Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

V.Putinas sukurs karinę bazę prie Europos pietinės sienos

Rusija ketina didinti savo karinį buvimą Libijoje ir statyti ten karinio jūrų laivyno bazę, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg“. Tai suteiks Rusijai galimybę stebėti visą Europos Sąjungą, mano buvęs JAV specialusis pasiuntinys Libijoje.
Libija
Libija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Agentūros duomenimis, darbas dėl karinio susitarimo tarp Vladimiro Putino ir Libijos nacionalinės armijos (kontroliuojančios šalies rytus) vyriausiojo vado Khalifos Haftaro prasidėjo po susitikimo Maskvoje rugsėjo pabaigoje.

Rusija yra suinteresuota įkurti karinio jūrų laivyno bazę. Ji galėtų įsikurti Tobruke Libijos rytuose, vos už kelių šimtų kilometrų nuo Graikijos ir Italijos, agentūrai „Bloomberg“ teigė Libijos nacionalinei armijai artimi pašnekovai.

Be to, Rusijai gali būti leista naudotis keliomis oro bazėmis, kuriose jau kelerius metus dislokuoti privačios samdinių kariuomenės „Wagner“ kovotojai.

Agentūros šaltinių teigimu, Kh.Haftarui reikia oro gynybos sistemų, kad jo pajėgos būtų apsaugotos nuo tarptautinės bendruomenės pripažintos nacionalinės vienybės vyriausybės Tripolyje atakų. Kh.Haftaras taip pat norėtų, kad Rusija padėtų jam apmokyti oro pajėgų pilotus ir specialiųjų pajėgų kovotojus.

Rusijos įsitvirtinimas Libijoje bus naujas iššūkis JAV ir jų sąjungininkėms Europoje, kurios ir taip nesutaria su Kremliumi dėl Ukrainos. Buvęs JAV specialusis pasiuntinys Libijoje Jonathanas Weineris agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad JAV administracija šią grėsmę vertina „labai rimtai“. Jis teigė, kad Vašingtonas stengiasi užkirsti kelią Rusijos pasirodymui Viduržemio jūroje.

„Jei Rusija ten gaus uostų, tai suteiks jai galimybę šnipinėti visą Europos Sąjungą“, – mano J.Weineris.

Rusijos derybos dėl karinės bazės Libijoje gali reikšti, kad Rusijos prezidento strateginiai planai dabar neapsiriboja vien Ukraina.

Kol kas Rusija Viduržemio jūroje turi tik vieną karinio jūrų laivyno bazę – Sirijos Tartuso mieste.

Maskva taip pat siekia įkurti karinio jūrų laivyno bazę Raudonojoje jūroje (ji galėtų būti, pavyzdžiui, Sudane). Tai suteiktų Rusijai nuolatinį priėjimą prie Sueco kanalo, Indijos vandenyno ir Arabijos pusiasalio.

Kaip rašo „The Wall Stret Journal“, žuvus „Wagner“ įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui, V.Putinas sukūrė naują Kremliaus operacijų Afrikoje valdymo sistemą. „Wagner“ Afrikoje pakeitė dvi kitos privačios karinės bendrovės – „Redut“ ir „Convoy“, kurias atitinkamai finansuoja prezidento draugai Genadijus Timčenka ir Arkadijus Rotenbergas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius