Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas – priešas ar sąjungininkas?: D.Trumpo dešinioji ranka nerado konkretaus atsakymo

JAV Respublikonų senatorius ir kandidatas į viceprezidentus J.D.Vance'as sekmadienį interviu „NBC News“ teigė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra labiau JAV „konkurentas“ ar „priešininkas“ nei priešas.
J.D.Vance'as
J.D.Vance'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.D.Vance'o komentarai pasirodė likus kiek daugiau nei savaitei iki JAV prezidento rinkimų, kurie yra labai svarbūs JAV karinės paramos Ukrainai ateičiai.

„Manau, kad jis yra aiškus priešininkas. Jis yra konkurentas“, – sakė J.D.Vance'as „NBC News“, paklaustas, ar laiko V.Putiną sąjungininku, ar priešu.

„Tačiau manau, kad turime būti išmintingi ir diplomatijos srityje. Tai, kad mums kas nors nepatinka, nereiškia, kad kartais negalime su jais kalbėtis“, – teigė jis.

Respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo santykiai su V.Putinu buvo atidžiau nagrinėjami atsižvelgiant į naujausius įtarimus, kad jis, palikęs Baltuosius rūmus, daug kartų kalbėjosi telefonu su Rusijos prezidentu.

D.Trumpas kampanijos metu dažnai pabrėžia savo gerus santykius su V.Putinu ir kaltino JAV prezidentą Joe Bideną ir Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dėl plataus masto Rusijos invazijos, tačiau nepaminėjo V.Putino. Jis ne kartą pavadino V.Zelenskį „pardavėju“, kuriam reikia „sudaryti sandorį“ su Rusija.

J.D.Vance'as interviu taip pat teigė, kad derybos su Maskva yra „būtina dalis“ siekiant užbaigti karą Ukrainoje.

„Manau, kad jei kada nors ketiname užbaigti karą Ukrainoje, iš esmės tam tikru lygiu turėsime pradėti tam tikras derybas tarp Ukrainos, Rusijos ir mūsų NATO sąjungininkų Europoje“, – sakė jis.

J.D.Vance'as nedetalizavo jokių galimų šių derybų rezultatų, tačiau anksčiau yra sakęs, kad D.Trumpo taikos planas galėtų apimti vadinamosios „demilitarizuotos zonos“ tarp Ukrainos ir Rusijos sukūrimą, tikriausiai panašią į dabartinę demarkacijos liniją tarp šalių.

V.Zelenskis J.D.Vance'o planą pavadino „pernelyg radikaliu“ ir sakė, kad nepritaria planams užbaigti karą Ukrainos sąskaita.

J.D.Vance'as ne kartą sakė, kad jam „nerūpi Ukraina“, taip pat ir praėjus vos kelioms dienoms po to, kai prasidėjo plataus masto Rusijos invazija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai