Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Orbanas sukritikavo B.Orbaną dėl Rusijos: kilo didžiulė pasipiktinimo banga

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas sukritikavo savo politikos vadovo ir artimo patarėjo Balazso Orbano pareiškimą, kad Vengrija būtų laimėjusi daugiau, jei nebūtų pasipriešinusi 1956 m. sovietų invazijai.
Balazsas Orbanas ir Viktoras Orbanas
Balazsas Orbanas ir Viktoras Orbanas / Wikipedia/Stopkadras

V.Orbanas, nacionalistas, išgarsėjęs 1989 m., kai pareikalavo išvesti sovietų kariuomenę iš Vengrijos, sakė, kad jo patarėjo dviprasmiški žodžiai buvo klaida, o Vengrijos opozicijos lyderis pasmerkė juos kaip „išdavikiškus“, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

B.Orbanas aiškino, kad V.Zelenskis pasielgė neatsakingai

V.Orbano politikos vadovas Balazsas Orbanas, nesusijęs premjeru giminystės ryšiais, šią savaitę duodamas interviu sakė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasielgė neatsakingai, nes nusprendė priešintis Rusijos invazijai 2022 m. vasarį ir sukėlė karą, kuriame žuvo daug žmonių.

„Turint omenyje 1956 m., tikriausiai nebūtume darę to, ką prezidentas V.Zelenskis padarė prieš 2,5 metų, nes tai neatsakinga, kaip matome, jis atvedė savo šalį į gynybinį karą, buvo prarasta daug gyvybių ir prarastos teritorijos“, – sakė patarėjas.

„Leiskite dar kartą pakartoti, kad tai yra jų teisė ir suverenus sprendimas... bet jei jie būtų mūsų paklausę, mes nebūtume to rekomendavę, atsižvelgdami į tai, kas įvyko 1956 m.“, – pridūrė jis.

1956 m. Vengrijos antisovietinį sukilimą žiauriai numalšino Raudonoji armija. Sukilimo metinės, spalio 23 d., yra svarbi nacionalinė vengrų diena, pastebi „Reuters“.

V.Orbanas: mano patarėjas padarė klaidą, Vengrija visada ginsis

Aurelien Goubau/SIPA/Viktoras Orbanas
Aurelien Goubau/SIPA/Viktoras Orbanas

Penktadienį kalbėdamas per nacionalinį radiją premjeras V.Orbanas sakė, kad svarbu „labai atsargiai ir aiškiai“ kalbėti tokiais jautriais klausimais.

„Dabar mano politikos vadovas padarė dviprasmišką pareiškimą, kuris yra klaida, nes mūsų bendruomenė remiasi 1956 m. revoliucijos pagrindu ir iš jos išaugo“, – sakė V.Orbanas.

Kaip ir praeityje, Vengrija „visada ginsis“, pridūrė jis.

V.Orbano patarėjas kalbėjo apie Trečiąjį pasaulinį karą

Nuotr. iš Wikimedia Commons/Pirmasis pasaulinis karas
Nuotr. iš Wikimedia Commons/Pirmasis pasaulinis karas

Politikas pridūrė, kad ukrainiečių atsakas į Rusijos invaziją buvo suverenus ukrainiečių sprendimas, į kurį jie turėjo visą teisę. „Bet jei mūsų būtų paklausę, nebūtume patarę“, – pridūrė jis.

„Supratome, kad čia turime būti atsargūs, ir turime būti atsargūs su labai vertingomis vengrų gyvybėmis. Negalima jomis tiesiog švaistytis kitų akivaizdoje“, – sakė Viktoro Orbano politikos direktorius.

Žurnalisto paklaustas, kas būtų nutikę, jei 1956 m. JAV būtų padėjusios Vengrijai, Balazsas Orbanas atsakė, kad, jo nuomone, tai būtų sukėlę Trečiąjį pasaulinį karą.

„Mes būtume galėję laimėti, o galėję ir nelaimėti, kaimyninės šalys būtų galėjusios būti su mumis arba prieš mus“, – sakė jis.

„Vengrija nemato prasmės Ukrainos ir Rusijos kare“

Vėliau Balazsas Orbanas savo „Facebook“ paskyroje pridūrė, kad Vengrija nemato prasmės Ukrainos ir Rusijos kare.

„Žuvo šimtai tūkstančių žmonių, buvo prarasta šimtai tūkstančių kvadratinių kilometrų teritorijos, šalis buvo sunaikinta. Kodėl taip atsitiko? Dėl nieko. Karas niekada neturėjo prasidėti arba turėjo baigtis anksčiau diplomatinėmis priemonėmis. Visiems būtų buvę daug geriau“, – sakė Vengrijos ministro pirmininko patarėjas.

Šiuos Balazso Orbano pareiškimus kritikai suprato kaip užuominą, kad Vengrija nebūtų kariavusi gynybinio karo, jei būtų buvusi užpulta.

Vengrijos valdžios institucijos ir ypač V.Orbanas atvirai kritikuoja karinę pagalbą Ukrainai ir toliau palaiko santykius su Rusija. Liepos mėn. Vengrijos ministras pirmininkas netgi vyko į Maskvą „derėtis dėl taikos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas