Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas į savo rezidencijas keliauja specialiu traukiniu ir tik jam skirtu geležinkeliu

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po šalį dažnai keliauja specialiu šarvuotu traukiniu. Specialiai šioms kelionėms buvo nutiestos geležinkelio linijos, kuriomis gali pasiekti skirtingose vietose esančias V.Putino rezidencijas. Tai skelbia leidinys „Proekt“.
Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube
Vladimiras Putinas Valdajaus diskusijų klube / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį rudenį „Proekt“ korespondentas aptiko saugomą geležinkelio stotį su sraigtasparnių nusileidimo aikštele netoli Dolgyje Borody kaimo, artimiausios gyvenvietės prie V.Putino mėgstamos Valdajaus rezidencijos, esančios Valdajaus nacionalinio parko teritorijoje.

Vietos gyventojai leidiniui pasakojo, kad stotis ir speciali geležinkelio linija į ją buvo pastatyta tik valstybės vadovui. Remiantis palydovinėmis nuotraukomis, stotis ir geležinkelio linija, skirta V.Putinui, buvo pastatyta 2019 m.

Nauja stotis, pastatyta specialiai Rusijos prezidentui, 2015 m. atsirado ir Novo-Ogariove, rašo leidinys. Ji įkurta už 400 metrų nuo V.Putino rezidencijos Maskvos regione. Tuometinio ministro pirmininko Dmitrijaus Medvedevo sprendimu žemė, ant kurios pastatyta stotis, buvo paimta iš privačios nuosavybės. Specialioji stotis skirta nedideliam vagonų skaičiui ir yra paslėpta už aukštos tvoros, kurioje kas dešimt metrų įrengtos apsaugos kameros.

„Scanpix“ nuotr./Trans-Siberian traukinys vežantis iš Maskvos į Vladivostoką per visą Rusiją
„Scanpix“ nuotr./Trans-Siberian traukinys vežantis iš Maskvos į Vladivostoką per visą Rusiją

Kita „prezidentinė“ stotis, pasak leidinio, pastatyta Sočyje. Netoli V.Putino rezidencijos Sočyje esančioje traukinių stotyje 2017 m. buvo pastatytas peronas ir nauja aklaviete pasibaigianti geležinkelio atšaka, kurią slepia aukšta tvora.

Pasak leidinio, specialusis traukinys, kuriuo V. Putinas vyksta į savo rezidencijas, stovi Maskvos Kalančevskajos stoties depe, kur yra uždara stotis, skirta VIP asmenims. Ši speciali stotis, kaip išsiaiškino žurnalistai, vis dar veikia – ją juosianti aukšta tvora papildomai sutvirtinta spygliuota viela. 2017 m. buvo nutiestas naujas automobilių kortežui skirtas greitkelis tiesiai į Kalančevskajos VIP stoties peroną.

Anksčiau centras „Dosjė “ pranešė, kad dar prieš invaziją į Ukrainą V.Putinas persėdo iš lėktuvų į šarvuotą traukinį, kad jo judėjimas nebūtų stebimas.

Specialusis V.Putino traukinys vizualiai beveik nesiskiria nuo įprastų „Rusijos geležinkelių“ traukinių – jis yra tos pačios pilkos spalvos su raudona juosta. Skirtumas tas, kad visi V.Putino traukinio vagonai yra šarvuoti ir jam suteiktas aukščiausias prioritetas, o tai reiškia, kad tvarkaraštis pakoreguotas taip, jog šis traukinys galėtų važiuoti be sustojimų ir maksimaliu greičiu.

Specialius traukinius prezidentui gamina 2002 m. įkurta bendrovė „Grand Service Express“. Anksčiau, „Kommersant“ duomenimis, šios bendrovės bendrasavininkas buvo Kirilas Kovalčiukas, artimo V.Putino draugo Jurijaus Kovalčiuko sūnėnas. Naujausi „Grand Service Express“ savininkai, remiantis juridinių asmenų registro duomenimis, buvo Kipro bendrovė „Sorena Investments Ltd“ ir Britų Mergelių salų bendrovė „Piper Participation Corp“. Abi bendrovės, pasak „Dosjė“, yra susijusios su Jurijumi Kovalčiuku per jo pažįstamus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas