Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas stipriau prie savęs pririšo A.Lukašenką: davė ordiną ir kapšą pinigų

Prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtadienį į Maskvą atvykęs save pasiskelbęs Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka grįžta į Minską su nauja milžiniška Rusijos paskola ir aukščiausiu Rusijos valstybiniu ordinu, skelbia naujienų svetainė „The Moscow Times“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka / „Tass“

Per trečiadienį įvykusią ceremoniją Kremliuje prezidentas V.Putinas įteikė A.Lukašenkai seniausią Rusijos ordiną – Šv. apaštalo Andriejaus ordiną, skiriamą už nuopelnus tėvynei. Jis buvo įsteigtas imperatoriaus Petro Didžiojo ir atgaivintas XX a. dešimtojo dešimtmečio pabaigoje.

„Jūs, gerbiamas Aliaksandrai Grigorjevičiau, neabejotinai esate vertas šios aukščiausios garbės, – kalbėjo V.Putinas, kreipdamasis į Baltarusijos vadovą, – Ordino suteikimas jums atspindi Rusijos dėkingumą už Jūsų išskirtinį indėlį plėtojant Rusijos ir Baltarusijos sąjunginius ir strateginės partnerystės santykius“.

Savo ruožtu A.Lukašenka atsakė V.Putinui, kad jis padės ordiną „į muziejų“, ir pažadėjo, kad Baltarusija išliks „patikima sąjungininkė“, kuri „niekada jūsų nenuvils“.

„Šiandien mes kartu kovojame už teisingą taiką. Paaštrėjusioje, įkaitusioje tarptautinėje situacijoje alternatyvos tokiam kursui nėra“, – pabrėžė jis.

Be ordino A.Lukašenkai, Baltarusija gaus naują paskolą iš Rusijos. Jos dydis sieks apie 1 mlrd. Baltarusijos rublių (274,3 mln. eurų), pažymėjo šalies finansų ministras Jurijus Seliverstovas.

Pasak jo, šiais pinigais Minskas padengs dalį valstybės biudžeto deficito, kuris 2025 m. sudarys 4,5 mlrd. baltarusiškų rublių (1,646 mlrd. eurų).

Baltarusija jau dabar yra didžiausia Rusijos skolininkė: Pasaulio banko duomenimis, ji skolinga 8,2 mlrd. dolerių, o dar 2,4 mlrd. dolerių Minskas yra sukaupęs paskolomis Eurazijos plėtros bankui (EDB), kuris 90 proc. užpildytas Rusijos kapitalu.

Pernai gruodį V.Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį Minskui iki 2029-2034 m. atidėti paskolų, kurias Baltarusija gavo 2023 m., grąžinimą. Kalbama apie 105 mlrd. Rusijos rublių (1,1 mlrd. JAV dolerių pagal dabartinį valiutos kursą), kurie buvo skirti „aukštųjų technologijų pramonės plėtrai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas