Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas: Maskva negali ignoruoti NATO branduolinių pajėgumų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį transliuotame interviu teigė, jog Maskva neturi kito pasirinkimo, kaip tik atsižvelgti į NATO branduolinius pajėgumus, ir tokiu būdu pateisino neseniai sustabdytą Rusijos dalyvavimą įgyvendinant Naująją START sutartį.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip ir anksčiau ne kartą karo Ukrainoje akivaizdoje, V.Putinas teigė, jog Rusijai iškilo egzistencinė grėsmė, nes, jo manymu, Aljanso narės stengiasi, kad Maskva patirtų „strateginį pralaimėjimą“.

Per valstybinę Rusijos televiziją jis pareiškė, kad Naujosios START sutarties sustabdymą lėmė būtinybė „užtikrinti Rusijos saugumą, strateginį stabilumą“.

„Kai visos pagrindinės NATO šalys yra paskelbusios, kad jų svarbiausias tikslas – sukelti mums strateginį pralaimėjimą (...), kaip tokiomis sąlygomis galime nepaisyti jų branduolinių pajėgumų?“, – teigė V.Putinas.

Prieš metus išsiųsdamas karius į Ukrainą, V.Putinas pirmiausia siekė sumažinti, jo manymu, Rusijos saugumui kylančias grėsmes, ir kartais grasino šiame konflikte panaudoti branduolinį ginklą.

V.Putinas antradienį pareiškė, kad Maskva stabdo savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje, nurodydamas, kad Rusija negalinti sutikti su Jungtinių Valstijų atliekamais savo branduolinių objektų patikrinimais pagal minėtą paktą, kol Vašingtonas ir jo NATO sąjungininkai siekia, jog Maskva pralaimėtų Ukrainoje.

Rusijos prezidentas pabrėžė, jog Maskva visiškai nesitraukia iš pakto, o šalies užsienio reikalų ministerija pabrėžė, kad Maskva laikysis sutartyje nurodytų branduolinių ginklų apribojimų ir toliau informuos JAV apie bandomuosius balistinių raketų paleidimus.

Sekmadienį transliuotame interviu televizijai „Rossija 1“ – praėjus dviem dienoms po to, kai buvo minimos pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą metinės – V.Putinas teigė, jog Aljanso narės nėra prisijungusios prie šios sutarties, tačiau jos vis tiek dalyvauja „diskusijose šiuo klausimu“, o Maskva dėl to neprieštarauja, juolab kad negali ignoruoti NATO branduolinių pajėgumų.

V.Putinas tvirtino, kad Vakarai nori sunaikinti Rusiją, ir šią mintį ne kartą išsakė siekdamas pateisinti Rusijos agresiją Ukrainoje.

„Jie turi vieną tikslą: išardyti buvusią Sovietų Sąjungą ir esminę jos dalį – Rusiją“, – sakė jis.

Jo teigimu, jei Vakarams pavyks sunaikinti Rusiją ir įtvirtinti joje savo kontrolę, tuomet rusų tauta neišliks kaip vieninga jėga.

„Bus maskviečiai, uraliečiai ir kiti“, – teigė V.Putinas apie galimą Rusijos susiskaldymą. Jis pridūrė, jog Vakarai galėtų tik dalinai priimti Rusiją į vadinamąją „civilizuotų tautų šeimą“, padaliję šalį į atskiras dalis.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas antradienį Lenkijoje sakydamas kalbą atmetė V.Putino teiginius.

„JAV ir Europos tautos nesiekia kontroliuoti ar sunaikinti Rusijos. Vakarai neplanuoja pulti Rusijos, kaip šiandien sakė V.Putinas. Ir milijonai Rusijos piliečių, kurie nori tik taikiai gyventi su savo kaimynais, nėra priešai“, – kalbėdamas Lenkijos sostinėje Varšuvoje teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas