Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Klyčko: Rusijai Donbaso neužteks, Kyjivo puolimas bus atnaujintas

Kyjivo meras, buvęs boksininkas Vitalijus Klyčko interviu „Financial Times“ pareiškė manantis, kad Ukrainą užpuolusiai Rusijai neužtektų sėkmingos kampanijos Donbaso regione – esą tada Maskvos pajėgos vėl atsisuktų į šalies sostinę, nuo kurios prieš kurį laiką atsitraukė.
Vitalijus Klyčko
Vitalijus Klyčko / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusija šią savaitę pradėjo naują puolimą Donbase, kur perkėlė didžiąją dalį savo pajėgų, anksčiau mestų į Ukrainos teritoriją. Šalies generolas majoras Rustamas Minekajevas penktadienį kaip tik pareiškė, kad rusų kariuomenė sieks „įgyti visišką kontrolę Donbase ir Pietų Ukrainoje“.

„Putinui patinka simboliai. Nuo pat pradžių Kyjivas buvo ir yra nepriklausomos Ukrainos simbolis“, – pareiškė V.Klyčko.

Kyjivo meru 2014 metais išrinktas buvęs sportininkas pakartojo nenorintis, kad gyventojai, anksčiau palikę miestą, sugrįžtų, kadangi tęsiasi Rusijos artilerijos atakos. Be to, mieste daug nesuveikusių sprogmenų.

Galiausiai administracijai nėra lengva atnaujinti būtiniausias paslaugas gyventojams. Ne visame Kyjive, kurį iš esmės valdo karinė administracija, veikia elektra, daug kur nėra vandens. V.Klyčko žinia pabėgėliams: „Palaukite ir neskubėkite grįžti.“

50-metis V.Klyčko mano, kad Maskva stengiasi sistematiškai sunaikinti infrastruktūrą Ukrainoje – taikomasi į naftos perdirbimo gamyklas, net maisto paskirstymo centrus.

VIDEO: V.Zelenskis apie sunkią padėtį rytuose: „Okupantai nauju masiniu puolimu bando išplėšti bent kokią nors pergalę“

„Rusija sunaikino mūsų infrastruktūrą, kad sunaikintų mūsų ekonomiką. Tai nėra karas prieš karines pajėgas, tai – karas prieš visus Ukrainos žmones“, – pabrėžė Kyjivo meras.

V.Klyčko: niekas nežino, kaip ilgai vyks šis karas. Savaites? Mėnesius? Tikiuosi, kad ne metus. Reikia atsargų, reikia paramos – ir ne tik dabar.

Iš partnerių Vakaruose jis prašo ugniagesių mašinų, vaistų, kad atvyktų padėti medikai. O kadangi yra rizikos, kad Rusijos pajėgos vėl bandys šturmuoti Kyjivą, siekiama kuo greičiau sukaupti kuo didesnes maisto ir geriamojo vandens atsargas.

„Niekas nežino, kaip ilgai vyks šis karas. Savaites? Mėnesius? Tikiuosi, kad ne metus. Reikia atsargų, reikia paramos – ir ne tik dabar“, – tvirtino V.Klyčko.

V.Klyčko politine prasme artimesnis nei dabartiniam Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, o jo pirmtakui Petro Porošenkai. V.Zelenskis net bandė išstumti V.Klyčko iš Kyjivo mero pareigų, bet to padaryti nepavyko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Dabar V.Klyčko dėkoja V.Zelenskiui už ryžtą pasilikti Ukrainos sostinėje jau prasidėjus karui. Vis dėlto jam nepatinka prezidento bandymai susitarti dėl taikos su Rusija – tikėtina, kad mainais į paliaubas Ukraina būtų priversta įsipareigoti likti neutrali.

„Didelės mūsų teritorijos dalies atidavimas – kompromisas? Man ir milijonams ukrainiečių – ne. Mes būsime pasiruošę kalbėtis apie kompromisus ir derybas, kai tik paskutinis Rusijos karys paliks Ukrainą“, – pabrėžė V.Klyčko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito