Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 29 /12:48

V.Putinas kreipėsi į tautą: siūlė švelninti įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus didinimo

Į Rusijos gyventojus kreipęsis prezidentas Vladimiras Putinas siūlė sušvelninti įstatymo projektą dėl pensinio amžiaus didinimo, kainavusį jam visuomenės palaikymą. Pasak Kremliaus vadovo, moterys į pensiją turėtų išeiti ne aštuoniais, o penkiais metais vėliau, reikėtų sutrumpinti senatvės pensijai gauti būtiną darbo stažą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Moterims pensinis amžius turi būti didinamas ne 8-iais, 5-iais metais;
  • Daugiavaikės motinos, priklausomai nuo vaikų skaičiaus, į pensiją gali išeiti anksčiau;
  • Planai padidinti vyrų pensinį amžių 5-iais metais nesikeičia;
  • Siūloma sutrumpinti pensijai gauti būtiną darbo stažą;
  • Daugiau nei dvigubai didinamos nedarbo išmokos priešpensinio amžiaus piliečiams.

V.Putinas teigė, kad moterims turi būti suteikta galimybė į pensiją išeiti 60 metų amžiaus, o ne, kaip buvo siūloma, nuo 63 metų amžiaus. Šiuo metu Rusijos piliečių pensinis amžius siekia 55 metus.

Pensinis amžius vyrams, kaip ir planuota, turėtų būti padidintas penkiais metais – nuo 60 iki 65 metų.

Prezidentas pridūrė, kad daugiavaikėms motinoms turėtų būti sumažintas pensinis amžius: esą jei moteris turi tris vaikus, ji į pensiją gali išeiti trimis metais anksčiau, jei keturis – keturiais metais anksčiau, jei penkis vaikus ir daugiau – į pensiją išeiti jau 50-ies metų amžiaus.

V.Putinas siūlė, kad piliečiams, kurie pagal šiuo metu galiojančius įstatymus turėtų į pensiją išeiti per dvejus ateinančius metus, būtų taikoma speciali lengvata – išeiti į pensiją šešiais mėnesiais anksčiau, nei numatoma įstatymo projekte.

Pasak Rusijos prezidento, asmenims, pradėjusiems dirbti anksti, pensinis amžius turi būti nustatomas atsižvelgiant į darbo stažą. Pasak V.Putino, moterims pensijai gauti būtinas darbo stažas turėtų būti sutrumpintas nuo 40 iki 37 metų, vyrams – nuo 45 iki 42 metų.

V.Putinas kalbėjo ir apie išmokų didinimą.

„Per ateinančius šešerius metus galėsime kasmet padidinti pensiją nedirbantiems pensininkams maždaug po 1 000 rublių (12,62 euro). Tokiu būdu 2024 metais vidutinė nedirbančiųjų pensijų pensija sieks 20 tūkst. rublių (252 eurus) per mėnesį“, – pridūrė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

V.Putinas nurodė nuo 2019-ųjų sausio 1 d. daugiau nei dvigubai padidinti maksimalią nedarbo išmoką priešpensinio amžiaus asmenims: nuo 4 900 rublių (61,88 ) iki 11 280 rublių (142,6 euro) .

V.Putinas pareiškė nemanantis, kad padidinti pensinį amžių reikėjo jau anksčiau. „Tiesiog anksčiau nebuvome tam pasirengę. Tačiau atidėlioti taip pat negalima“, – sakė prezidentas.

Kainavo populiarumą

Remiantis įstatymo projektu, vyrams pensinis amžius būtų padidintas iki 2028-ųjų, moterims – iki 2034-ųjų. Šiuo metu Rusijos pensinis amžius – žemiausias Europoje, vyriausybė tikina, kad tokie pokyčiai – būtini siekiant stabilizuoti sistemos finansus ir prisitaikyti prie darbo jėgos trūkumo.

Dėl Vakarų Rusijai skirtų ekonominių sankcijų, šalies ekonomika atsidūrė sudėtingoje padėtyje.

Įstatymo projekto kritikai teigia, kad šalyje, kurioje vidutinė moterų gyvenimo trukmė siekia 77, o vyrų – 66 metus, tokie pokyčiai yra pernelyg griežti.

Jau anksčiau Rusijos prezidentas pabrėžė, kad griežtos priemonės yra neišvengiamos. „Turime atsižvelgti į tikrąją padėtį ekonomikoje ir darbo rinkoje. Turime suprasti, kas laukia šalies po 10, 20 ir net 30 metų“, – nurodė Kremliaus šeimininkas.

Pensinis amžius Rusijoje bus didinamas pirmą kartą per pastaruosius 90 metų. Nors apie tai kalbėta ir anksčiau, vyriausybė niekada nedrįsdavo nueiti taip toli.

Apie planus didinti pensinį amžių buvo paskelbta pirmąją Rusijoje vykusio pasaulio futbolo čempionato dieną, kai žaidė ir organizatorių rinktinė. Panašu, kad taip buvo bandoma nukreipti visuomenės dėmesį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš pasaulio futbolo čempionatą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš pasaulio futbolo čempionatą

Vis dėlto vėliau per visą šalį nusirito masiniai protestai: buvo reikalaujama šį klausimą spręsti referendumu, imta kaltinti V.Putiną asmeniškai, pasigirdo raginimai surengti jam apkaltą.

Praeityje žadėjusio nedidinti pensinio amžiaus V.Putino reitingai smuko nuo 80 proc. gegužę iki 64 proc. liepą, rodo valstybinio Viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) apklausos rezultatai.

VIDEO: Putino rinkimų cirkas: spektaklis, kurio baigtis buvo aiški iš anksto

Kovą V.Putinas buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Oficialiais duomenimis, jam palaikymą išreiškė 76,7 proc. balsavusiųjų. Tiesa, buvo užfiksuota šimtai rinkimų įstatymų pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas