Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26 /23:04

V.Putinas kreipėsi į tautą: svarbiausi akcentai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą nutraukė tylą ir kreipėsi į šalies žmones. Penkių minučių iš anksto įrašytoje kalboje jis pasmerkė „Wagner“ maišto organizatorius, tačiau teigė, kad tie kovotojai, kurie nenori stoti į Rusijos kariuomenę, galės vykti į Baltarusiją.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas savo kalboje rodė pyktį dėl Jevgenijaus Prigožino samdinių grupės „Wagner“ maišto.

„Jie norėjo, kad rusai kovotų vieni su kitais“, – sakė jis kalboje, transliuotoje per televiziją.

„Dėkoju „Wagner“ kariams ir vadams, kurie nepraliejo kraujo – galite pasirašyti sutartį su Gynybos ministerija arba persikelti į Baltarusiją“, – sakė V.Putinas.

V.Putinas taip pat padėkojo Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai už pastangas taikiai išspręsti situaciją, tačiau tikino, kad lemiamą vaidmenį suvaidino visuomenės vienybė.

Savo kalboje V.Putinas taip ir neištarė Jevgenijaus Prigožino pavardės.

Jis tikino, kad visi būtini sprendimai grėsmei neutralizuoti buvo priimti pačioje pradžioje, o „maištas bet kuriuo atveju būtų buvęs numalšintas, nes organizatoriai suprato, kad jų veiksmai buvo nusikalstami“.

V.Putinas rusams sakė, kad tie, kurie surengė maištą, norėjo, kad Rusija pralaimėtų, „o mūsų visuomenė paskęstų kraujyje, bet jie apsiskaičiavo“.

Jis taip pat padėkojo visoms saugumo tarnyboms, „kurios liko ištikimos savo priesaikai“, taip pat žuvusiems lakūnams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kreipimesi į Rusijos žmones tikino, kad maišto metu įžvelgė pilietinį solidarumą.

Pasak jo, per savaitgalio įvykius parodytas „vykdomosios ir įstatymų leidžiamosios valdžios visuomenės konsolidavimas visais lygmenimis“.

„Iš tikrųjų visa Rusijos visuomenė susivienijo“, – teigė V.Putinas, įtariamas karo nusikaltimais, vykdomais per Maskvos agresiją Ukrainoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

J.Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J.Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J.Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu A.Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius šeštadienį paskelbė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau sakė, kad maište dalyvavę samdiniai, atsižvelgiant į jų nuopelnus mūšio lauke, nebus persekiojami, o dalis kovotojų, kurie nebuvo prisijungę prie J. Prigožino kolonos, žygiavusios į Maskvą, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija.

Be kita ko, buvo pranešta, kad A.Lukašenka pirmadienio vakarą taip pat paskelbs savo kreipimąsi, tačiau vėliau paskelbta, kad jis su žurnalistais kalbėsis antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas