
Kartu paaiškinta, kad sprendimas priimtas dėl pasikartojančių Billo Gateso viešų raginimų Vakarų pasauliui nustoti valgyti tikrą mėsą ir vietoj to pereiti prie laboratorijoje užaugintos sintetinės „jautienos“.
Toliau primenama, kad jautienos gamyba laikoma pagrindiniu klimato kaitos kaltininku. Anot Kalifornijos universiteto Davise, „galvijai yra Nr. 1 žemės ūkio šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinis visame pasaulyje“.
Viena karvė atrajodama esą paskleidžia apie 100 kg metano per metus. Šio universiteto Gyvūnų mokslo katedros profesoriaus, oro kokybės specialisto Franko Mitloehnerio žodžiais, metanas iš galvijų gyvena trumpiau nei anglies dioksidas, bet 28 kartus stipriau šildo atmosferą.
„Suprasdamas, kad tokių gyvulinės kilmės produktų, kaip pienas, pasterizavimas nepakankamai apsaugotų žmonių sveikatą, JAV Žemės ūkio departamentas 2014 m. pasiūlė kovoti su brangių per maistą plintančių ligų šaltiniu Nr. 1 – žalia mėsa – nustatant žalios mėsos pardavimo apribojimus.
Pasiūlymas niekur nedingo, tačiau FDA dabar nurodo jį kaip dar vieną priežastį visiškai uždrausti natūralios mėsos pardavimą, – rašoma straipsnyje. – Jie teigia, kad laboratorijoje užauginta sintetinė „jautiena“ neturi nė vienos iš šių problemų dėl to, kad visas kiekvienos partijos sudedamąsias dalis galima atidžiai kontroliuoti.“
Cituojamoje pernai lyg tyčia taip pat balandžio 1 d. paskelbtoje organizacijos „Navdanya International“ ataskaitoje B.Gateso siūlymai pereiti prie netikros mėsos ir taip saugoti klimatą kritikuojami.
Mat sintetinis maistas esą palieka dar didesnį vadinamąjį anglies pėdsaką (tai yra organizacijos, įvykio, asmens ar produkto poveikio aplinkai matas).
Taip pat skaitykite: CO2 pėdsakais sekanti tinklaraštininkė: supratau, kad, norėdama gelbėti pasaulį, turiu keistis pati
Be to, atkreiptas dėmesys, kad kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas, filantropas gyvena daugiau nei 6 tūkst. kv. m ploto name, o keliauja privačiu lėktuvu, kuriam vienai kelionės valandai reikia 1 840 l kuro. Tad esą ne jam reikėtų teikti siūlymus kovai su klimato kaita.
Straipsnyje pasakojama, kad „vakarykštė mokslinė fantastika gali tapti rytojaus realybe“ – kaip mėsos bus galima „užsiauginti“ tiesiog namie.
Tačiau jis baigiamas priminimu, kad kol kas geriausias ir klimatui draugiškiausias pasirinkimas – pirkti maisto produktus iš vietos ūkininkų, kartu pateikta keletas nuorodų į tinklalapius, kur tokių ūkininkų ieškoti.
Vietoj raudonos mėsos valgo baltą
Nors ne naujiena, kad žemės ūkis, ypač gyvulininkystė, ir maisto gamyba turi įtakos klimato kaitai, o augalinių mėsos pakaitalų jau yra (pavyzdžiui, sojos produktai), šis straipsnis tebuvo pokštas. Tai nurodyta ir jo pabaigoje: „FDA draudimas naudoti tikrą mėsą yra išgalvotas scenarijus.“
Ekspertų teigimu, pagrindinė klimato pokyčių priežastis yra vadinamasis šiltnamio efektas. Kai kurios atmosferoje esančios dujos veikia lyg šiltnamio stiklas – sulaiko Saulės šilumą ir neleidžia jai grįžti į kosmosą, dėl to temperatūra planetoje po truputį kyla. Mėsa „kalta“ dėl bemaž 60 proc. šių dujų.
O mėsos gamyba visame pasaulyje sukelia dukart daugiau taršos nei augalinio maisto, teigiama pernai „Nature Food“ paskelbtuose vieno tyrimo rezultatuose.
Visa maisto gamybos sistema (žemės ūkio technikos naudojimas, trąšų purškimas, produktų transportavimas ir pan.), nulemia 17,3 mlrd. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.
Berlyno Humboldto universiteto tvaraus žemės naudojimo ir klimato kaitos profesorius, Potsdamo klimato įtakos instituto tyrėjas Hermannas Lotze-Campenas jau prieš daugiau nei trejus metus paragino turtingesnių šalių gyventojus kuo greičiau sumažinti mėsos vartojimą iki 600 g, o vėliau – iki 300 g per savaitę.
Palyginimui – nemažai mėsos suvalgantiems vokiečiams tai reikštų pirmiausiai savo porcijas sumažinti perpus, o ilgainiui kas savaitę apsiriboti 2-3 nedideliais patiekalais.
Jungtinėje Karalystėje mėsos suvartojimas per praėjusį dešimtmetį sumažėjo beveik penktadaliu. Tačiau, nors valgoma mažiau raudonos ir perdirbtos mėsos, baltos mėsos populiarumas išaugo.
Balandžio 1-osios rašinio pradžioje paminėtas „Didysis perkrovimas“ yra nuoroda į sąmokslo teoriją, kad įvairūs politikai, verslininkai, farmacijos kampanijos ir pan. siekia užvaldyti pasaulį, o tam esą buvo sugalvota COVID-19 pandemija.
Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.