Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Putinas ragina rusus grįžti į normalų gyvenimą, bet pats užsidarė burbule: kaip jis vadovauja šaliai?

Autokratinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas skelbiasi sėkmingai kovojantis su pandemija. Taip sėkmingai, kad rusams esą jau pats laikas pabandyti vėl gyventi taip, kaip įprasta. Vis dėlto pats V.Putinas į viešumą nelenda ir gyvena burbule, į kurį įsibrauti COVID-19 nepaliekama jokių šansų. Visi, su kuriais prezidentas susitinka, pirmiausia turi karantinuotis, pasakoja „The New York Times“.
V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove
V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Rusijos federalinės apsaugos tarnybos pareigūnai tiksliai žinojo, ko nori, kai pavasarį susisiekė su Olgos Izranovos kompanija „Mizotti“, – mobilių tunelių, kuriuose žmonės nupurškiami dezinfekciniu skysčiu.

„Jie sakė, kad tunelius reikia pagaminti labai greitai“, – šiandien prisimena O.Izranova. Ji pripažįsta, kad tokie tuneliai per koronaviruso pandemiją nėra labai veiksmingi, bet klientas pasitaikė svarbus – pats V.Putinas.

Federalinei apsaugos tarnybai šiais metais teko užduotis Rusijos prezidentą įbrukti į jokių virusų neprileidžiantį burbulą. Taip, kaip V.Putinas, tikintis, kad jis šaliai buvo atsiųstas kone iš dangaus, nesisaugo turbūt nė vienos kitos valstybės lyderis.

Karo veteranams – karantinas

Apie V.Putiną rašantys Rusijos žurnalistai jo iš arti nematė jau nuo kovo, o tie, kurie su juo susitinka, paprastai turi prieš tai dvi savaites praleisti karantine.

Prezidentas su aukšto rango pareigūnais – savo administracijoje, vyriausybėje ir Saugumo Taryboje – bendrauja vaizdo ryšiu iš savo rezidencijos prie Maskvos. Būtent ten ir buvo įrengti O.Izranovos dezinfekciniai tuneliai.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje gaminami dezinfekciniai tuneliai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijoje gaminami dezinfekciniai tuneliai

Per koronaviruso pandemiją V.Putino Rusija dažnai lyginama su JAV ir Brazilija – irgi didelėmis šalimis, kurių lyderiai nekreipė daug dėmesio į riziką ir nebesuvaldė krizės.

Tačiau Donaldas Trumpas ir Jairas Bolsonaro – abu jie užsikrėtė COVID-19 – iki šiol lengvabūdiškai neriboja savo veiksmų laisvės, o V.Putinas užsidarė į savotišką kokoną, tuo pačiu leisdamas Rusijai gyventi taip, kaip įprasta.

Kontrastas išties pastebimas, ypač dabar, kai Rusijai grasina antroji pandemijos banga. Maskvoje, kur žmonės be jokių kaukių vasarą grūdosi baruose ir restoranuose, kasdien patvirtinamų užsikrėtimų per pastarąsias dvi savaites patrigubėjo – iki beveik pustrečio tūkstančio.

Bet net birželį, kai Rusija paskelbė karantino pabaigą ir pergalę prieš COVID-19, situacija tik iš pažiūros priminė normalią.

Maskvoje, kur žmonės be jokių kaukių vasarą grūdosi baruose ir restoranuose, kasdien patvirtinamų užsikrėtimų per pastarąsias dvi savaites patrigubėjo – iki beveik pustrečio tūkstančio.

Taip, per nukeltą Pergalės dienos paradą, kuriuo buvo minimos 75-osios pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinės, šalia V.Putino Raudonojoje aikštėje Maskvoje stovėjo dešimtys Antrojo pasaulinio karo veteranų.

Bet prieš tai šie senoliai turėjo praleisti dvi savaites karantine – jie buvo nuvežti į nuošalų kurortą. Kaip dabar sako 100 metų jau sulaukęs Levas Litvinovas, „mes vaikščiojome, nuobodžiavome, sėdinėjome ir kvėpavome“.

„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas tarp karo veteranų
„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas tarp karo veteranų

Tokios procedūros šį karo veteraną taip išvargino, kad parade galiausiai jis nė nepasirodė. L.Litvinovas teigia, kad karantinavęsis susirgo jau vykdamas į Maskvą ir iškart buvo nuvežtas į sanatoriją, kur praleido dar vieną savaitę.

Rusai bando gyventi, V.Putinas toliau užsidaręs

„Visų svarbiausia – jų sveikata, veteranų sveikata“, – birželį sprendimą karantinuoti parado dalyvius aiškino V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vis dėlto V.Putino ryžtas kruopščiai saugotis nuo COVID-19 stebina, nes pastaraisiais mėnesiais vyriausybė visuomenei kaip tik aiškino, kad virusas jau daugiau ar mažiau nugalėtas.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas miestiečiams birželį paskelbė: „Norėčiau pasveikinti jus su mūsų naujausia bendra pergale.“ Karantinas buvo nutrauktas, o po dviejų savaičių jau buvo galima laisvai pietauti restoranuose ir baruose – viduje, ne tik lauke.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove

Kritikai visgi teigia, kad Rusija paskubėjo, nes norėjo pagerinti žmonių nuotaiką prieš liepos 1-osios referendumą dėl Konstitucijos pataisų, leidžiančių V.Putinui eiti prezidento pareigas iki pat 2036 metų – jei, aišku, jis pats to panorės.

O kai rugpjūtį V.Putinas paskelbė, kad Rusija užregistravo pirmąją pasaulyje vakciną nuo koronaviruso, ėmė atrodyti, kad šalis iš tiesų ruošiasi nokautuoti pandemiją – ir net nesvarbu, kad vakcinos patikimumu kitų valstybių mokslininkai abejoja.

Daugelis susitikimų su vyriausybės pareigūnais vyksta nuotoliniu būdu – iš V.Putino rezidencijos Novo Ogariove prie Maskvos.

„Mūsų bendros pastangos, tikslinės ir, kaip paaiškėjo, labai efektyvios idėjos padėjo mums ištverti epidemijos piką bei sukūrė sąlygas tolesniam darbui“, – vasaros pabaigoje interviu teigė Rusijos prezidentas.

Ir iš tiesų – šeimos užplūdo kurortus prie Juodosios jūros, suaugusieji vėl ėmė kas rytą keliauti į biurus. Visoje šalyje vaikai rugsėjo 1-ąją sugrįžo į mokyklas.

Bet V.Putinas pasiliko saviizoliacijoje. Kaip jau minėta, daugelis susitikimų su vyriausybės pareigūnais vyksta nuotoliniu būdu – iš jo rezidencijos Novo Ogariove prie Maskvos.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./V.Putinas šalį valdo iš savo rezidencijos Novo Ogariove

Ir rezidencijoje, ir Kremliuje veikia dezinfekciniai tuneliai, kurie, kaip tikina O.Izranova, visai nebaisūs – esą eini tiesiog kaip per purškiamo baseino vandens debesį.

Dar nėra pasiskiepijęs

Rusams, ypač – žurnalistams, jau įsirėžęs į atmintį kambarys, iš kurio saviizoliacijos metu šalį valdo V.Putinas. Ten – smėlio spalvos kėdė, sienos, telefonai, šone – „Dell“ kompiuterio monitorius.

Beje, tiesiog tuščias, tik su Kremliaus nuotrauka, nes V.Putinas, seno sukirpimo šnipas, technologijų privengia.

Šis vaizdas Rusijai jau taip pažįstamas, kad valstybinė televizija neseniai net parodė trumpą reportažą apie V.Putino draugystę su saviizoliacija. Reporteris už kadro aiškina: „Štai čia – mikrofonai ant prezidento stalo. Kai užsidega raudonos lemputės, garsas neperduodamas.“

Valstybinės televizijos reporteriui Kremlius padarė išimtį – padoresni žurnalistai visiškai atriboti nuo V.Putino nuo pat kovo.

„Dirbama tik nuotoliniu būdu, – sako įvykius Kremliuje nuo 2002 metų nušviečiantis „Kommersant“ žurnalistas Andrejus Kolesnikovas. – Tikrai žinau, kad nė vienas rašantis žurnalistas, įskaitant mane, per visą koronaviruso pandemiją nematė prezidento.“

Iškalbingiausia tai, kad V.Putinas dar nėra pasiskiepijęs rusiškąja vakcina „Sputnik V“, nors Maskva apie šį savo pasiekimą jau ištrimitavo visam pasauliui.

Anot A.Kolesnikovo, gubernatoriams, verslo lyderiams ir aukšto rango pareigūnams leidžiama pasirinkti – bendrauti vaizdo ryšiu ar praleisti dvi savaites karantine ir tada susitikti akis į akį.

Beje, „Proekt“ skelbia, kad tokiems būsimiems svečiams valdžia skyrė du sveikatingumo centrus Sočyje, kuriuose galima karantinuotis.

„Kadangi jis (V.Putinas, – red.past.) pasiilgęs gyvo bendravimo su žmonėmis, svečiams jis po to pasiūlo išgerti arbatos. Manau, kad to norintys šioje situacijoje tikrai renkasi karantiną“, – mano A.Kolesnikovas.

V.Putinas atsargus ne tik dėl amžiaus. Jam – 68-eri, tad rizika sunkiau susirgti užsikrėtus COVID-19 tikrai yra. Rusijos prezidentas kritikų taip pat vadinamas paranojišku – buvusiems šnipams tai būdinga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putino ir I.Sečino susitikimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./V.Putino ir I.Sečino susitikimas

Jei tikėtume oficialiu Kremliaus tinklalapiu, daugiau nei sykį gyvai V.Putinas nuo balandžio susitiko su vieninteliu Igoriu Sečinu, valstybinės naftos kompanijos „Rosneft“ vadovu, kuris laikomas vienu artimiausių prezidento patikėtinių.

Tiesa, nors ES šalių lyderiai nuo vasaros jau skraido po žemyną į įvairius susitikimus, V.Putinas nuo sausio nebuvo išvykęs iš Rusijos. Pasak D.Peskovo, prezidentas keliones atnaujins tik paskiepytas nuo COVID-19.

Galbūt iškalbingiausia tai, kad V.Putinas dar nėra pasiskiepijęs rusiškąja vakcina „Sputnik V“, nors Maskva apie šį savo pasiekimą jau ištrimitavo visam pasauliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas