Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas pasirašė įsaką, kuriuo rusams bus dar sunkiau išvengti šaukimo į kariuomenę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pasirašė įstatymą, kuriuo sukuriamas elektroninis šaukimo į kariuomenę registras ir kuriuo siekiama apsunkinti šaukimo į kariuomenę vengimą Rusijoje, rašo CNN.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pagal naująją sistemą, šaukimo į kariuomenę dokumentai bus siunčiami į valstybės valdžios portalą „GosUslugi“. Kai šaukimas pasirodys portale, jis bus laikomas įteiktu.

Anksčiau šaukimo į kariuomenę raštai buvo laikomi galiojančiais tik tada, kai buvo fiziškai įteikti ir pasirašyti.

Įstatyme taip pat numatyta, kad bet kuris šaukimo į kariuomenę gavėjas, ignoruojantis šaukimą internetu, po savaitės gali būti teisėtai paskelbtas bėgliu, jam bus uždrausta išvykti iš Rusijos ir įšaldytas jo turtas.

Praėjusių metų rugsėjį Rusijoje vykusios dalinės mobilizacijos metu vyrai vengė šaukimo į kariuomenę palikdami savo registruotus adresus, nepasirašydami šaukimo laiškų ir įspėdami savo šeimos narius ir bendradarbius, kad šie nedarytų to paties už juos.

Trečiadienį Rusijos parlamentui patvirtinus įstatymą, pagal kurį šalies šaukimo į kariuomenę programa tampa veiksmingesnė ir sunkiau išvengiama, kilo nuogąstavimų, kad netrukus daugiau piliečių gali būti mobilizuota kovoti Ukrainoje.

Tuo tarpu Kremlius įstatymą apibūdino, kaip Rusijos kas dvejus metus vykstančio šaukimo į kariuomenę proceso supaprastinimą.

Tačiau CNN kalbėjosi su keliais rusais, kurie atmeta Kremliaus nuraminimus ir sako, kad šis žingsnis sudaro prielaidas dar vienam bandymui priversti rusus vykti į mūšio lauką Ukrainoje.

„Netikiu nė vienu žodžiu“, – CNN sakė 41 metų teisininkas Aleksejus iš Maskvos. Nors jis nepatenka į oficialų mobilizacijos amžiaus intervalą, jis nesitiki, kad Kremlius, šaukdamas naujokus, laikysis savo paties rekomendacijų. „Dabar mane bus daug lengviau mobilizuoti, atsižvelgiant į tai, koks skaitmenizuotas tapo gyvenimas Maskvoje“.

„Gali būti, kad tai bandymas išvengti plataus masto žmonių medžioklės, kurią jie taikė anksčiau ir kuri sukėlė tiek daug panikos“, – sakė 25 metų rusas, vardu Artiomas. Jis išvengė rugsėjo mėnesio mobilizacijos, nors ir gavo šaukimą į kariuomenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas