Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putino siūlomas naujas „Wagner“ vadas Andrejus Troševas: ką apie jį žinome?

„Wagner“ maištas, siekis nuversti Rusijos karinius vadovus baigėsi susitarimu, pagal kurį karinės grupuotės vadas Jevgenijus Prigožinas ir dalis jo samdinių turėjo persikelti į Baltarusiją. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė „Wagner“ kovotojams naują vadovą – aukšto rango karį Andrejų Troševą. CNN praneša, kad jis buvo „Wagner“ štabo vadas Sirijoje, dėl padarytų nusikaltimų Europos Sąjunga (ES) dar 2022 metais paskelbė jam sankcijas.
Andrejus Troševas
Andrejus Troševas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas tai, kad karinei grupuotei „Wagner“ vadovaus A.Troševas, pristatė laikraščiui „Kommersant“.

Laikraštis rašė apie Rusijos prezidento susitikimą, surengtą praėjus penkioms dienoms po to, kai birželio pabaigoje žlugo „Wagner“ sukilimas. Susitikime dalyvavo J.Prigožinas ir kelios dešimtys vyresniųjų karinės grupuotės karių.

Pasak „Kommersant“, susitikime V.Putinas kariams pasakė, kad iš kelių jo siūlomų variantų vienas yra tas, kad jie ir toliau kovos vadovaujami savo tiesioginio vado vyro, kuris turi pravardę „žili plaukai“.

„Jie galėtų susiburti į vieną vietą ir toliau tarnauti. Niekas nebūtų pasikeitę, jiems vadovautų tas pats asmuo, kuris visą laiką buvo jų tikrasis vadas“, teigė V.Putinas „Kommersant“ žurnalistui.

„Ir ką jie atsakė?“ – apie samdinių reakciją V.Putino paklausė „Kommersant“ žurnalistas. „Daugelis žmonių [teigiamai] linktelėjo galva, kai tai pasakiau“, – atsakė V.Putinas.

15min koliažas/Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas
15min koliažas/Jevgenijus Prigožinas, Vladimiras Putinas

Andrejus Troševas: kas jis toks?

Pagal ES ir Prancūzijos paskelbtus sankcijų dokumentus, „žili plaukai“ yra į pensiją išėjusio Rusijos pulkininko, „Wagner“ grupės įkūrėjo ir vieno iš vadų A.Troševo pravardė.

ES sankcijas apibrėžiančiuose dokumentuose, susijusiuose su padėtimi Sirijoje, išsamiai aprašomas A.Troševas „Wagner“ karinės grupuotės štabo vadovas Sirijoje.

A.Troševas gimė 1953 m. balandį Leningrade.

Andrejas Troševas
Andrejas Troševas

„A.Troševas tiesiogiai dalyvauja „Wagner“ grupuotės karinėse operacijose Sirijoje. Jis ypač aktyviai dalyvavo Deir ez Zoro rajone. Jis svariai prisideda prie Basharo al Assado karo veiksmų, remia Sirijos režimą ir gauna iš jo naudą“, teigiama dokumente.

2022 metų Jungtinės Karalystės sankcijų dokumentuose taip pat teigiama, kad A.Troševas buvo „Wagner“ generalinis direktorius, rėmė Sirijos režimą, buvo kariuomenės narys ir vykdė represijas prieš civilius gyventojus Sirijoje.

Sankcijų dokumentuose nurodoma, kad A.Troševas yra susijęs su „Wagner“ įkūrėju Dimitrijumi Utkinu, kuris taip pat yra buvęs Rusijos karinės žvalgybos karininkas, taip pat su grupuotės vadais Aleksandru Sergejevičiumi Kuznecovu ir Andrejumi Bogatovu.

Rusijos naujienų portalas „Fontanka“ rašo, kad „žili plaukai“ yra buvęs Rusijos vidaus reikalų ministerijos Šiaurės vakarų federalinės apygardos Specialiojo greitojo reagavimo būrio darbuotojas bei Čečėnijos ir Afganistano karo veteranas.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad už tarnybą Afganistane A.Troševui buvo įteikti du Raudonosios žvaigždės ordinai Sovietų Sąjungos apdovanojimai už ypatingus nuopelnus. Už tarnybą Čečėnijoje vyras buvo apdovanotas dviem ordinais „Už drąsą“ ir 2-ojo laipsnio ordinu „Už nuopelnus tėvynei“.

2023 m. vasario 26 d. Ukraina paskelbė sankcijas A.Troševui.

Tuo tarpu „Wagner“ vadovo J.Prigožino likimas lieka neaiškus.

Pranešama, kad pagal save vadinančio Baltarusijos prezidentu Aliaksandro Lukašenkos sudarytą susitarimą po nepavykusio sukilimo J.Prigožinas buvo išvykęs į Baltarusiją, tačiau Baltarusijos prezidentas praėjusią savaitę CNN sakė, kad „Wagner“ vadovas dabar yra Rusijoje.

„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute

Filmuota medžiaga, kurioje tariamai užfiksuotas policijos reidas J.Prigožinui priklausančiose patalpose Sankt Peterburge, taip pat sukėlė klausimų dėl jo statuso. J.Prigožinas viešumoje nesirodė nuo birželio antros dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas