Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Užsienio agentų“ sąraše atsidūrė Vokiečių – rusų namai Kaliningrade

Rusijos Kaliningrado srities centrinis regioninis teismas nusprendė įsiteikti Maskvai ir Vokiečių – rusų namus oficialiai paskelbė „užsienio agentu“, skelbia „The Moscow Times“. Esą tyrimas parodė, kad šis kultūros ir švietimo centras „užsiėmė politine veikla gaudamas pinigų iš užsienio“.
Vokiečių – rusų namai Kaliningrade
Vokiečių – rusų namai Kaliningrade / „Twitter“ nuotr.

Kritikų teigimu, Vokiečių – rusų namai srities valdžios nemalonę užsitraukė dėl to, kad į centrą yra atvykę svečių, kurie savo pasisakymais kritikuoja Rusijos valdžią.

Pavyzdžiui, 2014-ųjų rugpjūtį ten viešėjo Vokietijos diplomatas Danielis Lissneris, kuris, naudodamasis proga, užsipuolė Rusiją dėl tų pačių metų pradžioje įvykdytos Krymo aneksijos.

„Rusijos įvykdyta Krymo aneksija yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas, kurį mes smerkiame. O Rusijos atakos Rytų Ukrainoje sutriuškino abipusį pasitikėjimą, kurį statėme kelis dešimtmečius“, – tada kalbėjo diplomatas.

Vokietijos konsulatas Kaliningrade vėliau įteikė srities valdžiai raštišką atsiprašymą.

Bet dabar, regis, keršijama. Pasirodo, politine veikla Kaliningrado valdžia laiko regione gimusios vokietės poetės Agnes Miegel kūrybos garsinimą.

1879 metais gimusi A.Miegel vėliau prisiekė ištikimybę Adolfui Hitleriui ir 1939-aisiais įstojo į jo Nacionalsocialistinę darbininkų partiją. Kaliningrado srities pareigūnų teigimu, renginiai, skirti jos kūrybai, „gali išpopuliarinti nacistinę ideologiją“.

Ant namo Kaliningrade, kuriame gyveno poetė, 1992 metais buvo atsiradusi memorialinė lentelė, bet netrukus ji buvo nuimta, kai prokuroras pareiškė, kad taip vykdoma ekstremistinė veikla“.

Vokiečių – rusų namus finansuoja Vokietijos vidaus reikalų ministerija. 2012-2014 metais šis kultūros centras sulaukė beveik 30 mln. rublių (404 tūkst eurų).

Pagal Rusijos įstatymus bet kuri nevyriausybinė organizacija, finansuojama iš užsienio ir užsiimanti politine veikla, yra įtraukiama į „užsienio agentų“ sąrašą. Tokie sovietmečio aidai tarsi perša šalies visuomenei nuomonę, kad Rusijoje dirbantys užsieniečiai yra galimi šnipai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento