Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Orbanas rodo pirštu į Vašingtoną: kaltina susprogdinus „Nord Stream“ dujotiekius

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas šeštadienį apkaltino Jungtines Valstijas dėl sprogimų dujotiekio „Nord Stream“ vamzdynuose. Pasak jo, tai buvo teroristinis aktas, „akivaizdžiai įvykdytas vadovaujant Amerikai“, skelbia naujienų svetainė „Evropejskaja pravda“.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“

Pasak premjero, Europos politika žlugo ir žemynas nustojo ginti savo interesus.

„Tai, kad mes tylime dėl dujotiekio „Nord Stream“ sprogimo, kad pati Vokietija tyli dėl akivaizdaus teroro akto, įvykdyto vadovaujant Amerikai prieš jos nuosavybę, ir kad mes neatliekame tyrimų, nebandome išsiaiškinti ir teisiškai nekeliame šio klausimo – lygiai taip pat, kaip nesielgėme teisingai dėl Angelos Merkel pasiklausymo, kuris buvo vykdomas padedant Danijai, – yra ne kas kita, kaip pasidavimas“, – pabrėžė V.Orbanas.

Nord Stream sprogimų vieta
Nord Stream sprogimų vieta

Kreipdamasis į auditoriją Rumunijoje, ministras pirmininkas peikė Europos lyderius už tai, kad jie atsižvelgia į Vašingtono reikalavimus. Jis sakė, kad Europa pamynė savo prioritetus, teigdamas, kad sankcijos pakenkė Europai, o didelės energijos kainos kenkia ekonomikai.

Dujotiekis „Nord Stream“ nutiestas per Baltijos jūrą į Vokietiją. 2022 m. sprogimai apgadino abi dujotiekio „Nord Stream 1“ linijas ir vieną iš dviejų dujotiekio „Nord Stream 2“ linijų. Rusija ir Vakarai rodo pirštais vieni į kitus, tačiau kiekviena iš pusių neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusios.

Vasarį Švedijos prokuratūra baigė preliminarų tyrimą dėl sprogimų „Nord Stream“ dujotiekiuose. Tyrimo išvada buvo ta, kad Švedijos jurisdikcijos šioje byloje nėra, todėl tyrimas turėtų būti nutrauktas.

Vėliau Danija atsisakė tirti sprogimus „Nord Stream“ dujotiekiuose, įvykusius prie pat jos teritorinių vandenų.

Kai kurios Vakarų šalys pirštais rodė į Rusiją, o kai kurie Vokietijos tyrėjai sprogimus susiejo su Ukraina, kaltindami ukrainiečių įgulą įvykdžius sabotažą, tačiau nenurodė, ar tam oficialiai pritarė Kyjivas. Ukraina neigė bet kokį savo dalyvavimą.

Globalių studijų centro „Strategija XXI“ vadovas Michailas Hončaras mano, kad Vakarai jau baigė Rusijos dujotiekio „Nord Stream“ sprogimo tyrimą, tačiau neskuba viešinti jo rezultatų.

„Viskas buvo išsiaiškinta gana greitai.Bet tai neskelbiama dėl to, kad nesugadintų santykių su Ukraina... Kai paaiškėja faktas, kad tai padarė Rusija, reikia imtis ryžtingų veiksmų. Negalima tiesiog daryti pareiškimų“, – sakė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus