Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 21 /13:51

V.Putinas kalboje pažadėjo „kruopščiai ir sistemingai“ tęsti Maskvos puolimą Ukrainoje

Ukrainą užpuolęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį kreipėsi į Federalinį Susirinkimą. Jo kalba turėjo vykti dar praėjusių metų pabaigoje, tačiau buvo atidėta.
Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas antradienį jis teigė, kad kreipiasi į Federalinį susirinkimą „sunkiu“ metu, kuris nuspręs šalies ateitį.

Teisindamas agresiją prieš Ukrainą, jis tikino, neva nusprendė „specialią karinę operaciją saugodamas savo šalį“.

Nuo pat kalbos pradžios V.Putinas žėrė kaltinimus Vakarams, kurie esą „rėmė Ukrainos nacionalistus“.

VIDEO: Ukrainą užpuolęs V.Putinas liejo tulžį ant Vakarų, žadėjo tęsti karą

Anot jo, dar iki karo Ukrainoje Kyjivas tarėsi su Vakarais dėl ginkluotės tiekimo, įskaitant branduolinį ginklą. V.Putinas taip pat tvirtino, kad „Vakarai steigė Rusijos pasienyje savo karines bazes“.

Savo ankstesnėse kalbose jis piktindavosi NATO esą keliama grėsme Rusijai ir pasitelkdamas savo šalies istoriją teisindavo invaziją.

V.Putinas tradiciškai kasmet kreipiasi į didelę įstatymų leidėjų ir valstybės pareigūnų auditoriją, o kalbą transliuoja visi Rusijos valstybiniai televizijos kanalai. Nors Konstitucija įpareigoja prezidentą kreipimąsi į Federalinį Susirinkimą rengti kasmet, 2022 metais V.Putinas jos taip ir neperskaitė.

Politikos analitikė Tatjana Stanovaja sakė, kad veikiausiai „šis kreipimasis bus labai aršus ir juo bus siekiama įžūliai nutraukti santykius su Vakarais“. Atsižvelgiant į JAV prezidento Joe Bideno vizitą Kyjive pirmadienį, „gali būti padaryta papildomų redagavimų, kad jis būtų dar griežtesnis“, sakė ji.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad kalbos atidėjimas susijęs su V.Putino „darbo grafiku“, tačiau Rusijos žiniasklaida tai sieja su daugybe nesėkmių, kurias Rusijos pajėgos patyrė mūšio lauke Ukrainoje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV antivakarietišką V.Putino kalbą vadina absurdu

13:07

Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad Vakarai kelia grėsmę jo šaliai, todėl reikėjo įsiveržti į Ukrainą, vienas Jungtinių Valstijų aukšto rango pareigūnas antradienį pavadino absurdu.

„Niekas Rusijos nepuola. Teiginyje, kad Ukraina ar kas nors kitas kelia Rusijai kažkokią karinę grėsmę, yra kažkokio absurdo“, – reporteriams sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

Likus kelioms valandoms iki prezidento Joe Bideno kalbos Varšuvoje, skirtos V.Putino karo pradžios metinėms paminėti, J.Sullivanas sakė, kad Kremliaus lyderis yra agresorius.

„Tai buvo pasirinkimo karas. Putinas pasirinko jį kariauti. Jis galėjo pasirinkti ir nekovoti. Ir net dabar jis gali pasirinkti jį nutraukti, grįžti namo“, – sakė J.Sullivanas.

„Rusija nutraukia karą Ukrainoje ir grįžta namo, karas baigiasi. Ukraina nustoja kariauti, o Jungtinės Valstijos ir koalicija nustoja jai padėti – tada Ukraina išnyksta iš žemėlapio“, – pridūrė jis.

Apžvelgdamas J.Bideno kalbą, J.Sullivanas sakė, kad jis „nepateiks jokios konkrečios diplomatinės karo pabaigos vizijos“.

Jis dėmesį sutelks į platesnę Ukrainos pamoką, kuri, jo nuomone, yra „lūžio taškas“ pasaulinėje kovoje tarp demokratijų ir autokratinių režimų.

„Taigi jo pastabose bus kalbama konkrečiai apie konfliktą Ukrainoje, tačiau, žinoma, jos taip pat kalbės ir apie didesnes varžybas tarp agresorių, kurie bando sunaikinti pagrindinius principus, ir demokratijų, kurios susitelkusios stengiasi juos palaikyti“, – teigė J.Sullivanas.

V.Putinas užbaigė savo kalbą

12:53

V.Putinas beveik po 2 valandų užbaigė savo kreipimąsi į Federalinį Susirinkimą teigdamas, esą „tiesa yra Rusijos pusėje“. 

Rusija stabdo savo dalyvavimą branduolinių ginklų mažinimo sutartyje

12:46

V.Putinas pareiškė, kad Rusija sustabdo savo dalyvavimą START (branduolinių ginklų mažinimo sutartyje). 

Tiesa, jis pabrėžė, kad nesitraukia iš jos, o tik pristabdo. 

„Jei JAV išbandys branduolinį ginklą, išbandysime ir mes“, – teigė V.Putinas. 

 

M.Podoliakas: V.Putinas prarado ryšį su realybe

12:34

Antradienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasakyta kalba Rusijos politiniam ir kariniam elitui parodė, kad jis prarado ryšį su realybe, sakė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

„Jis yra visiškai kitoje realybėje, kur nėra galimybės vesti dialogą apie teisingumą ir tarptautinę teisę“, – agentūrai „Reuters“ sakė M.Podoliakas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas

 

Sukritikavo rusus, išgyvenančius dėl jų areštuoto turto Vakaruose

12:25

V.Putinas antradienį kritikavo rusus, kurie esą su „ištiesta ranka bėgioja Vakaruose“. Taip pat tuos, kurie gailisi jų areštuoto turto Vakarų valstybėse.

„Bėgioti su ištiesta ranka ir bandyti atgauti pinigus yra beprasmiška. Užsidirbkite pinigų, investuokite į Rusiją, ateitis yra tik čia, jūsų šalyje“, –sakė V.Putinas.

„Užuot plėtojus gamybą čia, Rusijoje, lėšos buvo išleistos dvarams, jachtoms užsienyje. Tačiau Vakarų kaip saugaus prieglobsčio įvaizdis pasirodė esąs netikras, Vakarai atėmė net teisėtai uždirbtas lėšas“, – tęsė jis. 

Po Rusijos pradėtos invazijos į Ukrainą, Vakarai pritaikė ne vienam rusų oligarchui, propagandistui sankcijas, dėl ko buvo areštuotas jų turėtas turtas Vakarų valstybėse. 

JAV nacionalinio saugumo patarėjas: J.Bidenas nežiūrėjo V.Putino kalbos

12:16

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas kalbėjo su žurnalistais, V.Putinui kreipiantis į Federalinį Susirinkimą. Jis teigė, kad, kiek jam žinoma, Joe Bidenas nežiūrėjo kalbos, ir pabrėžė, kad paties J.Baideno kalba šį vakarą prie Varšuvos karališkosios pilies jokiu būdu neturi būti koks nors atsakas Rusijos vadovui.

J.Sullivanas sakė, kad V.Putinas, atrodo, paankstino savo kalbą, kad ji sutaptų su J.Bideno vizitu Rytų Europoje.

„Šios kalbos nesureikšminome kaip kažkokios tarpusavio kovos. Tai nėra retorinės varžybos su kuo nors kitu. Tai vertybių ir vizijos, kaip turėtų atrodyti pasaulis, kurį mes abu stengiamės kurti ir ginti, pareiškimas“, – sakė J.Sullivanas.

Rusijos valstybinės žiniasklaidos svetainėse sutriko transliacija

12:06

Rusijos valstybinės žiniasklaidos svetainėse, kuriose antradienį buvo transliuojamas prezidento Vladimiro Putino kreipimasis į abejus šalies parlamento rūmus, kalbos metu sutriko transliacija, praneša „Reuters“.

„Reuters“ žurnalistai keliose vietose kalbos metu kurį laiką negalėjo prisijungti prie Visos Rusijos valstybinės televizijos ir radijo transliavimo kompanijos (VGTRK) svetainės arba tiesioginės transliacijos platformos „Smotrim“.

VGTRK interneto svetainėje buvo paskelbtas pranešimas, kad „atliekami techniniai darbai“, o „Smotrim“ interneto svetainė neužsikrovė.

Valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ teigė, kad sutrikimai atsirado dėl DDoS atakos.

Ukrainos ambasadorius Austrijoje: V.Putinas yra melagis

11:56

Ukrainos ambasadorius Austrijoje Oleksandras Ščerba, reaguodamas į šią V.Putino kalbą, negailėjo aštrių žodžių ir pavadino Rusijos prezidentą melagiu.

„V.Putinas ir vėl išsako savo įprastus priekaištus. Didžiausias iš jų: Vakarai ir Ukraina buvo pasirengę karui su Rusija. Tarsi nebūtų buvę Rusijos ultimatumo. Tarsi E.Macronas, O.Scholzas ir kompanija nebūtų 2021 m. praleidę keliaudami į Maskvą ir maldaudami Rusijos to nedaryti. Koks melagis“, – tviteryje rašė ambasadorius.

 

Neigė sankcijų poveikį

11:48

V.Putinas tradiciškai neigė, kad Vakarų pritaikytos sankcijos paveikė Rusijos ekonomiką. Jis kartojo, kad Vakarų viltys sunaikinti Rusijos ekonomiką žlugo. 

„Vakarai prieš mus pradėjo ekonominį frontą, bet nieko nepasiekė ir nepasieks. Sankcijų iniciatoriai baudžia patys save“, – kalbėjo Rusijos prezidentas. 

Tiesa, patys Rusijos gyventojai apklausose ne kartą teigė, kad kainos šalyje per pastaruosius metus smarkiai išaugo, o jų perkamoji galia sumenko. 

 

 

Žada kariams „atostogas kas pusmetį“

11:45

Greitos pergalės tikėjęsis V.Putinas, panašu, suvokė, kad jo planas žlugo. Savo antradienio kalboje jis prabilo ne tik apie specialius fondus tiems, kas dalyvauja kariniuose veiksmuose ir jų šeimoms, bet ir „reguliarias atostogas kariams“. 

„Visiems specialiosios operacijos dalyviams turėtų būti suteiktos reguliarios bent 14 dienų atostogos kas šešis mėnesius, neįskaitant kelionės laiko, kad visi kovotojai galėtų būti arti savo šeimų“, – sakė V.Putinas.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

 

V.Putinas vėl prabilo apie „pedofilus“ ir „tradicines vertybes“

11:31

V.Putinas tradiciškai užsipuolė Vakarus, esą šios šalys sutrypė „tradicines šeimos vertybes“ ir prabilo apie LGBT bendruomenę bei „pedofilus“. 

„Mes privalome apsaugoti savo vaikus nuo degradacijos ir išsigimimo.

Vakaruose prievarta prieš vaikus ir pedofilija yra gyvenimo norma, kunigai pritaria LGBT santuokoms.

Niekas nesikėsina į jų privatumą, bet pažvelkite į Šventąjį Raštą ir kitas knygas – jose sakoma, kad šeima yra vyro ir moters sąjunga“, – žėrė V.Putinas.

„Vakarai siekia globalios priešpriešos“

11:23

V.Putinas tikino, kad Vakarai siekia „lokalų konfliktą paversti globaliu ir dėl to kalbama jau apie Rusijos išlikimą“. 

„Kuo daugiau tolimojo nuotolio sistemų bus tiekiama Ukrainai, tuo labiau būsime priversti nustumti grėsmę toliau nuo savo sienų“, – kalbėjo V.Putinas.

Jis taip pat pažadėjo „kruopščiai ir sistemingai“ tęsti Maskvos puolimą Ukrainoje.

„Išleido džiną iš butelio“

11:21

V.Putinas pareiškė, kad Vakarams nesvarbu, „ant ko statyti kovoje su Rusija, jie gali pasitelkti bet ką, net pliką velnią“.

Jis tvirtino, kad Vakarai „išleido džiną iš butelio“ ir panardino ištisus regionus į chaosą.

Atsakomybė už konflikto Ukrainoje kurstymą ir eskalavimą tenka Vakarų šalims ir Kyjivo režimui, kuriam Ukrainos žmonės tapo svetimi, sakė V.Putinas.

„Vakarai pavertė Ukrainą antirusija“

11:19

V.Putinas pareiškė, kad Vakarai Ukrainą pavertė antirusija ir esą tai ne pirmas toks projektas. 

Kaip dažnai būna jo kalbose, dabar V.Putinas dėstė istorijos pamoką ir sakė, kad XX a. trečiajame dešimtmetyje Vakarai „atvėrė duris nacistinei Vokietijai“.

Jis sakė, kad Vakarai rėmė „antivalstybinį perversmą“ Ukrainoje 2014 m. 

„Vakarai paskatino šiandieninius įvykius, nes 2014 m. parėmė antikonstitucinį perversmą“, – sakė Rusijos prezidentas.

Jis teigė, kad vienas iš Ukrainos kariuomenės dalinių pavadintas Vokietijos nacių dalinio vardu ir kad „valdantieji nusprendė užmerkti prieš tai akis“.

 

Teigia padaręs „viską, kad problema būtų išspręsta taikiai“

11:16

V.Putinas savo kalboje pareiškė, kad Maskva „padarė viską, kad problema būtų išspręsta taikiai, tačiau už mūsų nugarų buvo rengiamas kitas scenarijus“.

Rusijos prezidentas sakė, kad „specialioji operacija“ pradėta prieš metus, „siekiant apsaugoti žmones mūsų istorinėse žemėse ir pašalinti neonacistinio režimo grėsmę Ukrainoje“.

Paskutinis atnaujinimas 2023-02-21 11:16

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas