Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
07 06

V.Putinas savo imperijoje liks vienas? Artimiausi sąjungininkai dairosi geresnio gyvenimo

Kai Rusijos autoritarinis prezidentas Vladimiras Putinas atvyko į Uzbekistano sostinę Taškentą, miesto bulvarus puošė plakatai su Rusijos vadovo portretais. Taip iš Maskvos šešėlio neišsikapanojusioje buvusioje sovietinėje respublikoje jam pademonstruota pagarba, tačiau iš tikrųjų Vidurinėje Azijoje V.Putinas gali likti vienas, skelbia amerikiečių leidinys „The Wall Street Journal“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas / „AP“/„Scanpix“

Nors Rusija ir Kinija ne kartą deklaravo „jokių ribų“ neturinčią draugystę, regione, kurį Maskva laiko savo užnugariu, jai tenka susidurti su Pekino pasaulinėmis ambicijomis.

„Kinija pasinaudojo invazija į Ukrainą, kad sumažintų tradicines Rusijos įtakos sferas. Vidurinėje Azijoje, kaip ir Arktyje, Maskvos priklausomybė nuo Pekino, kad galėtų išlaikyti savo karo mašiną, verčia ją sutikti su šiuo dominavimu“, – rašoma straipsnyje.

Tai matyti ir Taškente – gatvėse rusiškos „Lados“ užleidžia vietą kiniškiems BYD ir „Geely“ automobiliams. Negana to, šiame strategiškai svarbiame regione Pekinas įtraukia vietos ekonomiką į savo orbitą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas lankosi Kazachstane. / PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT O / via REUTERS
Kinijos prezidentas Xi Jinpingas lankosi Kazachstane. / PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT O / via REUTERS

„Kinijos investicijos atitraukia jaunus regiono darbuotojus nuo Rusijos. Kinijos finansuojamas geležinkelis žada sujungti regioną su Europa, aplenkiant Rusijos teritoriją. Kinijos atsinaujinančiosios energijos projektai padeda mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų“, – išskiria „The Wall Street Journal“.

Sanjarbekas Qulmatovas, 29-erių metų Kinijos fabriko centrinėje Uzbekistano dalyje darbininkas, leidiniui sakė, kad Kinijos pinigai smarkiai pakeitė jo ir jo tautiečių gyvenimus bei darbo perspektyvas.

Jungtinių Tautų Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, 2023 m. Rusijoje dirbo maždaug 1,3 mln. uzbekų, o metais anksčiau šis skaičius siekė apie 1,45 mln. Sumažėjimo priežastys yra sudėtingos, tačiau S.Qulmatovas dalį jų sieja su Kinijos finansuojamų alternatyvų atsiradimu.

Nebeverta uždarbiauti Rusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams