Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 23 /18:13

V.Putinas kovą Ukrainoje pavadino karu, Rusijos politikas paragino patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn

Visam pasauliui skelbiant, jog konfliktas Ukrainoje yra ne kas kita, bet karas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nuo pat invazijos pradžios sąmoningai vengė šią kovą įvardinti kaip „karą“. Anot V.Putino, tai – „specialioji karinė operacija“ ar Ukrainos „denacifikacijos“ kampanija. Tačiau ketvirtadienį V.Putinas pirmą kartą viešai veiksmus Ukrainoje įvardino kaip „karą“. Ar jam taikomas jo paties sukurtas cenzūros įstatymas?
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Tą dieną, kai Rusijos lyderis Vladimiras Putinas užpuolė Ukrainą, savo puolimą jis apibūdino kaip „specialiąją karinę operaciją“. Besitęsiantį žiaurumą jis įvardijo kaip „denacifikacijos“ kampaniją – šį apibūdinimą atmetė istorikai ir politikos apžvalgininkai – ir vis dažniau Rusijos neišprovokuotą invaziją apibūdino kaip patriotinį ir beveik egzistencinį reikalą.

Ketvirtadienį V.Putinas, kalbėdamas apie konfliktą Ukrainoje, pavartojo žodį „karas“ – tai pirmas kartas, kai jis viešai nukrypo nuo savo kruopščiai parengto Maskvos invazijos kaip „specialios karinės operacijos“ apibūdinimo praėjus 10 mėnesių nuo jos pradžios.

„Mūsų tikslas – ne sukti karinio konflikto smagratį, bet, priešingai, užbaigti šį karą, – sakė V. Putinas žurnalistams Maskvoje, dalyvavęs Valstybės tarybos posėdyje dėl jaunimo politikos. – Mes to siekėme ir toliau sieksime“.

V.Putino kritikai sako, kad žodžio „karas“ vartojimas Ukrainos konfliktui apibūdinti nuo kovo mėnesio Rusijoje traktuotas kaip nelegalus, kai Rusijos vadovas pasirašė cenzūros įstatymą, pagal kurį „melagingos“ informacijos apie invaziją skleidimas laikomas nusikaltimu, už kurį nuteistiesiems gresia iki 15 metų kalėjimo.

CNN atkreipia dėmesį, jog V.Putino leksika neliko nepastebėta.

Sankt Peterburgo savivaldybės įstatymų leidėjas Nikita Juferevas, kuris dėl savo antikarinės pozicijos pabėgo iš Rusijos, ketvirtadienį pareiškė, kad paprašė Rusijos valdžios institucijų patraukti V.Putiną baudžiamojon atsakomybėn už „melagingos informacijos apie kariuomenę skleidimą“.

„Nebuvo jokio dekreto nutraukti specialiąją karinę operaciją, nebuvo paskelbtas joks karas, – tviteryje paskelbė V.Juferevas. Už tokius žodžius apie karą jau nuteisti keli tūkstančiai žmonių.“

Vienas JAV pareigūnas CNN teigė, kad jų pirminiu vertinimu, V.Putino pastaba nebuvo tyčinė ir greičiausiai buvo kalbos klaida. Tačiau pareigūnai atidžiai stebės, ką apie tai artimiausiomis dienomis pasakys Kremliaus atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas