Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užrašas ant rusiškos bombos sukėlė skandalą: reikalavo pinigų

Rusijos kariuomenės vadai galėjo nubausti pilotus už neįprastą protesto akciją. Pirmadienį prokarinis „Telegram“ kanalas „Fighterbomber“ paskelbė aviacinės bombos nuotrauką su užrašu apie tai, kad lakūnams nemokami pažadėti priedai. Ketvirtadienį tas pats „Fighterbomber“ patikslino, kad Oro ir kosmoso pajėgos bandė surasti užrašo autorius, tačiau nesėkmingai – dėl to kaltininkai buvo įvardyti formaliai.
Užrašas ant rusiškos bombos
Užrašas ant rusiškos bombos / „Fighterbomber“ nuotr.

„Bomba reikalavo“ priemokų ją gabenantiems pilotams

Pradiniame pranešime „Fighterbomber“ (turintis 530 000 prenumeratorių) teigė, kad „pergalės ginklas kreipiasi su mažiausiu prašymu“ į „draugus viršininkus“. Prie įrašo kanalo autorius pridėjo aviacinės bombos nuotrauką su prierašu: „Gerbiama Rusijos gynybos ministerija. Aš esu bomba FAB su valdomu planavimo ir koregavimo moduliu. Netrukus skrisiu naikinti okupantų Kursko srityje. Man skaudu dėl mano įgulos, nuo rugpjūčio mėnesio jie negavo piniginės priemokos už KTO (antiteroristinę operaciją – red.past.). Pasirūpinkite tuo! P. S. „Klysti galima, meluoti neleistina“.

Ant aviacinės bombos užrašyto teksto pabaigoje esanti citata priklauso Rusijos gynybos ministrui Andrejui Belousovui, kuris šią frazę apibūdino kaip savo principą, sakydamas kalbą Federacijos taryboje per konsultacijas dėl jo kandidatūros į karinės institucijos vadovo postą. Tai leidžia manyti, kad pilotų kreipimasis buvo skirtas jam, skelbia nepriklausomas portalas „Agentstvo“.

„Fighterbomber“ įrašą perpublikavo Dmitrijaus Pučkovo kanalas „Tynu40k Goblina“ (512 000 prenumeratorių), o originalaus įrašo nuotrauką paskelbė z-blogeris Aleksejus Živovas (116 000 prenumeratorių). Nuotrauką taip pat perspausdino Ukrainos kanalai, tarp jų „Ukraina | Novosti“(434 tūkst. abonentų) ir „ČP Ukrajina Vijna“(63 tūkst. abonentų).

Protesto žinučių ant bombų iki šiol nebuvo

Pirmadienio vakarą „Fighterbomber“ pranešė, kad po tokio laisvos formos kreipimosi į vadovybę, Oro ir kosmoso pajėgos „pradėjo aiškintis, ar tik chocholai nepafotošopino bombos, kad ją diskredituotų“, „pradėjo ieškoti, gal tikrai kažkur trūksta mokėjimų“ ir organizavo „paišytojo paiešką“. „Tokio dalyko neatleis... Tiek daug gerbiamų žmonių [bomba] pakišo. Neabejotinai dirba chocholams“, – rašė „Fighterbomber“.

Užsienio žiniasklaida taip pat atkreipė dėmesį į šią nuotrauką ir kreipėsi į Gynybos ministeriją. „Newsweek“ trečiadienį išspausdino nuotrauką su komentaru: „Pavojaus kupinas įspėjimas V.Putinui“. Ketvirtadienį apie nuotrauką rašė Italijos laikraštis „La Repubblica“. Publikacijoje žurnalistai teigia, kad „tokio protesto dar niekada nebuvo“, nes „ant bombų ir sviedinių tradiciškai užrašomi priešui skirti kreipimaisi ir įžeidimai“.

Formaliai įvardijo kaltuosius

Ketvirtadienį „Fighterbomber“ pranešė, kad atlikus procesinius veiksmus „kaltininkai buvo įvardyti“ ir paaiškėjo, kad tai yra „įgula, kuri neturi nieko bendra su šiais užrašais“. Pasak kanalo autoriaus, pilotai buvo nušalinti nuo kovinių užduočių vykdymo ir „po poros dienų“ turėtų „pasirodyti prieš šviesias PAČIOJO akis“. „Fighterbomber“ nepatikslino, apie ką konkrečiai kalbama.

Naujausioje kanalo žinutėje taip pat rašoma, kad aiškinantis nustatyta, „kad neatsiskaitymų yra dviejose oro pajėgų padaliniuose (neskaitant pėstininkų, apie kuriuos niekas net neprisiminė), kad be bombonešių pilotų papildomo apmokėjimo negavo ir atakos lėktuvų pilotai“.

Anksčiau Rusijos kariškiai ne kartą viešai skundėsi dėl problemų, susijusių su pinigų mokėjimu už dalyvavimą kare. Tačiau Rusijos kariškiai iki šiol savo reikalavimų Gynybos ministerijos vadovybei ant aviacinių bombų neskelbė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai