Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užsienio reikalų ministrė: Šiaurės Korėja – negrįžtama branduolinė galia

Pchenjano užsienio reikalų ministrė penktadienį pareiškė, kad Šiaurės Korėjos, kaip branduolinės valstybės, statusas yra galutinis ir negrįžtamas, ir pasmerkė Didžiojo septyneto (G-7) raginimą Kim Jong Unui visiškai atsisakyti branduolinių ginklų.
Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrė Choe Son-hui
Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrė Choe Son-hui / „AFP“/„Scanpix“

Šiais metais Pchenjanas surengė dar vieną rekordinę draudžiamų ginklų bandymų seriją, įskaitant pirmąjį šalies kietojo kuro balistinės raketos bandymą šį mėnesį – svarbų techninį proveržį Kim Jong Uno kariuomenei.

Seulas, Vašingtonas ir Jungtinės Tautos kritikuoja Šiaurės Korėjos ginklų bandymus, o šią savaitę G-7 užsienio reikalų ministrai paragino Pchenjaną visiškai, patikrinamai ir negrįžtamai atsisakyti branduolinių ginklų.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrė Choe Son Hui pasmerkė šį pareiškimą, kurį pavadino itin intervencionistiniu, ir pareiškė, kad G-7 piktybiškai kėsinasi į jos šalies teisėtą suverenitetą.

„KLDR (Šiaurės Korėjos), kaip pasaulinio lygio branduolinės valstybės, padėtis yra galutinė ir negrįžtama“, – pareiškime, kurį perdavė oficialioji naujienų agentūra KCNA, teigė Choe Son Hui.

Ji sakė, kad „G7 – uždara egoistiškų šalių grupelė – neatstovauja teisingai tarptautinei bendruomenei ir yra politinis įrankis JAV hegemonijai užtikrinti“.

Dar praėjusių metų rugsėjį Kim Jong Unas buvo paskelbęs, kad Šiaurės Korėja yra negrįžtama branduolinė galybė, taip faktiškai panaikindamas derybų dėl denuklearizacijos galimybę.

Reaguodami į tai Vašingtonas ir Seulas sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje ir surengė bendras karines pratybas su pažangiais nepastebimais („stealth“) lėktuvais ir svarbiomis JAV strateginėmis priemonėmis.

Šiaurės Korėja tokias pratybas laiko invazijos repeticijomis ir praėjusią savaitę vėl pareiškė, kad jomis imituojamas visapusiškas karas prieš Pchenjaną.

„Anachronistiška manyti, kad teisę ir galimybę smogti branduolinį smūgį turi tik Vašingtonas, – penktadienį sakė Choe Son Hui. – Mes niekada nesieksime niekieno pripažinimo ir pritarimo, nes mus tenkina tai, kad turime pakankamai jėgų suduoti atsakomąjį smūgį prieš JAV branduolinę grėsmę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas