Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas paskelbs apie „specialiosios karinės operacijos“ pabaigą? Paaiškina ekspertai

Ukrainiečiams ruošiantis kontrpuolimui, Maskva jau kurį laiką, atrodo, noriai sėstų prie derybų stalo. Tiesa, tik savo diktuojamomis sąlygomis. Pasigirdo ir kalbų, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau gegužės 9-ąją gali paskelbti apie „specialiosios karinės operacijos“ pabaigą. Tačiau 15min kalbintas ekspertas pabrėžė, kad į tokias kalbas nereikėtų kreipti daug dėmesio, nes tai nepakeistų padėties mūšio lauke.
Ukrainos karys Avdijivkoje
Ukrainos karys Avdijivkoje / AP/„Scanpix“ nuotr.

Netikėtas J.Prigožino siūlymas

Privačios karinės kompanijos „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas dar praėjusios savaitės pabaigoje pareiškė, kad geriausias scenarijus Rusijai būtų užbaigti invaziją į Ukrainą ir bandyti išlaikyti tai, kas kol kas užgrobta.

„Valdžiai (Rusijos Federacijai – red. past.) ir visai visuomenei būtina padėti kokį nors drąsų tašką „specialioje karinėje operacijoje“ (taip Rusijoje vadinamas neišprovokuotas karas prieš Ukrainą).

Idealus variantas – paskelbti apie jos pabaigą, pranešti visiems, kad Rusija pasiekė suplanuotus rezultatus, ir tam tikra prasme mes juos iš tikrųjų pasiekėme.

Mes nukovėme didžiulį skaičių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karių ir galime pranešti, kad specialiosios karinės operacijos užduotis įvykdyta.

Rusija atkirto Azovo jūrą ir didelį gabalą Juodosios jūros, užgrobė riebų gabalą Ukrainos teritorijos ir turi sausumos koridorių į Krymą“, – buvo rašoma J.Prigožino spaudos tarnybos išplatintame pranešime.

R.Svitanas: J.Prigožinui buvo pavesta užmesti tokią „meškerę“ į Rusijos informacinę erdvę, nes jos kariuomenė yra išsekusi ir jai reikia pereiti į gynybą.

Tikrina rusų reakciją?

Šiuos „Wagner“ įkūrėjo žodžius komentuoja daugelis karo ekspertų, tarp jų ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas Romanas Svitanas.

Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

Interviu portalui TSN.ua. jis teigė, kad „Rusija vis dažniau kalba apie būtinybę derėtis su Ukraina, todėl tikėtina, kad Vladimiras Putinas netrukus paskelbs apie vadinamosios specialiosios karinės operacijos pabaigą“.

Pasak atsargos karininko, V.Putinas tai paaiškins sakydamas, kad visi karo tikslai buvo pasiekti.

R.Svitanas neatmeta, kad J.Prigožinui buvo pavesta užmesti tokią „meškerę“ į Rusijos informacinę erdvę, nes Rusijos kariuomenė yra išsekusi ir jai reikia pereiti į gynybą.

Karo ekspertas pažymėjo, kad Kremlius nepasiekė nė vieno karo tikslo, o kalbos apie Ukrainos kariuomenės kontrpuolimą jį spaudžia. Todėl J.Prigožinas „nujautė“, kaip rusai suvoks informaciją apie karo veiksmų nutraukimą.

„Prigožinas, patikrinęs reakciją, pateiks ją kaip darbinį variantą prieš pat gegužės 9 d. Jeigu ji bus priimta ir rusai teigiamai įvertins operacijos sustabdymą, tuomet gegužės 9 d. Putinas gali nuspręsti paskelbti apie „specialiosios karinės operacijos“ pabaigą ir tam tikrų tikslų pasiekimą“, – sakė R.Svitanas.

„Tai nieko nepakeistų“

Tuo tarpu karo ekspertas Egidijus Papečkys 15min teigė, kad kreipti didesnį dėmesį į J.Prigožino kalbas neverta.

„Iki šiol neturime pagrindo manyti, kad Prigožinas spręstų kokius nors politinius klausimus. Jis kalba ką nori, nes nėra oficialus asmuo ir už nieką neatsako. Lieka neaišku, iš kur ši mintis. Galbūt išgirdo ją kalbėdamas su Putinu ir paskubėjo ją išsakyti. O gal sugalvojo pats.

Jis turi politinių ambicijų. Neaišku, ką jis toliau darys. Gal net bandys tapti konkurentu Putinui.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

Manau, kad nereikėtų „burti iš kavos tirščių“ klausantis Prigožino kalbų“, – mano karo ekspertas.

E.Papečkys taip pat kelia klausimą – ką reiškia, kad „jau netrukus bus nutraukta specialioji operacija“?

„Kas tada? Ką tai keičia? Iš esmės nieko. Putinas gali priimti sprendimą pabaigti „specialiąją karinę operaciją“, nors jiems dar reikėtų užimti dalį Donecko, Luhansko sričių. Tačiau karas vyktų ir toliau. Rusai tegalėtų pareikšti, kad dabar jau jie yra užpulti, bet ir tai iš esmės nieko nekeistų.

Jau dabar yra peržengtos visos Rusijos kada nors nubrėžtos „raudonosios linijos“ – atakuoti taikiniai Kryme, taip pat ir rusų okupuotos bei aneksuotos kitos teritorijos. Belieka laukti, kol koks nors bepilotis atskris į Kremlių“, – mano ekspertas.

Jis priminė, kad ne kartą girdėjome atviras užuominas apie tai, kad šiame etape reikėtų sėsti ir kalbėtis, paliekant Rusijai tai, ką ji užgrobė.

Puolimas neišvengiamas

Jau daug savaičių spėliojama, kada prasidės Ukrainos kontrpuolimas, kuriuo Kyjivas siektų susigrąžinti kuo daugiau Rusijos užgrobtų žemių.

Nutekintuose Pentagono dokumentuose netgi buvo nurodyta tiksli planuotos operacijos data – balandžio 30-oji. Vėliau taip pat kalbėta, kad dokumentų su žymėmis „slapta“ nutekėjimas į viešąją erdvę privertė Kyjivą keisti kontrpuolimo planus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas Chersono srityje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas Chersono srityje

Savo ruožtu Ukrainos politinė ir karinė vadovybė tikino, kad tikrieji planai dėl kontrpuolimo žinomi tik keliems žmonėms, tad dokumentų nutekėjimas niekaip nepaveiks Kyjivo kontrpuolimo planų.

E.Papečkys mano, kad nors tokios informacijos paviešinimas yra neigiamas dalykas, ukrainiečiai gali tuo pasinaudoti siekdami suklaidinti Maskvą.

„Akivaizdu, kad ukrainiečiai puolimą ruošia. Man net kyla įtarimas, kad ukrainiečiai bando pasinaudoti dokumentų nutekinimu. Aišku, blogai, kad jie nutekėjo, bet, kita vertus, dabar net patys rusai nežino, kuri iš nutekintos informacijos yra teisinga.

Neaišku, ar tikrai puolimas turėjo prasidėti balandžio 30-ąją, o gal kitą dieną? Karinė gudrybė, siekiant apgauti priešą, yra naudojama nuolat. Todėl dalis informacijos gali būti tyčia pakišta rusams, siekiant juos apgauti“, – kalbėjo karo ekspertas.

Nutekinti Pentagono dokumentai rodo, kad Vakarų šalys abejoja, jog Ukrainai, surengus puolimą, pavyktų atgauti visas Rusijos užgrobtas teritorijas.

E.Papečkys pabrėžė, kad planuojamos ukrainiečių operacijos negalima vadinti kontrpuolimu.

„Nevadinčiau to kontrpuolimu, nes rusai dabar net nepuola. Kovos vyksta tik Bachmute, Avdijivkoje. Kitur rusai jau senokai yra sustabdyti. Be abejo, žmonės žūsta, tačiau iš rusų pusės nevyksta jokie į ateitį nukreipti žingsniai, kai suplanuojamos operacijos, nustatomi tikslai ir jų siekiama.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje

Rusai labai stengiasi neleisti ukrainiečiams susidaryti sąlygų puolimui. Jei tik pamato kokį nors Ukrainos pajėgų, technikos telkimą, iš karto pradeda atakuoti aviacija ir naudoti artileriją toje vietoje. Naudoja valdomas bombas, kurių taiklumas yra didesnis“, – paaiškino karo ekspertas.

Tiesa, anot jo, „kol kas ukrainiečiams nėra palankios sąlygos pradėti puolimą, o pulti reikia...“

„Ukrainoje taip pat yra didelis noras pulti ir triuškinti priešą, atgauti okupuotas teritorijas.

Jau dabar žinome, kad Ukrainai perduoti MiG-29 naikintuvai, bet kyla klausimas, ar ji turi pakankamai lakūnų, kad šie lėktuvai būtų iš karto įtraukti į puolimą. Taip pat neaišku, ar patys orlaiviai iš karto yra paruošti dalyvauti mūšyje.

Atsiranda oro gynybos sistemos, tarp kurių ir „Patriot“, pristatomi tankai.

Raumenys stiprinami visose srityse, bet, ko gero, su karinės technikos pristatymu dar yra vėluojama“, – tvirtino ekspertas.

Nutekinti Pentagono dokumentai rodo, kad Vakarų šalys abejoja, jog Ukrainai, surengus puolimą, pavyktų atgauti visas Rusijos užgrobtas teritorijas. Dar daugiau abejonių kyla dėl Krymo deokupacijos.

Tuo tarpu Kyjivas kartoja, kad kontrpuolimas „nustebins priešą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus